Vo vrecku nosíme inteligentné telefóny, na ruke inteligentné hodinky.

Slovo inteligencia je možno príliš nadnesené, no charakterizuje výrazný posun od pasívnych zariadení k aktívnym. Čo tak povýšiť celú domácnosť na inteligentnú? Vďaka špecializovaným zásuvkám je to možné. Majú funkcie, o ktorých sa tým bežným ani nesnívalo. Môžete do nich zapojiť aj hriankovač, práčku alebo napríklad elektrický ohrievač a zapínať či vypínať ich na diaľku.

Výrobcovia majú v ponuke rôzne modely a odlišujú sa svojimi možnosťami. Kým jedna má pripojenie len na jeden elektrospotrebič, iná je vo forme predlžovačky s viacerými zásuvkami. Ďalšia zase podporuje sledovanie elektrickej energie. Ovládajú sa cez Wi-Fi a dajú sa teda ovládať aj keď práve nie ste doma. Máme tu však aj model, ktorý je ovládaný cez Bluetooth. Dosah je výrazne kratší, nedá sa ovládať mimo domu, no stále má svoj zmysel.

Ide o zásuvku Revogi Smart Meter Plug, ktorá umožňuje pripojenie jedného spotrebiča. Vďaka svojmu dosahu je vhodná napríklad pre stolnú lampu alebo lampu, ktorú máte v rohu miestnosti. Má efektné zelené podsvietenie po obvode zásuvky a výhodou je kompaktný tvar. Jej cena je 39 eur.

revogi-smart-meter-01_web2016_8_nowat

Vyskúšali sme aj ďalšie zásuvky a tu sú naše poznatky a skúsenosti.

Aplikácia na ovládanie inteligentných zásuviek Revogi. Pripojený je model Revogi Smart Power Strip 2
Aplikácia na ovládanie inteligentných zásuviek Revogi. Pripojený je model Revogi Smart Power Strip 2

Ako ich správne použiť?

Ak máte jednu zásuvku, môžete do nej zapojiť predlžovačku, no bude ju tým pádom ovládať celú. Ak vypnete inteligentnú zásuvku, predlžovačka bude odpojená od elektrickej siete tiež. Toto možno nie je najlepšie riešenie, no dá sa použiť. Môžete ju používať na jeden spotrebič, no tu si treba dať pozor na celkový zmysel. My sme vyskúšali viacero možností. Výrobcovia hovoria o tom, že je to dobá vec, ak odídete z domu a zostane zapnutá žehlička. Nech je zásuvka akokoľvek inteligentná, na toto si dajte pozor a žehličku vypínajte radšej sami. Skúšali sme do nej zapojiť aj stojatú lampu. V praxi to vyzeralo asi tak, že ideme s dobou – načo robiť veci jednoducho, keď to ide aj zložito. Na rozdiel od zapnutia vypínača na lampe sme museli spraviť viac krokov. Počkať, kým sa telefón napojí na domácu Wi-Fi, prelistovať domácu obrazovku tam, kde je ikona ovládacej aplikácie a potom ju zapnúť. No a nakoniec sa trafiť do ovládacieho prvku na povel na pustenie elektrického prúdu zo zásuvky do lampy. Pekná okľuka, čo poviete?

Existuje aj lepší príklad, napríklad ak sa chystáte na chatu, môžete vopred zapnúť chladničku. Samozrejme, je potrebné, aby ste tam mali internetové pripojenie a zásuvka bola napojená na router. Povedzme, že chcete prísť večer, a tak si ráno zapnete na diaľku chladničku. Po príchode bude studená a môžete do nej naukladať potraviny. To platí aj naopak, teda napríklad pre potrebu zohriať chatu elektrickým konvektorom. S týmto však opatrne.

Vhodné použitie je aj vtedy, ak chcete nechať deťom svietiť malú lampičku pred spaním. Stačí ju načasovať a vyrátate si, že v danom čase deti už spia a lampa sa potom automaticky podľa časovača vypne.

Ďalším príkladom môže byť zapojenie spotrebiča, ktorý nie je v priamom dosahu. Napríklad TV na vysokom strope alebo čohokoľvek, k čomu je problém sa bežne dostať.

Elektrické zásuvky sú trendom, ktorý pomaly, ale isto nastupuje do domácností. Kúpu odporúčame aj vám

Proti zlodejom

Skutočná pridaná hodnota je vidieť v možnostiach automatizácie. V stanovenom čase sa napríklad bude rozsvecovať svetlo alebo zapínať rádio či iný spotrebič na vyvolanie dojmu, že chata alebo byt nie je dlhodobo prázdny. Všetko sa dá načasovať. Niektoré dokážu zmerať aj spotrebu, iné zase odpájať vypnutý TV od prúdu, ak ho vypnete diaľkovým ovládačom. V prípade predlžovačiek sa dá nastaviť vypnutie aj ďalších zásuviek v nich, ak v jednej poklesne odber energie pod určitú hodnotu. Ak by toto váš model nemal, stále je tu možnosť aktivácie ručne cez aplikáciu.

TP-Link HS110

Toto je zásuvka pre jedno zariadenie s funkciou monitorovania spotrebovanej elektrickej energie. Sledovať sa dá v reálnom čase a poskytne aj automatizované funkcie. Ovládanie je možné aj na diaľku, no najprv treba prístup vytvoriť. Všetko cez aplikáciu Kasa, dostupnú pre Android a iOS. Nastavenie samotnej zásuvky je veľmi jednoduché. Najprv sa pripojíte na Wi-Fi zásuvky a v aplikácii jej nastavíte prístup k Wi-Fi routeru. Aplikácia zobrazuje ako dlho v nej bol prúd a aká bola spotreba. To všetko v časových obdobiach a v celkovom zhrnutí. Takto napríklad budete vidieť, koľko vás stojí ohrev elektrinou alebo napríklad svietenie spomínanou lampou. Zásuvka má aj režimy na automatické zapínanie a vypínanie, keď nie ste doma – plánované zapnutie a vypnutie podľa časovača. Tiež je tu aj pokročilý režim plánovača s možnosťou nadefinovať zapínanie a vypínanie na celý týždeň. A tu sa dá nastaviť aj aktivácia či deaktivácia podľa svitania alebo súmraku.

Zásuvka podporuje Wi-Fi B/G/N a potrebujete zariadenie s minimálne Android 4.1 alebo iOS 8. Maximálne zaťaženie je do 16 A.

Páčilo sa nám

  • meranie spotreby a celkového chodu zariadení, ovládanie na diaľku, pokročilé plánovanie a automatizácia

Cena: 44,40 EUR
Zapožičal: TP-Link

Revogi Smart Power Plug

revogi-power-plug-01_web2016_8_nowat

Inteligentná zásuvka od Revogi poskytuje rozšírenú funkcionalitu, vďaka ktorej budete môcť sledovať aj spotrebu elektrickej energie. Má samostatný vypínač priamo na tele a takisto sa pripája cez Wi-Fi. Softvérové riešenie umožňuje sledovať spotrebu v reálnom čase. Takisto sa dá nastaviť časovač a podrobný plán na zapínanie a vypínanie zásuvky pre každý deň v týždni. Na grafickom znázornení sa dá sledovať spotreba a tiež cena za využívanie energie. Cenu si definujete v aplikácii. V rámci časovača je tu možnosť využiť preddefinovaný čas alebo si zadať vlastný. Napríklad spustiť na 30 sekúnd či na 1, 5 alebo 30 minút. Aj táto zásuvka podporuje aktualizáciu firmvéru.

Páčilo sa nám

  • možnosti sledovania spotreby a štatistiky, ovládanie na diaľku, plánovanie a automatizácia

Cena: 39 EUR
Zapožičal: Sunnysoft.sk

Revogi Smart Power Strip 2

revogi-smart-power-strip_web2016_8_nowat

Tento model patrí medzi najpokročilejšie v teste. A to nielen pre šesť zásuviek v predlžovačke. Okrem Wi-Fi pripojenia podporuje aj pripojenie cez kábel do LAN a má ešte aj USB port s nabíjacím prúdom 2,1 A. Každú zásuvku nastavujete samostatne, a to platí nielen pre základný stav zap./vyp., ale aj pre pokročilé časovače. Na tele má aj samostatné vypínanie. Okrem toho, že tu sledujete spotrebu v reálnom čase pre každú zásuvku, máte možnosť im vytvoriť detailné plánovanie a navyše ho napojiť na preddefinovaný odber. Ako sme už v úvode článku spomínali, tu sa dá aplikovať napájací plán pre ďalšie zásuvky podľa poklesu odberu elektrickej energie na vybranej. Štatistiky sa zobrazujú v grafickom aj textovom režime, a to pre energiu aj prepočet na cenu. V rámci kalendárneho plánovania sa vzhľadom na rozšírený počet zásuviek aplikuje plán na vami definovaný počet. Teda môžete zapnúť prúd do ktorejkoľvek v dané dni. Výborná vec pre tých, čo si chcú nastaviť skutočne automatizovaný chod niektorých spotrebičov.

Páčilo sa nám

  • najpokročilejšia správa zásuviek, LN pripojenie, USB port, softvérová aplikácia

Cena: 109 EUR
Zapožičal: Sunnysoft.sk

Verdikt

Revogi Smart Meter Plug je jediný model, ktorý má pripojenie cez Bluetooth. Do obývačky alebo do detskej izby na ovládanie jedného špecifického zariadenia je to dobrý doplnok. Navyše, zásuvka nie je nijak výrazne rozmerná a nebude zavadzať. TP-Link HS110 je inteligentná zásuvka s pokročilým systémom plánovania a kontrolou spotreby. Taká je aj Revogi Smart Power Plug. Vyberať medzi týmito dvomi bude pravdepodobne výrazne subjektívne, možno na základe ovládacieho softvéru. Majú veľmi podobné možnosti, aj čo sa týka prehľadu spotrebovanej energie aj plánovania. Revogi Smart Power Strip 2 je už iná káva. Toto je predlžovačka, kde môžete ovládať každú jednu zásuvku a detailne plánovať jej správanie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.