Konvertibilný notebook ZenBook Flip zaujme predovšetkým veľkou podobnosťou s klasickým notebookom. Najmä ak ste používateľom bežného ZenBooku. Práve tu vidíme veľkú výhodu a konvertibilný notebook Flip sme si obľúbili na prvý pohľad.

Vyhotovenie je z hliníka a dostupný bude v dvoch farebných vyhotoveniach, ľadovo zlatej a minerálnej sivej. Testovali sme druhý farebný variant a je to rozhodne potešenie pre oko. Čierna povedzme už nie je v móde a sivá môže byť z niekoho pohľadu fádna. Minerálna sivá v preklade znamená jemne hnedá farba. Páčila sa nám kombinácia tieňov a touchpad je trochu svetlejší ako telo notebooku. Sústredné kruhy na veku vytvárajú veľmi pekné odlesky a charakterizujú zenovú podstatu notebookov tejto série.

Klávesnica nie je podsvietená, no ocenili sme jej tichosť. Tým odpadá problém s tým, že by ste niekoho pri práci rušili, nech už ste kdekoľvek. Konštrukcia je celkovo pevná a notebook veľa znesie. Iste, dá sa ľahko poškriabať. No z pohľadu celkovej pevnosti sa netreba obávať vložiť ho aj do preplnenej batožiny. Súčasne sme ocenili pevný kĺb, ktorý udrží preklopiteľný displej v akejkoľvek polohe.

Vzhľadom na to, že môžete pracovať aj v režime tabletu, sme vyskúšali režim na výšku. Notebook nie je ťažký vo forme notebooku, avšak v režime tabletu pri čítaní považujeme hmotnosť 1,3 kg za dosť vysokú. Rovnako aj v horizontálnom režime. Ideálne použitie je teda na kolenách. Pri čítaní môžete využiť aplikáciu Eye Care Switcher, ktorá prepne displej do sépiového odtieňa.

Notebook nepoužíva žiadne pohyblivé komponenty. Je tu procesor Intel Core m3, ktorý pracuje len s pasívnym chladením, navyše je tu SSD disk. Notebook sa ani príliš nezahrieva. Vyzbrojený je teda dobre a je to dobre použiteľný počítač v kancelárii a na cestách. Uhlopriečka 13,3″ je vhodná na prácu za stolom aj počas cestovania. Výrobca sa snaží zaujať super vysokým rozlíšením. Na takejto uhlopriečke pri rozlíšení 3200 × 1800 pixelov veľa neuvidíte. Potrebujete optické zväčšenie prvkov. Opäť teda hovoríme, kto chce nádherný a ostrý obraz, rozhodne QHD rozlíšenie. Ak toto nepotrebujete, odporúčame kúpiť variant s Full HD displejom.

Hovoriť o tom, že na Core m3 procesore postriháte video asi nebude to pravé. Áno, môžete a vyskúšali sme to. Nárast výkonu pocítite na novej generácii práve pri tejto činnosti. Je to však skôr úsporný procesor ako pracant. SSD disk mohol byť podľa nás aj rýchlejší. Spúšťanie náročnejších aplikácií bolo mierne spomalené, neraz k podobnosti ku klasickému disku. Výdrž notebooku je vynikajúca. Podľa našich testov vydrží takmer 11 hodín. Pri reálnej kancelárskej činnosti sa dostanete na 8 hodín práce, keď sa netreba výrazne obmedzovať v jase displeja alebo zapnutej Wi-Fi.

Hodnotenie

+ dizajn a pevnosť konštrukcie, tichá klávesnica, nehlučný notebook
– klávesnica bez podsvietenia

Cena: 990 EUR
Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS ZenBook Flip UX360C je veľmi dobrý pracovný nástroj. Je konvertibilný, takže nebudete limitovaní spôsobom použitia. Má ultra vysoké rozlíšenie, kvalitné spracovanie a je absolútne nehlučný. Typický ZenBook tak, ako si ho predstavujete.

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model/ParameterASUS ZenBook Flip UX360C
PCMark 82899
Home accelerated score2899
Work accelerated score3796
3DMark 111119
3DMark score1119
Graphics score1008
Physics score3111
Combined score987
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]165,5
Access time [ms]0,223
Batériové testy10:42
Powermark, Productivity test [hh:mm]10:42
Video Playback Time [hh:mm]4:15
Spotreba
Priemerná spotreba [W]13
Cena za rok [EUR]9,82
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]39,9
Celkové zhodnotenie
Dizajn95%
Faktor mobility8,11
Komfort95%

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook Flip UX360C
ProcesorIntel Core m3-6Y30 0,9 ÷ 2,2 GHz, 4 MB cache (max. 4,5 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný disk256 GB SSD
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie QHD (3200 × 1800 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics 515
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, Micro HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]323 × 220 × 14
Skutočná hmotnosť [kg]1,319
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)990

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, ako súčasť veľkého testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.