Alcatel OneTouch PIXI 3 je cenovo dostupný tablet.

V 8-palcovej konfigurácii sa predáva za cenu približne 90 eur. Je zrejmé, že nízka cena sa podpisuje pod kvalitu používateľského zážitku, ale pomer cena/výkon je pomerne dobrý. V porovnaní s rok starým modelom pribudol hlavne IPS displej, čo je vítaná zmena. Predsa len, na obrazovku sa pozeráte neustále a jej kvalita by mala byť prvoradá. Výrobca takisto zväčšil interné úložisko zo 4 GB na 16 GB a odstránil tak najväčšie slabiny predchádzajúceho modelu.

Vo výbave je opäť procesor MediaTek, tentoraz model MT8127. Papierový výkon sa v prípade aplikácií 3DMark a PCMark zvýšil na dvojnásobok, v prípade AnTuTu poskočil z 15 tisíc na 25 tisíc. V tomto smere teda výrobcu chválime, PIXI 3 vo vylepšenej konfigurácii prináša výraznejšie zlepšenie ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Brzdou však ostáva 1 GB operačnej pamäte, čo sa prejaví v niektorých prípadoch.

Používanie tabletu je obvykle pohodlné a s dobrými reakciami. Keď však aktualizujete alebo inštalujete aplikácie, odporúčame nevykonávať ďalšie činnosti. Tablet v takom prípade reaguje pomaly, čo mierne kazí celkový dojem. Ale pokiaľ počkáte, po nainštalovaní aplikácií sa jeho reakcie vrátia do normálu.

alcatel_2_web2016_3_nowat

Operačný systém Android je vo verzii 5.0.1, v dobe testovania neboli k dispozícii žiadne aktualizácie. Pochváliť musíme výdrž batérie, ktorá je na úrovni 8 hodín a možnosť odinštalovať väčšinu predinštalovaných aplikácií. Alcatel zabudoval zopár menších vylepšení systému, k dispozícii sú dotykové gestá pre odomknutie obrazovky a rýchly panel s prístupom k najčastejšie používaným základným funkciám. Portová výbava je štandardná, micro USB konektor a slot na microSD karty.

Alcatel OneTouch PIXI 3 je tablet s veľmi dobrým pomerom cena/výkon. Hoci je lacný, výrobca ho vyrobil s dôrazom na to, aby nemal vyslovené slabiny. Pred rokom sme kritizovali slabší displej a obmedzujúce úložisko, tento rok je tomu inak a zlepšil sa aj jeho výkon. Pre potreby základného využitia ide o výborné zariadenie, môžeme ho odporučiť aj vo funkcii hračky pre deti. V tejto cenovej rovine aktuálne nekúpite lepší 8-palcový tablet.

Cena: 90 EUR
Zapožičal: Alcatel

Výhody:

+ Cena a pomer cena/výkon
+ Výdrž batérie
+ Výrazné zlepšenie oproti rok starému modelu

Nevýhody:

  • Nízka operačná pamäť
  • Pomalé reakcie počas súbežného sťahovania aplikácií a aktívneho používania

Parametre testovaného produktu:

ModelAlcatel OneTouch PIXI 3 (8)
VýrobcaAlcatel
Veľkosť a typ displeja8″, IPS
Rozlíšenie1280 × 800
Operačný systémAndroid 5.0.1
ProcesorMediaTek MT8127, 1,3 GHz, štvorjadro
RAM1 GB
Interná pamäť16 GB / 10 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejNie / Nie / Áno
BluetoothÁno
Portymicro USB, microSD
Digitálna kameraPredná, 2MP, zadná, 5MP
Rozmery (v × š × h) [mm]209 × 127 × 8,8
Hmotnosť [kg]0,34

Výsledky testovania:

Model (OS Android)Alcatel OneTouch PIXI 3 (8)
PCMark Work Performance3120
3DMark Ice Storm Unlimited4623
3DMark Sling Shot ES 3.1N/A**
AnTuTu – Total Score25014
AnTuTu – 3D Score2597
AnTuTu – UX Score8176
AnTuTu – CPU Score9519
AnTuTu – RAM Score4722
Test výdrže batérie*7:54
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia3/5
Základná výbava/cena4/5
Dodatočná výbava a funkcie/cena4/5
Výdrž4/5
*PCMark Work battery life
**Test neprebehol

Verdikt touchIT

Alcatel OneTouch PIXI 3 (8) ponúka základnú výbavu za atraktívnu cenu. Nemá vyslovené slabiny, takže v praxi ide o dobre použiteľný tablet pre základné účely. Chválime výdrž batérie, niekedy s ním treba mať trpezlivosť. Lepší pomer cena/výkon do 100 eur však aktuálne nenájdete.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit