Uvedenie „lajtkovej“ verzie modelu P9 nemôže medzi novinkami od Huawei chýbať.

Mnohí ho prirovnávajú k modelu P9, avšak v skutočnosti ide o nástupcu P8 lite. Porovnanie medzi týmito dvomi telefónmi je tak viac na mieste.

Telefón má veľmi efektný dizajn a zaoblené rohy plynule prechádzajú do zadného krytu. Telo je plastové, no rám telefónu je kovový. Drží sa dobre v ruke a hneď na prvý dotyk sme z neho mali dobrý pocit. Displej je v tomto prípade „plochý“ a nemá 2.5D ochranné sklo. Rozloženie ovládacích prvkov je štandardné, teda audiokonektor je na hornej hrane. Výrobca zvolil microUSB konektor, presne tak ako ho mal minuloročný model. Pripomeňme, že P9 má USB-C konektor.

Sloty na SIM karty a pamäťovú kartu sú naboku telefónu. Aj v tomto prípade sa treba rozhodnúť, či Dual SIM funkcionalita alebo si rozšírite internú pamäť. Plastový povrch pôsobí v ruke veľmi dobre, no na stole sa bude telefón šmýkať. Pripravte sa na to, že na nerovnom povrchu ľahko skĺzne na zem. Ocenili sme ale, že šošovka fotoaparátu je zapustená v tele a je umiestnená podobne ako pri modeli P9.

Biometrický snímač ponúka rovnakú funkcionalitu, na akú sme zvyknutí. To znamená, že okrem odomykania telefónu môžete fotografovať selfie priložením prstu na snímač, stíšiť budík alebo napríklad gestami listovať v galérii obrázkov. V týchto prípadoch môžete použiť rôzne prsty, nie je potrebné použiť ten, ktorým ste sa zaregistrovali na odomykanie telefónu.

Rozhranie EMUI 4.1 je vylepšené a ponúka úhľadné prostredie na ovládanie a prácu s telefónom. Veľmi sa nám páči, no aj tu sme sa stretli s násilným ukončovaním aplikácií. Treba si šetriace režimy nastaviť a zakázať ukončovanie z dôvodu úspory energie pre tie aplikácie, ktoré používate na pozadí. Špeciálne nás potešila voľba aktivácie hornej výsuvnej lišty. Doteraz, ak ste mali notifikácie, zobrazili sa najprv tie. Až potom ste sa mohli prepnúť na zobrazenie skratiek, napríklad pre zapnutie Wi-Fi alebo iných predvolieb. Teraz je to v základnom nastavení rovnako, no dá sa zmeniť predvolené zobrazenie tejto lišty. Podľa toho, či potiahnete prstom vpravo alebo vľavo.

Ako snímač je použitý čip Sony IMX214. Fotoaparát je veľmi dobre použiteľný. Netreba sa obávať, že by ste prišli skrátka. Nie je to síce duálny fotoaparát z hlavnej vlajkovej lode, no na fotenie poslúži veľmi dobre. Občas sme museli upravovať bod zaostrenia na lepšiu expozíciu, no v zásade si s tým telefón väčšinou poradil sám. Využili sme aj optickú stabilizáciu videa a určite si ju zapnite. V predvolenom nastavení je vypnutá. Tiež upozorňujeme na fotografovanie cez predný 8 MPx fotoaparát. Fotí veľmi dobre a režim skrášlenia určite využite. Ideálne niekde uprostred, inak budete poriadne vyretušovaní a pôsobiť ako bábika. Extra vlastnosť na povedzme vážnejšie nakrúcanie pridáva voľba Pro video camera. Môžete meniť ohniskovú vzdialenosť, rovnako tak aj v režime profesionálneho fotoaparátu.

Počas testovania sa telefón nijak výrazne nezahrieval. Pri videu alebo hraní hry bol síce teplejší, no len v zadnej časti od polovice nahor. Aj keď výrobca dimenzuje telefón „ako lacnejšieho brata P9“, stále je to značne výkonné zariadenie. Nielen podľa našich benchmarkov, ale aj pri bežnej práci so systémom. Zaskočila nás len absencia podpory OTG, takže flash disk s microUSB konektorom nám v telefóne nefungoval.

Hodnotenie

+ zaoblené hrany, fotografovanie a nakrúcanie videa, rozhranie EMUI 4.1, biometrický snímač s gestami
– občas problémy s expozíciou

Cena: 279 EUR
Zapožičal: www.nay.sk

Verdikt

Huawei P9 lite je efektný telefón a dobre sa používa. Nám sa zapáčil ihneď a brali sme ho ako nástupcu P8 lite, no porovnávaniu s P9 sme sa nemohli ubrániť. Výborne graficky zvládnuté rozhranie, kvalita fotografií a videa robí z tohto modelu široko použiteľný smartfón.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHuawei P9 lite
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2000 / 16 000
Procesor4 × 2 GHz + 4 × 1,7, 8-jadrový,  Kirin 650
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 73 × 8 / 147
Zapožičalwww.nay.sk
Cena [EUR s DPH]279
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score53111
PCMark for Android – Work performance5704
3DMark Sling Shot – Total score380
Graphic314
Physics1429
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: HTC 10

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.