Model Nova Plus je jedným z dvojice nových smartfónov predstavených spoločnosťou Huawei. Nový rad je zameraný na mladých ľudí, ktorí chcú dizajnovo špičkový telefón s prémiovým vzhľadom a zároveň jednoducho ovládateľné funkcie. Takto ho zaradil prezident firmy Huawei, no takéto zaradenie by sme mohli dať takmer každému telefónu na trhu.

Nova Plus je teda väčší z dvojice a má 5,5″ displej. To už je pre niekoho trochu veľká uhlopriečka, no vďaka tvaru sa vám bude telefón javiť menší. Tiež je to veľmi dobrým pomerom displeja k telu a po bokoch takmer bezokrajovým umiestnením displeja. 5″ model z neho vizuálne nedostanete, no vieme si ho predstaviť v rukách používateľov, ktorým práve veľké telefóny nesedia.

Telo je z kombinácie hliníka a horčíka a aj tu je zadná strana ochránená špeciálnym pieskovaním. Povrchovú úpravu tohto typu majú aj iné modely tejto značky a máme s nimi nadmieru pozitívne skúsenosti. Aj po roku používania bude telefón vyzerať takmer ako nový. Bočné hrany sú jemne zrezané a zaoblené, čo s 2.5D displejom pôsobí veľmi efektne. Čo dodať, telefón je nádherný. Je tiež ale pravda, že sa ponáša na iné modely. A nedá sa len tak ľahko identifikovať.

Zmenou je konektor, nová modelová séria vyžaduje moderný prístup, a tak tu nájdete USB-C. V balení je však bežná nabíjačka s hodnotami 5 V / 2 A na výstup. Ani s USB-C konektorom teda nepočítajte s výrazne rýchlym nabíjaním. Je to len o univerzálnom konektore. Použitý procesor Snapdragon 625 podporuje Quick Charge 3. Telefón ako taký však technológiu nepodporuje, keďže na to je treba okrem čipovej súpravy aj kompatibilný akumulátor a nabíjačku.

Audiokonektor je na hornej hrane a na boku ovládacie tlačidlá. Druhá hrana obsahuje slot na dve Nano SIM karty alebo jednu kartu operátora a pamäťovú kartu. Zadná strana má 16 Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou pre video, dvojtónovým bleskom a čítačku odtlačkov. Fotoaparát z tela mierne presahuje, no lemovanie je zaoblené tak, aby neškriabalo druhé povrchy. Výrobca si dal záležať na biometrickej čítačke a predstavil ďalšiu generáciu, ktorá kontroluje až 4 úrovne parametrov. Podstatné je, že sa tým zlepšila bezpečnosť rozpoznávania a zároveň je skutočne rýchla. Telefón odomyká takmer okamžite po dotyku.

Čítačka aj tu môže slúžiť na prechádzanie medzi fotografiami alebo napríklad na prijatie hovoru. Je to rovnaké ako pri modeli Honor 8. Takisto aj rozhranie EMUI 4.1, ktoré je veľmi pekné a vidno, že každou verziou ho výrobca jemne dolaďuje. Teda žiadne extra veľké zmeny, viac inovácií vo vnútri a jemné úpravy grafiky.

Telefónu nemáme v praxi čo vytknúť. Je to novinka na trhu s rýchlym 8-jadrovým procesorom, kde všetky jadrá pracujú na 2 GHz frekvencii. Používateľ dostane záruku rýchleho telefónu. Na veľkom displeji sa dobre hrajú hry aj pozerajú filmy. Pochváliť musíme aj dlhú výdrž. Dva celé dni bežného používania dosiahnete s telefónom bez problémov.

Fotografovanie

Telefón veľmi dobre fotografuje. Samozrejme, pri porovnaní s telefónom Samsung Galaxy S7 ťahá za kratší koniec, no fotografie z neho sú výborné. Bez priameho porovnania je to telefón, ktorý si zoberiete na oslavu a zvládnete si zaznamenávať všetky okamihy aj bez jednoduchšieho kompaktu. Video nakrútite v 4K rozlíšení, no tu je snímkovanie na úrovni 25 sn./s., spravidla o 2 až 3 snímky menej. Nepríjemnosťou však je, že ani prepnutie na Full HD rozlíšenie vám nepomôže zvýšiť snímkovanie. S týmto sme sa stretli aj pri iných značkách, navyše CPU je taký výkonný, že podľa špecifikácie by mal vyššie snímkovanie zvládnuť.

Klasické funkcie ako skrášlenie selfie už považujeme za samozrejmosť. Na tento účel dobre poslúži 8 Mpx fotoaparát. Na vylepšenie zvuku môžete využiť DTS Sound, ktorý zvýrazní jednotlivé tóny, najmä však v oblasti nižšieho spektra. Na spodnej hrane je reproduktor, zatiaľ však iba v mono verzii. Na aktivovanie DTS potrebujete pripojiť slúchadlá.

Model telefónuHuawei Nova Plus
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 625, 8-jadrový, max. frekvencia 2 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / 4K, 25 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3340 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 76 × 7 / 160
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]429

Hodnotenie
+ celkové spracovanie, odolná zadná strana, kvalita fotografií, rýchlosť systému
– nízke snímkovanie videa, USB-C len ako konektor

Cena: 429 EUR
Zapožičal: Huawei

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

NAŠE HODNOTENIE

9.5 Nádherné

Huawei Nova Plus je telefón, ktorý sa predáva za super cenu. Má prvotriedne spracovanie a môžete v ňom mať dve SIM karty. Je rýchly na všetky bežné činnosti a najnovšie 3D hry a spokojní budete aj s fotkami.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Hardvérová výbava 8
  • Rýchlosť 10
  • Výdrž 10
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.