Reproduktory označované ako multimediálne tvoria dnes jeden z hlavných segmentov zvukových zariadení, či už na doma alebo na prenášanie so sebou.

Vyskúšali sme dva modely z tohto segmentu, pričom prvý odporúčame do domácností, kde vytvorí skutočne nezabudnuteľnú atmosféru. Tento reproduktor nás spomedzi množstva produktov dostupných na trhu tak očaril, že mu udeľujeme Tip redakcie, je to totiž skutočný unikát. Druhý model v tomto teste je určený na prenášanie alebo používateľom, ktorí chcú kompaktnejšie, no zato stále veľmi výkonné zariadenie.

Harman/Kardon Aura Studio 4

Nový zvukový systém Aura Studio 4 patrí medzi skutočne unikátne reproduktory. Multimediálny zážitok z tohto reproduktora vás doslova očarí. Okrem kvalitného zvuku dostanete aj pestrofarebný zážitok s jemne ladeným podsvietením, ktoré osvetlí aj okolitý priestor. Reproduktorov, ako je tento, na trhu nie je veľa a patrí medzi štýlové záležitosti.

Je navrhnutý tak, aby poskytol skutočne silný zvuk vrátane dunivého basového zážitku a popritom si zachoval čistotu reprodukcie. Celkovú zostavu tvoria 40 mm meniče. Je ich 6 a sú umiestnené po obvode reproduktora. Zvnútra vidieť cez priehľadnú kupolu subwoofera, ktorý smeruje nadol a má priemer 130 mm. Jeho výkon je až 100 W a prostredníctvom stredových reproduktorov získate výkon 2 × 15 W.

Na napájanie používa elektrickú sieť a nemá vstavanú batériu. To je bežné pri tomto segmente multimediálnych domácich reproduktorov. Ovláda sa prostredníctvom dotykových tlačidiel po obvode umiestnených pod priehľadnou kupolou.

Tá umožňuje sledovanie vizuálnych farebných efektov. Na výber pritom máte 5 animovaných motívov a môžete si ich prepínať podľa vašej nálady. Ich vizualizácia je premietaná v súlade s prehrávanou hudbou. Špičkový nápad, ktorý dostali tvorcovia tejto série ďalej rozvíjajú a na poslednom modeli je vidieť, kam až dokáže svetelná technológia v spojení so zvukom zájsť. Reproduktor je vhodný nielen ako multimediálne ozvučovacie centrum, ale aj ako upokojujúci doplnok, na ktorý sa dá dlho pozerať.

Cena: 319,99 eur

Harman/Kardon Luna

Prenosný reproduktor, ktorý sa hodí do kuchyne do obývačky alebo aj do vonkajšieho prostredia. Luna obsahuje všetky vlastnosti, ktoré chce používateľ v podobe moderného reproduktora. To znamená výkonný dvojpásmový zvuk, pričom zvukovú zostavu tvorí basový menič s výkonom 25 W a výškový menič s výkonom 15 W.

Na jedno nabitie vydrží prehrávať hudbu až 12 hodín. Nabíja sa prostredníctvom konektora USB na zadnej strane. Ovládanie reproduktora je už tradičné a je to prostredníctvom smartfónu, no používatelia majú k dispozícii aj tlačidlá na jeho vrchnej strane. Pripája sa prostredníctvom technológie Bluetooth 5.3 a používa zvukový profil. Tlačidlá na hornej strane umožňujú zapnutie reproduktora, aktivovať párovací režim, ovládať hlasitosť a pozastaviť prehrávanie.

Reproduktor chráni pevná konštrukcia, ktorá je kombinovaná s hliníkovými časťami. Po obvode výrobca použil látkový povrch, ktorý sa dá umyť. Reproduktor má totiž certifikáciu IP67. Poškodenie nehrozí ani pri ponorení do vody. Spodná strana má špeciálnu protišmykovú podložku tvarovanú tak, aby reproduktor držal stabilne aj na menej rovných povrchoch. Tým, že je orientovaný na ležato a má užší tvar, je jednoduché ho umiestniť kdekoľvek. Používatelia, ktorí by chceli rozšíriť svoju zvukový zážitok, majú možnosť dva takéto reproduktory spojiť do jedného celku a využívať stereo režim.

Z našej skúsenosti získate silný a bohatý zvuk aj z jedného reproduktora a odporúčame ho na ozvučenie stredne veľkých miestností. Na pohľad klame telom a získate z neho naozaj hlasitý a vyvážený zvuk.

Cena: 179,99 eur

Produkty zapožičal: www.harmankardon.sk

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.