Novinka z radu X nás zaujala hneď po vybalení.

Telefón totiž pôsobí, ako keby nemal žiadny akumulátor. Má naozaj nízku hmotnosť a 120 gramov je niečo, na čo nie sme príliš zvyknutí. LG X screen sa pohodlne drží v ruke a zadný kryt je zo špeciálnych sklenených vlákien. Vo výsledku sa telefón v ruke vôbec nešmýka. Po stránke dizajnu je takisto pohodlný na používanie. Hrany sú zaoblené, a tak sa bude dať dobre používať vertikálne aj horizontálne. Menšiu výhradu máme k pretŕčajúcemu fotoaparátu. Ten je ale dostatočne chránený kovovým lemovaním. Dodávame, že si s ním nepoškriabete stôl, čo sa výrobcom pri ochrannom lemovaní nie vždy podarí dodržať.

Slot na Nano SIM kartu a pamäťovú kartu je naboku telefónu. Konektor na slúchadlá je vedľa microUSB konektora, a teda je na spodnej hrane. To je pri počúvaní hudby pohodlnejšie, než keď ho výrobcovia zvyknú umiestniť na hornú hranu.

Dva displeje sme tu už mali. Pamätáte sa na véčkové telefóny? Vyzeralo to inak, no koncept s notifikáciami je prakticky identický.

Zaujímavosťou tohto telefónu je druhý displej. Preto aj prívlastok „screen“. Jeho rozlíšenie je 80 × 520 pixelov. Je plne grafický a zobrazuje stavové informácie. Možnosti prispôsobenia sú skutočne detailné, a tak máte na výber nielen zobrazenie aktuálneho času, ale aj SMS správ, prichádzajúcich hovorov, názov interpreta pri počúvaní hudby alebo napríklad udalosti z kalendára. Stále je tu možnosť ho vypnúť a nepoužívať. Nám sa však páčil najmä pri sledovaní filmov v celoobrazovkovom režime. Takisto sa tam zobrazujú aj notifikácie počas inštalovania aplikácií a vidíte ich, čo by ste inak nevideli. Celkovo je tento druhý dotykový displej skutočne užitočný doplnok. Áno, je tu aj dopad na spotrebu. No, máte na výber jeho používanie pri zapnutom alebo vypnutom hlavnom displeji. Štandardne bude malý displej aktívny v oboch stavoch. A v noci ako hodinky s aktuálnym časom a stavom akumulátora nájde u mnohých svoje využitie. My sme displej nevypínali, pretože počas bežného dňa v kancelárii ľahko telefón kedykoľvek nabijeme. Ak však mierite na chatu, alebo budete dlho cestovať bez možnosti nabitia telefónu, je lepšie ho vypnúť. Zvýšite tak výdrž v pohotovostnom režime na viac ako dvojnásobok, teda na 260 hodín. Tabuľkový údaj 120 hodín charakterizuje použitie oboch displejov.

LG X screen má naozaj dva nezávislé displeje

LG X screen má naozaj dva nezávislé displeje

Na to, že je tu Snapdragon 410, ide o veľmi svižný telefón. Výrobca optimalizoval svoje inovované rozhranie a to je svižné, rovnako aj aplikácie z neho spúšťané. V tomto smere nemáme LG čo vytknúť. Možnosti prispôsobenia sú nadštandardné.

Fotenie je slabšou stránkou. Fotky boli sivasté. Môžete síce manuálne vyvolať zmenu expozície podľa bodového zaostrenia, ale nie vždy to pomôže. Predný 8 MPx však na selfie poslúži veľmi dobre. S režimom skrášlenia získate presne to, čo ste chceli a navyše máte zrkadlový obraz, čo nie všetky telefóny majú. Fotka teda nebude „opačná“, ale presne taká, ako ju vidíte na displeji.

Hodnotenie

+ hmotnosť, použité materiály, LTE, 8 MPx „selfie“ fotoaparát, svižné rozhranie, užitočnosť druhého displeja
– vyváženie expozície zadnej kamery

Cena: 280 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Verdikt

LG X screen na nás urobil veľký dojem. Je neuveriteľne ľahký a s druhým displejom sa nám koncept použitia telefónu páčil. Ocenili sme kvalitu selfie, svižné rozhranie a celkové vyhotovenie. S cenovkou do 300 eur je toto telefón, ktorý by ste vo svojom výbere mali určite mať.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLG X screen
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2000 / 16 000
Procesor4 × 1,2 GHz, 4-jadrový,  Snapdragon 410
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,9 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 200 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2300 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]21 / 120
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]143 × 72 × 7 / 120
ZapožičalLG Electronics
Cena [EUR s DPH]280
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score28395
PCMark for Android – Work performance3865
3DMark Sling Shot – Total score53
Graphic42
Physics685
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.