Toto je typický reproduktor do obývačky, ktorý chcete mať ako súčasť dizajnu. Vypuklý, s kruhovým tvarom určite zaujme. Stojí na kruhovom leme a šikmú polohu mu udáva dĺžka jeho dvoch nožičiek. Tie sú z pogumovaného materiálu, podobne ako lemovanie, avšak sú dosť pevné.

Široký výber reproduktorov nájdete na www.nay.sk
V zadnej strane je vidno pasívny menič, rovnako v kruhovom tvare. Pri silných basoch poriadne pulzuje. Ovládanie je ideálne priamo cez smartfón, avšak všetko potrebné je priamo na kruhovej obruči. Teda tlačidlo na zapnutie, prepojenie cez BT, párovanie cez funkciu HK Connect+ a tlačidlá na úpravu hlasitosti. Tieto nie sú podsvietené na bielo ako ostatné. Avšak majú výlisky, správne tlačidlo na zníženie alebo zvýšenie hlasitosti, ktoré  nájdete po hmate. A to sa dá z tohto reproduktora aj telefonovať.

Označenie reproduktora / Technické parametreHarman/Kardon Onyx Studio 4
Typ2.1
Frekvenčný rozsah [Hz]50 ÷ 20 000
Výkon RMS [W]60
Aux ináno
Bluetooth4.2
Wi-Finie
Výstup na slúchadlánie
NFCnie
Ovládaniehlasitosť, hovory
Kapacita batérie [mAh]3000
Výdrž batérie [h]8
Vyhotovenieplast
Rozmery [mm]260 × 278 × 160
Hodnotenie
Kvalita zvuku4/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon4/5

Výhodou tohto modelu môže byť vlastný akumulátor s výdržou 8 hodín prehrávania hudby. Vzhľadom na jeho veľkosť a tvar by nám nijako neprekážalo, keby túto možnosť nemal. My sme ho testovali výlučne s pripojením cez dodávaný adaptér. Prenášať sa dá celkom jednoducho, keďže zadná horná strana má výrez na úchop prstami.

Onyx Studio 4 podporuje pripojenie dvoch zariadení naraz. Hudba sa prehráva z posledného, ktoré poslalo do reproduktora nejaký obsah. Výbava reproduktora je štedrá, ukrýva dva výškové a dva basové meniče.

Pasívny basový menič na zadnej strane modelu HK Onyx Studio 4

Zvuk

Najlepšia reprodukcia bola vtedy, keď bol reproduktor umiestnený tak 20 cm od zeme. Teda na nejakej poličke. Najlepšia poloha je šikmo do miestnosti. Vieme, že jeho dizajn si to príliš nezaslúžil, no umiestnili sme ho do rohu. Vtedy sa zvuk šírili najlepšie. Aj keď má štyri meniče, nie je koncipovaný ako 360° reproduktor.

Priame umiestnenie zase veľmi zvýrazňovalo výšky a stredy. To, že ho nemusíte mať priamo, je len výhoda. Výšky sú reprodukované tak akurát, na hrane toho, aby ste ich nadmerne vnímali. Stredy sú absolútne detailné, pri správnej hudbe ich budete intenzívne vnímať. Špecialitou sú aj v tomto prípade basy. Tie sú špecifické vo svojej mäkkosti. Sú dostatočne dynamické a majú jedinečný prejav. Nám sa páčil.

thumbs-up-icon

Výhody

  • šírenie zvuku do priestoru
  • kruhový dizajn
  • spôsob šírenia reprodukcie
  • dynamika a zvukový výkon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • výšky sú občas na hrane vyváženej reprodukcie

Zapožičal: www.harmankardon.sk
Cena: 219 EUR

Verdikt

Harman/Kardon Onyx Studio 4 je veľmi dobrý reproduktor, keď ho chcete mať niekde v obývačke. Nemusíte si ho dať priamo vedľa TV, my odporúčame, aby bol šikmo k vám. Zvukovo je vyladený, mierne odchýlky v prenikavých výškach mu ľahko odpustíte.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu reproduktorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.