Lexus robí úžasné autá, to vieme už z minulosti. A jasná orientácia je na hybridné vozidlá, ktoré sú ekologickejšie, ako autá s čisto spaľovacím motorom. Lexus jednoznačne myslí na pohodlie cestujúcich a nechce, aby sme sa zaoberali akýmisi nabíjačkami a hľadali nejaké možnosti napojenia elektrickú sieť. Batéria sa tak nebíja vtedy, keď vozidlo brzdíte.

Lexus RX 450 hL je predĺžená verzia SUV s celkovou dĺžkou 5 metrov a jeho veľkou výhodou je, že odveziete 7 cestujúcich. Ak máte viac ako 3 deti, potom je táto informácia pre vás podstatná. A šieste a siedme miesto tu nie je len tak na ozdobu. Sú to miesta, kde sa deti pohodlne odvezú. Testovaná verzia mala pritom motorizovaný pohyb sedadiel v treťom rade a bolo to úžasné sledovať, ako všetko do seba zapadá. Aj pre cestujúcich v druhom rade je pripravené pohodlie, majú tu plnohodnotné kožené sedadlá. Pre druhý ale aj tretí rad sa dá využiť klimatizácia a sú tu aj prvky na odkladanie nápojov.

Medzi sedačkami v druhom rade je aj lakťová opierka, ktorá obsahuje úložný priestor a je tu aj držiak nápojov. Rovnako sa tu dá nastaviť vyhrievanie sedadiel a k dispozícii sú aj dva USB porty na nabíjanie mobilných zariadení.

Lakťová opierka pre druhý rad sedačiek

Lakťová opierka pre druhý rad sedačiek

Po technologickej stránke má Lexusu RX 450hL vynikajúce svietenie BladeScan. LED svetlo osvetľuje rotujúce zrkadlo (6000 ot/min) a cez šošovku sa osvetľuje cesta pred vami. Je to naozaj zaujímavý zážitok, takto osvetlená vozovka sa len tak nevidí. Neosvetleného chodca v tme rozpoznáte na vzdialenosť 56 metrov v smere jazdy, štandardom je inak 32 metrov. Prepínanie svetiel tlmené/diaľkové je automatické a funguje to výborne.

Pohonná jednotka je kombináciou benzínového 3,5 litrového motora V6 VVTi s výkonom 262 koní a krútiacim momentom 335 Nm. K tomu sú dva elektromotory. Predný s výkonom 167 koní a krútiacim momentom 335 Nm, vzadu je to 68 koní a 139 Nm. Je to teda vozidlo s pohonom 4 × 4 a celkový výkon je 313 koní.  Prevodovka je elektronická s plynulo meniteľným prevodom, dá sa kúpiť aj s manuálnou prevodovkou. O tom ako je rozdeľovaná energia vás informuje napr. multimediálny panel.

Rozdeľovanie energie v RX 450hL

Rozdeľovanie energie v RX 450hL

Tento údaj sa dá tiež zobraziť aj na menšom 4,3 palcovom farebnom displeji na paneli prístrojov. Sem si môžete zobraziť aj údaje o dojazde alebo navigačné povely. Lexus 450hL tiež sníma dopravné značky, je tu adaptívny tempomat alebo systém na udržanie auta v jazdnom pruhu.

Samotný 12,3 palcový displej umožňuje využitie navigačného systému, podporovaný je systém Android Auto a Apple CarPlay. Nám sa veľmi páčia aj analógové hodiny, ktoré Japonci radi používajú. Využiť môžete aj bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu a zdieľanie internetu z mobilu na iné priestore v kabíne (WiFi Hot Spot).

 

Pohľad na predný panel RX 450hL

Pohľad na predný panel RX 450hL

Pre vyššiu bezpečnosť je tu aj premietanie dôležitých údajov na čelné sklo pred vodičom.

Premietanie na čelné sklo

Premietanie na čelné sklo

Batožinový priestor má za tretím radom objem 211 litrov, sklopenie tretieho radu prinesie zvýšenie priestoru na 652 litrov a sklopenie druhého radu sedadiel zvýši tento objem na 1656 litrov.

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h je za 8 sekúnd, spotreba pri našom teste bola okolo 8,3 litra/100 km. Multimediálny systém bol v testovanom vozidle Mark Levinson s 15 reproduktormi. Cena testovaného vozidla je 85 900 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.