Nástupca pôvodného modelu Yoga 900 je ešte ľahší a tenší a je to skutočná ukážka technologického pokroku. Nuž, ako to ale býva, má aj svoju cenu a tá nie je pre každého. Notebook je veľmi dobre použiteľný a je taký tenký, že ho spočiatku vnímate rozporuplne. Vo svojej podstate máte pocit, že ide o akúsi podložku s klávesnicou navrchu. Po konštrukčnej stránke sa Yoga 900S veľmi vydarila. Hoci ide o konvertibilný notebook z radu IdeaPad, práve tu sa nám svojou minimálnou hrúbkou a celkovým konceptom ponáša na použitie s výrazom „Mysliaca podložka – ThinkPad“.

Yoga_900S_untitled (3)_vyd2016_5_nowat

Kĺb displeja je nám už dobre známy a vo svete notebookov ide o unikátny prvok. Inšpirovaný je svetom hodiniek a celý kĺb sa skladá z 813 častí. Je naozaj pevný a udrží displej v akejkoľvek polohe. Výrobca hovorí o možnosti otvorenia jednou rukou. To je pravda, no dvíha sa základňa notebooku. Také to Apple otváranie MacBookov to nie je. V zásade to neprekáža a ide len o detail. Rukám veľmi dobre padne použitie špeciálneho poťahu opierky okolo klávesnice. Či ide o umelú kožu alebo koženku nie je zrejmé, no imitácia je skvelá. O to viac, že je príjemná aj na ruky.

Yoga_900S_Tab_3K_vyd2016_5_nowat

Zvyknúť sme si museli na klávesnicu. Má polovičný zdvih, než bežné notebooky alebo ultrabooky. Píše sa na nej dobre, len treba prekonať počiatočnú neistotu. Tiež nám trochu prekážalo umiestnenie Shiftu nad kláves pravej šípky. To je síce jeho prirodzená poloha, no tu je 3-násobne skrátený. Treba viac naťahovať malíček, aby ste mali istotu v jeho stlačení a nesplietli si ho so šípkou. Podsvietenie je dvojstupňové a je veľmi dobre spracované. Nenájdete tu žiadne nedokonalosti v nevhodnom pokrytí klávesov. Cez deň je vhodné podsvietenie vypnúť, hodí sa naozaj len na tmavšie miestnosti.

Yoga_900S_Stand_Mode_5K_vyd2016_5_nowat

 

Pri bežnom svetle so zapnutým bielym podsvietením na klávesy uvidíte ešte horšie. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je funkcia Paper Display. Ak čítate knihy alebo akékoľvek texty povedzme v režime tabletu, oplatí sa zmeniť režim zobrazenia. Eliminuje sa únava očí a celý displej dostane sépiový nádych. Veľmi dobrá vec na čítanie. Spúšťa sa klávesovou skratkou cez kláves Fn. Touchpad nemá zmysel nejako zmieňovať. Funguje bezchybne a dá sa s ním seriózne pracovať aj keď ste naučení na myš. Tomuto ale pomáha aj fakt, že notebook je veľmi tenký, a tak aj táto dotyková plocha sa lepšie ovláda.

Yoga_900S_modes_011 (1)_vyd2016_5_nowat

Softvérová výbava je ďalším pozitívnym faktom, na ktorom si dal výrobca záležať. V tomto prípade ide o tak prémiový produkt, že si kupujete kompletný servis. Nie je to len o poskladaní komponentov do čo najtenšieho tela. Máte tu utility na správu systému a všetko spravíte pod jednou strechou. Dokonca aj Wi-Fi hotspot, a to rozhodne nebýva štandardom. Lenovo Companion je skvelá vec a takto majú vyzerať prémiové notebooky. Teda nielen telo, ale aj softvérová podpora. Mimochodom tu musíme spomenúť veľmi dobré zladenie s Windows 10. Mnohí majú totiž stále obavy z toho, ako sa bude systém používať z hľadiska stability. Tu je to jedným slovom výborné.

Yoga_900S_laptop_front_01_vyd2016_5_nowat

Notebook vydrží na batériu skutočne celý deň. Neraz sa nám stalo, že sme počas dňa zabudli, že vlastne nie je pripojený k elektrickej sieti a stále ide na batériu. O tom, že je nehlučný sa nemusíme nijak veľmi zmieňovať, procesor Intel Core m totiž nevyžaduje aktívne chladenie a v novej generácii ani v takto silnej konfigurácii. Počas práce sa bude síce na spodnej strane viac zahrievať, no ak ho nebudete extrémne vyťažovať v teplom prostredí, nepresiahnete hranicu 40 °C.

Jedinú výhradu máme k jemnosti displeja. Vieme, je to vynikajúca vec, ak chcete super ostré prvky a nádherné spracovanie, no zvykli sme si notebook používať na nižšom, než natívnom rozlíšení. Nemuseli sme tak opticky upravovať veľkosti prvkov.

Model notebooku / ParameterLenovo Yoga 900S
ProcesorIntel Core m7-6Y75 1,2 ÷ 3,1 GHz, 4 MB cache (max. 7 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný disk512 GB SSD
Displej12,5″, dotykový, max. rozlíšenie QHD (2048 × 1152 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics 515
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]305 × 208 × 13
Skutočná hmotnosť [kg]1,004
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)1589

 

 

Hodnotenie
+ ultratenký a ľahučký, podsvietená klávesnica, výkon a kapacita SSD, špičkovo zladený HW a SW
– vyššia cena

Cena: 1589 EUR, Alternatívna konfigurácia: 1329 EUR s Intel Core m5-6Y54, 256 GB SSD

Model/ParameterLenovo Yoga 900S
PCMark 82818
Home accelerated score2818
Work accelerated score4094
3DMark 11699
3DMark score699
Graphics score621
Physics score2154
Combined score660
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]780,2
Access time [ms]0,085
Batériové testy9:27
Powermark, Productivity test [hh:mm]9:27
Video Playback Time [hh:mm]4:10
Spotreba
Priemerná spotreba [W]16
Cena za rok [EUR]12,08
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]38,3
Celkové zhodnotenie
Dizajn90%
Faktor mobility9,41
Komfort90%

Verdikt

Lenovo Yoga 900S je svetový unikát. Takto má vyzerať super stroj na rok 2016, a to nielen z pohľadu dizajnu. Veľmi dobre sa používa aj v režime tabletu, čo nie je vždy pravidlom. Nehlučná klávesnica je len perličkou popri všetkých výhodách.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.