Smartfón alebo lepšie povedané phablet na platforme Windows už má aj spoločnosť HP. Keď sme videli tento kúsok, rozhodne nás zaujal. Prvým našim prianím bolo, aby mal telefón Android, je tu však Windows. Tento model je určený pre biznis zákazníkov. Jednak tomu odpovedá cena, no aj možnosti. Na to, aby ste telefón využívali naplno, je vhodné mať aj dokovaciu stanicu HP Desk Dock alebo Mobile Extender.

V prvom prípade ide o stanicu, ktorá sprístupní funkciu Continuum a pridá rozširujúce porty. Takto budete môcť používať telefón ako skutočný počítač. Vieme, že za bežných okolností sa Windows nepremení na desktopovú verziu, no HP pridáva súpravu nástrojov HP Workspace, ktorá umožní spúšťať skutočné verzie aplikácií ako pre klasický notebook.

Je to ale platená služba, ktorú treba pravidelne platiť vo forme predplatného. Je určená pre firmy, kde zamestnanci dostanú základ v podobe infraštruktúry zariadení. Jednotlivec si môže kúpiť notebook a nemusí kombinovať zariadenia, káble a nosiť so sebou ďalšie príslušenstvo na ovládanie telefónu v režime počítača. V prípade použitia s Extenderom získa používateľ akýsi notebook.

Ide totiž len o skelet a telefón obsahuje všetky komponenty. V Extenderi s 12,5″ uhlopriečkou Full HD displeja je akumulátor s kapacitou 46,5 Wh. Celé zariadenie váži 1 kg. Je to v praxi veľmi dobrá vec, skôr pre firmy, aby poskytli pracovníkom zdieľané pracovisko. Domáci používateľ si kúpi notebook samostatne. Výhodou ale je, že po odpojení telefónu od displeja alebo od dokovacej stanice sú v ňom všetky dáta. Nemusíte mať obavy, že by ste v počítači niečo zabudli.

Porty na HP Desk Dock

Porty na HP Desk Dock

Telefón má micro HDMI konektor a 3 × USB-C porty, z toho dva sa dajú použiť na nabíjanie integrovaného akumulátora. K plnej výbave je tu ešte audiokonektor a klávesnica s podsvietením a odolnosťou voči vode.

Poďme k samotnému telefónu. Je to špičkovo vybavený stroj. Vďaka jeho veľkej uhlopriečke zvládnete vybaviť maily priamo na ňom, rovnako je vynikajúci na prezeranie dokumentov a na prípadné jednoduchšie úpravy. Je prémiovo spracovaný a výrobca pridal aj reproduktor Bang&Olufsen. Je odolný voči vode a prachu a spĺňa vojenský štandard MIL-STD810G. Zároveň je to prvý telefón na platforme Windows, ktorý podporuje odomykanie cez rozpoznanie dúhovky oka.

Z pohľadu používania je to špičkový telefón, ktorý dobre fotí a má prvotriednu výbavu. Okrem iného podporuje aj rýchle nabíjanie cez zatiaľ najvyšší štandard Quick Charge 3. No stále narážame na platformu. Chýba totiž mnoho aplikácií, na ktoré sú používatelia Androidu a iOS zvyknutí.

Výrobca chce predávať samostatne telefón, ale aj súpravu s dokovacou stanicou. V čase testovania neboli ešte ceny dostupné, hovorí sa o sume 699 eur bez DPH za telefón a 729 eur bez DPH za telefón aj stanicu v jednom balíčku.

12,5" skelet notebooku. Jeho srdcom je telefón HP Elite X3

12,5″ skelet notebooku. Jeho srdcom je telefón HP Elite X3

Hodnotenie
+ prémiové vyhotovenie, odolnosť telefónu, vynikajúci displej, fotoaparát, špičkové parametre, HP Workspace
– chýbajúce aplikácie, vhodný ako firemné riešenie

Cena: 838,80 EUR odhadovaná podľa ceny bez DPH
Zapožičal: HP Inc.

Model telefónuHP Elite X3
Operačný systémWindows 10 Mobile
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 820, 4-jadrový, max. frekvencia 2,15 GHz
Displej, počet fariebAMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,96 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, ABGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4150 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]33 / 500
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162 × 84 × 8 / 195
ZapožičalHP Inc.
Cena [EUR s DPH]838,80 – ešte nepotvrdená
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performanceN/A
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.