Toto je ďalší zo série noviniek Lenovo Moto.

Telefón je určený multimediálne ladeným používateľom, ktorí chcú kvalitné fotky a dlhú výdrž. Zaujímavosťou tohto modelu je, že v balení obsahuje ďalšie dva farebné kryty. Zároveň je tu neštandardná nabíjačka. Má totiž dva USB porty na nabíjanie. To je výborná vec a neraz sa hodí. Nehovoriac o tom, že takéto niečo sme v originálnom balení ešte nevideli.

Špecialitou je vodu odpudzujúca vrstva na displeji. Ak vám na telefón naprší, kvapky sa zlejú do väčších celkov a naklonením telefónu sa takmer všetka voda rozleje mimo telefón. Naozaj to funguje a viackrát sme to vyskúšali. Vyzeralo to ako zo sci-fi filmu. Efektný, no najmä užitočný efekt.

Telo je zaoblené, vďaka čomu sa opticky zmenšuje pri držaní v ruke. Zadné kryty sú pogumované a výrazne matné na dotyk. Toto sa vám z ruky nevyšmykne. Je to ďalší dôvod pre tých, ktorí váhali s prechodom na 5,5-palcový displej práve kvôli obavám z celkovej veľkosti telefónu.

Akumulátor nie je používateľsky vymeniteľný a aj tentoraz prichádza výrobca s osvedčeným konceptom, keď ponechal dva sloty na Nano SIM karty a jeden na microSDXC kartu. Žiadne kompromisy. Kupujete skutočný Dual SIM telefón a stále v ňom môžete mať aj pamäťovú kartu.

Operačný systém je čistý Android, no výrobca pripravil doplňujúcu aplikáciu Moto, kde pridal možnosť zapnutia fotoaparátu rýchlym otočením v ruke. Škoda, že tu nie je aj zapnutie baterky v podobnom štýle pohybom ruky. V iných telefónoch Moto je táto funkcia práve súčasťou rozširujúcej aplikácie. Rovnako je súčasťou špeciálne zobrazenie notifikácií rozsvietením displeja s čiernym pozadím. Výborná vec, treba nastaviť, kedy sa notifikácie budú zobrazovať a rýchlo si na to zvyknete. Dotykom sa dá potom priamo vstúpiť do aplikácie. Dotknete sa len príslušnej ikony a pohnete ňou v žiadanom smere. Toto je zároveň opatrenie, aby ste náhodou neodomkli telefón alebo nezrušili obrazovku zamknutého telefónu ak používate na odomknutie len gesto bez autorizačného prvku.

Fotografovanie

Samostatnou kapitolou je fotenie. 21 MPx fotoaparát sľubuje detailné zábery. Pri spracovaní fotiek ich môžete priblížiť a stále budete mať ostrý obraz na zamýšľanú časť fotografie. Najlepším prvkom na fotoaparáte je spôsob zaostrovania a expozície. Ťuknutím na kruhový prvok a jeho posunom na dané miesto telefón zaostruje. V ňom je ešte prvok na korekciu scény. Veľmi ľahko spravíte pekné efekty nielen s rozostreným pozadím ale aj rozostreným objektom a zaostreným pozadím. To sú častokrát dobre hodnotené fotografie, popierajú zabehnuté štandardy a kreatívne sú vnímané veľmi dobre. Spomedzi rôznych režimov je tu HDR režim. Najmä pri fotení s protisvetlom výrazne pomôže. Doladeniu v počítači sa nevyhnete, no fotka vyzerá oveľa lepšie ako s vypnutým HDR.

Hodnotenie

+ dlhá výdrž, rýchly systém, fotografovanie a zaostrovanie, vode odpudivý displej
– žiadne podstatné

Cena: 325 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt

Lenovo Moto X Play je telefón s čistým Androidom, ktorého displej má špeciálnu vrstvu. Odpudzuje vodu, hoci ho nemôžte vnímať ako úplne odolný voči vode. Je to multimediálny telefón s dobrým výkonom, vhodný na fotografovanie. Má všetko podstatné, čo má telefón vyššej strednej triedy mať.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLenovo Moto X Play
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorSnapdragon 615, 8-jadrový, max. frekvencia 1,7 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGN, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video21 MPx, Dual-Tone blesk / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3630 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]148 × 75 × 11 / 169
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]325
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score43321
PCMark for Android – Work performance4481
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme HP Elite X3

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.