Telefón je určený každému, kto hľadá univerzálny nástroj na všetko. Na prácu, na hry a tiež napríklad na sledovanie filmov. Chce navyše jedno zariadenie a nemá rád nosenie tabletu ako sekundárneho zariadenia na cesty. Presne toto splní Moto X Style a to ešte v špičkovej výbave za výbornú cenu.

MotoX3rdGen_ChampDev_LydwnCmbo_Wht_RGB_vyd2016_5_nowat

Telo je zosilnené kovovým rámom a v tomto prípade nie je kryt odoberateľný. Tvarovo je rovnaký ako Moto G, no zmena je napríklad v uložení slotu na SIM karty. Ten je na vrchnej hrane a zmestia sa daň dve Nano SIM karty a ešte aj pamäťová karta. Vynikajúce riešenie, žiadny alibizmus Dual SIM alebo Single SIM plus pamäťová karta. Telefón má displej 5,7″, čo je oproti klasickej 5,5″ verzii poznať. Práve toto už môže byť argument pre nerozhodných. Phablet ani tablet nechcú a 5,7″ je ešte vhodná medzizastávka medzi rôznymi kategóriami telefónov. Navyše, displej má vysoké rozlíšenie, čo bude dobre vyzerať pri hrách, ktoré ho zvládnu alebo špeciálnom videoobsahu.

MotoX3rdGen_DrkGryDev_LydwnCmbo_Blck_RGB_vyd2016_5_nowat

Po technickej stránke ide o veľmi dobre vybavený telefón. Operačná pamäť s kapacitou 3 GB je plne postačujúca a 16 GB úložisko si ľahko zväčšíte pamäťovou kartou. Z hardvérovej stránky je tu špeciálnym prvkom 21 MPx fotoaparát. Natočíte s ním 4K video pri 30 sn./s. a rozhodne sa s ním dá fotiť. Veľmi rýchle vyváženie expozície sa hodí v čase, keď potrebujete okamžite niečo zachytiť. S fotoaparátom sme boli spokojní najmä pre minimálny šum. No niektoré fotky boli viac presvetlené. V prítmí kaviarne akoby ste túto funkciu našli. Na presnejšie farby je tu duálny blesk. Nie je to len o fotení tvárí ale aj bežnej scény. Aj keď je tu silnejší CPU ako v prípade Moto G, SlowMotion video spravíte tiež len na HD rozlíšení, teda 720p. Na selfie oceníte predný 5 MPx fotoaparát, ktorý je širokouhlý.

Softvérovo je na tom Moto X Style podobne. Dostanete takmer čistý Android, no sú tu opäť užitočné funkcie. Napríklad na spustenie svetla, fotoaparátu, svietenie displeja, kým sa naň pozeráte alebo napríklad Moto Obrazovka. Aj tu sú na špeciálnom zobrazení displeja informačné notifikácie a možnosť udeľovania výnimiek tým, ktoré nemajú byť zobrazované.

O svižnosti systému nemusíme mať dlhé rozpravy. Už podľa kapacity RAM, silného procesora Snapdragon 808 a takmer čistého Androidu 6 je jasné, že toto je výkonný smartfón. Rýchle prepínanie aplikácií, ale aj ich spúšťanie z vypnutého stavu a celkovo okamžité reakcie, ocenia aj náročnejší. Cenovka je stanovená veľmi dobre. Najmä ak vezmeme do úvahy ešte dva nemenej dôležité parametre. Prvým je nano poťah prednej strany telefónu, ktorý odpudzuje vodu. Rozdiel zbadáte pri pofŕkaní telefónu vodou. Druhým parametrom je TurboPower, ktorý za 15 minút telefón nabije na 10 hodín pohotovostného režimu. Akumulátor s 3000 mAh vydrží celodenné náročné používanie a na rýchlonabíjanie si rovnako rýchlo zvyknete.

Verdikt

Lenovo Moto X Style je telefón zaujímavý najmä výkonným CPU, možnosťami fotografovania a skutočne použiteľným nakrúcaním videa. S rýchlonabíjačkou ho nabijete do dvoch hodín. Navyše, je tu takmer čistý Android, aj preto je telefón taký svižný.

Hodnotenie
+ kvalita konštrukcie, predný fotoaparát s bleskom, rýchlosť systému, funkcie Moto, TurboPower, vhodný na fotografovanie
– v čiernej fádny dizajn

Cena: 469 EUR
Zapožičal: Lenovo

Model telefónuLenovo Moto X Style
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 16 000
Procesor4 × 1,44 GHz + 2 × 1,82, 6-jadrový,  Snapdragon 808
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video21 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 76 × 11 / 179
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]469
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score72160
PCMark for Android – Work performance5061
3DMark Sling Shot – Total score1186
Graphic1145
Physics1357
Hodnotenie 
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, ako súčasť veľkého testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.