HP Spectre x2 je plnohodnotný konkurent Surface tabletov od Microsoftu.

Má veľmi podobnú hardvérovú výbavu a totožný koncept. Z hľadiska dizajnu si možno všimnúť niekoľko drobných zmien, avšak princíp je stále rovnaký. Zariadenie je v jadre 12-palcovým tabletom, ktorý je možné veľmi jednoducho pretransformovať na notebook. Stačí pripojiť klávesnicovú časť.

Výrobca sa s dizajnom zariadenia vyhral. Konštrukcia je hliníková, strieborná, s hrúbkou 7,87 mm. Pokiaľ vám nevadí tento materiál, ku konštrukcii nebudete mať pripomienky. Spectre x2 radíme medzi najkrajšie konvertibilné tablety na trhu. Páčil sa nám aj model Dell XPS 12, ktorý má plastovú konštrukciu. Výklopný stojan je v prípade modelu spoločnosti HP riešený vo forme kovového stojanu. Umožňuje otočenie až o 150°. Na rozdiel od konkurencie nebudete vyklápať celú spodnú polovicu zadnej strany, ale iba rámik. Toto riešenie je štýlové a elegantné, na druhej strane si musíte dať pozor na šmykľavých povrchoch, ako je sklo. Na takomto stole sa nám tablet prevrátil, keď sme sa ho snažili „notebookovým“ spôsobom posunúť bližšie k nám – chytili sme klávesnicu a potiahli ju. V súvislosti s dizajnom stojanu však dodajme, že sme nemali problém s používaním tabletu s klávesnicou na kolenách. Nie je to také pohodlné, ako používanie notebooku na kolenách, pretože musíte dávať pozor na stojan a stabilitu zariadenia, ale Spectre x2 sa dá používať aj takýmto spôsobom. Vyklápanie stojana je pohodlné, stačí posunúť bočné tlačidlo, ktoré aktivuje vyklápací mechanizmus.

Nami testovaná konfigurácia mala vo výbave IPS displej s rozlíšením 1920 × 1280. Uhlopriečku o veľkosti 12 palcov sme už spomínali, privítali by sme však aspoň pol palca navyše. Bez ohľadu na to, takýto tablet sa dá použiť ako náhrada za pracovný notebook. Displej je lesklý, budete ho musieť pravidelne utierať kvôli odtlačkom prstov, ale to je problém každého tabletu. Kvalita reprodukcie farieb je výborná, rovnako aj pozorovacie uhly. Ocenili by sme však o niečo silnejší maximálny jas. Na našom pracovnom notebooku používame v kancelárii 20 % nastavenie jasu, v prípade HP Spectre x2 sme museli nastaviť 50 %, aby sme dosiahli totožný jas. V budove vám slabší maximálny jas nebude vadiť. Vieme si však predstaviť, že počas jazdy vlakom, keď sedíte pri okne a vonku je krásny slnečný deň, to môže byť problém. Rovnako aj pri práci vonku.

hp_spectre_2_web2016_3_nowat

Spectre x2 sme testovali v najvýkonnejšej konfigurácii s procesorom Intel Core m7-6Y75, 8 GB operačnou pamäťou a 256 GB SSD úložiskom. V tomto smere nemáme pripomienky. Intel Core m7 nie je výrazne výkonnejší v porovnaní s procesormi m3 a m5. Nárast výkonu pri pohľade na výsledky testov zariadení HP Spectre x2 a Microsoft Surface Pro 4 s procesorom m3 je 10 % v prospech nami testovanej konfigurácie od HP. Mierne výkonnejší je aj grafický čip. Tablet si poradí s menej náročnými 3D hrami, budete však musieť hrať v najnižších nastaveniach. My sme si počas testovania zahrali staršiu FPS akciu BioShock Infinite v HD rozlíšení a s nízkym nastavením kvality grafiky. Kancelárska práca, editovanie fotiek alebo videa, to tablet takisto zvládne. V tomto smere fakt môžeme hovoriť, že ide o náhradu za notebooky. Hoci, v tejto cenovej rovine si kúpite notebook, ktorý je výkonnejší ako konvertibilný tablet.

HP vybavilo zariadenie dvoma USB-C portami, slotom na microSD kartu a audiokonektorom. V balení je redukcia, ktorá umožňuje k USB-C portu pripojiť aj štandardný USB konektor. Pri testovaní nás zaujala zvuková výbava, dvojicu reproduktorov dopĺňa malý soundbar, ktorý je zabudovaný v klávesnicovej časti. Je poznať, keď sa o reprodukciu zvuku starajú iba integrované reproduktory a keď využívate aj soundbar nad klávesnicou. Kvalita audia je však limitovaná malými rozmermi komponentov, takže zázraky nečakajte. Chýbali nám najmä výraznejšie basy. V kategórii tabletov patrí zvukový výstup k tomu lepšiemu, čo je na trhu dostupné, optimálny výsledok získate za použitia slúchadiel alebo externých reproduktorov.

hp_spectre_3_web2016_3_nowat

Spectre x2 chválime za spracovanie klávesnicovej časti. Tá sa k tabletu pripojí pomocou magnetického konektora. Je to pohodlné, pretože obe časti stačí k sebe priložiť a spoja sa samé. Klávesnica aj touchpad sú výborne spracované, môžu konkurovať top notebookom. V tomto smere patrí HP Spectre x2 k aktuálnej špičke, klávesnica je lepšia aj v porovnaní so Surface Pro 4. Výdrž na jedno nabitie sa pohybuje okolo 4,5 hodiny podľa výsledkov testu PCMark 8 Home. To je na úrovni tabletu Surface Pro 4, v redakcii sme mali konkurenčné modely, ktoré vydržia aj o hodinu dlhšie. Reálna prevádzka môže byť dlhšia, v závislosti od aktivity. Špecialitou testovanej konfigurácie je zadná kamera Intel RealSense 3D. Vďaka nej si môžete vytvoriť 3D model vašej hlavy alebo celého tela a importovať sa napr. do počítačovej hry. O tom, ako to funguje v praxi, sme písali na našom webe touchIT.sk. Naskenovaním priloženého QR kódu si môžete prečítať článok na vašom mobilnom zariadení. Iné využitie kamera aktuálne nemá.

HP Spectre x2 má hmotnosť 840 gramov. Ďalších 380 gramov váži klávesnicová časť, ktorá zároveň funguje ako ochranný kryt displeja. V notebookovom prevedení je teda celková hmotnosť 1220 gramov. Je vidno, že HP pri navrhovaní tohto zariadenia nešetril. Je kvalitne spracované, nemá nedostatky, ktoré by vás iritovali od prvého dňa používania. V rámci konvertibilných tabletov patrí k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne na trhu dostupné. Rozdiely medzi jednotlivými zariadeniami nie sú obvykle príliš veľké, avšak kvalita celkového spracovania, atraktívny dizajn, odolná konštrukcia a výborná klávesnica radia model od HP medzi špičku. Problémom je cena, za 1379 eur sa dá kúpiť napr. Surface Pro 4 s výkonnejším procesorom Intel Core i5. Dodajme, že súčasťou balenia je stylus, ale ten sme príliš nevyužívali. Pokiaľ si však radi robíte poznámky rukou napr. v programe OneNote, oceníte ho.

Cena: 1379 EUR
Zapožičal: HP

Výhody:

+ Dizajn a konštrukcia
+ Kvalita spracovania
+ Spracovanie klávesnice

Nevýhody:

  • Vyššia cena
  • Obmedzené využitie kamery Intel RealSense

Parametre testovaného produktu:

ModelHP Spectre x2
VýrobcaHP
Veľkosť a typ displeja12″, IPS
Rozlíšenie1920 × 1280
Operačný systémWindows 10, 64-bit
ProcesorIntel Core m7-6Y75, až 3,1 GHz, dvojjadro
RAM8 GB
Interná pamäť256 GB / 199 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejNie / Nie / Áno
BluetoothÁno
Porty2 × USB-C, microSD
Digitálna kameraPredná, 5MP, zadná, 8MP, Intel RealSense 3D R200
Rozmery (v × š × h) [mm]300 × 209 × 7,87 (tablet) / 13,2 (tablet + klávesnica)
Hmotnosť [kg]0,84 (tablet) / 1,22 (tablet + klávesnica)

Výsledky testovania:

Model (OS Windows 10)HP Spectre x2
PCMark 8 – Home 3.0 score2710
Work 2.0 score3868
Creative 3.0 score3308
3DMark – Ice Storm43662
Cloud Gate4541
Sky Diver2758
PCMark 8 – Home battery test4:22
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie4/5
Výdrž3/5
*PCMark Work battery life
**Test neprebehol

Verdikt touchIT

HP Spectre x2 je jeden z najlepších konvertibilných tabletov so systémom Windows na trhu. Problémom je vyššia cena, za necelých 1400 eur si zaobstaráte veľmi slušný MacBook alebo ultrabook. Spectre x2 teda osloví používateľov, ktorí vyslovene chcú mať možnosť odpojiť obrazovku od klávesnice.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit