Smartfón tejto kategórie nie je na našom trhu bežným tovarom.

Vlastne ani tak celkom vo svete smartfónov. Má unikátne technológie, je skutočne odolný a navyše aj širší ako dnešné telefóny. Ideálne pre používateľov, ktorým sa na úzkych telefónoch zle píše.

Ide o skutočne odolný telefón a jeho hlavnou výhodou je, že sa veľmi podobá na bežný kancelársky model. Nepotrebujete sa teda vzdávať komfortu z používania bežných funkcií za lepšou mechanickou výdržou. Na pohľad ide vlastne o bežný telefón, ktorý má telo zosilnené kovovým rámom. Zadná strana je po bokoch mierne zaoblená a je vystužená špeciálnym tkanivom. Podobným, ako pri lanách alebo špeciálnych materiáloch pre športové účely. Telefón má aj špeciálny poťah, ktorý odpudzuje vodu. Nie je síce odolný voči vode a na potápanie, no v daždi ho pokojne môžete používať a neuškodí mu ani mierne opláchnutie vodou. Pointou je však displej, ktorý je nerozbitný. Skladá sa celkovo z piatich vrstiev, ktoré ho chránia. Nebavíme sa o tom, že sa dá rozbiť, ak máte dostatočnú vôľu. J No tam, kde iné telefóny končia pádom na stredne tvrdú hlinu, Moto X Force svoju odolnosť na tvrdej dlažbe ešte len začína. Je to tak a sami sme si to vyskúšali. Prežil to, čo by zaručene žiadny iný „zodolnený“ telefón neprežil. A to dokonca len s minimálnym škrabancom, ktorý takmer ani nie je vidieť. Tomu hovoríme naozajstná odolnosť v praxi.

Nám sa ale páčil celkový koncept telefónu. Tu totiž nerobíte kompromisy medzi odolnosťou a výkonom. Je to poriadny multimediálny telefón vhodný na hry, filmy aj kancelárske využitie. Najmä tým, že je širší a môžete aj s hrubšími prstami lepšie písať na virtuálnej klávesnici. Procesor Snapdragon 810 je zárukou výkonu potrebného na tento rok aj s rezervou na ďalšie obdobie. V zadnej časti je 21 MPx fotoaparát s duálnym LED bleskom, audiokonektor je na hornej hrane, na spodnej microUSB a slot na microSDXC kartu a nano SIM kartu je takisto na hornej hrane.

Telefón má len jeden reproduktor, hoci to podľa otvorov pod displejom vyzerá na dva. Druhý je mikrofón.

MotoXforce_1_web2016_3_nowat

Telefón má 3760 mAh batériu a podporuje funkciu TurboPower. Len 15 minút nabíjania zabezpečí jeho používanie na ďalších 8 hodín. Špičková funkcia rýchleho nabíjania, na ktorú si celkom iste zvyknete. Menšou nevýhodou je, že nabíjačka má pevne pripojený kábel. Samozrejme, stále je univerzálna a môžete ju využiť aj na nabíjanie iných telefón bez podpory rýchleho nabíjania. Na pripojenie k počítaču ale potrebujete samostatný USB kábel.

Výrobca poriadne zapracoval aj na softvérovom rozšírení. Poskytuje utilitu, kde si môžete nastaviť zjednodušenie používania. Napríklad stačí s telefónom dvakrát zatriasť a spustí sa LED blesk ako príručné svietidlo. Dvojitým otočením zase zapnete fotoaparát. Funkcia vždy zapnutého displeja je aj tu, no funguje na základe priblíženia sa k telefónu. Nebude teda svietiť stále a keď sa k telefónu nakloníte alebo priložíte dlaň, displej sa rozsvieti. Zobrazujú sa tu aj notifikácie aplikácií, ktoré sa dajú odložiť alebo pohybom ikony priamo vstúpiť do aplikácie a odomknúť telefón. A stále je tu funkcia, ktorá umožní nastaviť čas, kedy sa displej nebude rozsvecovať pri udalostiach z aplikácií. Hovory sa dajú prijať hlasom, no treba ho naučiť slovenský povel, pretože náš jazyk nie je oficiálne podporovaný.

Fotoaparát ešte aj veľmi dobre fotí a nakrúca video v 4K pri 30 sn./s. Zaostrovanie je občas mierne chaotické a telefón si dvakrát preostrí, ale spoľahnúť sa naň môžete. Dokonca aj v šere.

Hodnotenie

+ super odolný telefón, multimediálny výkon, špeciálny poťah a zosilnenie, nakrúcanie 4K videa, výdrž 2,5 dňa, kvalita fotografií
– nemá snímač odtlačkov, vyššia cena

Cena: 699 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt TOUCHIT

Moto X Force je jednoznačne veľkým prekvapením. Telefón je skutočne odolný. Nič podobné v tejto triede nenájdete. Znesie naozaj náročné pády a ešte stále je to dizajnovo kancelársky telefón, nie telom vyhotovený pre stavbárov. Má rýchle nabíjanie, vydrží reálnych 2,5 dňa používania a ešte natočí 4K video pri 30 sn./s.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuMoto X Force
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000
Procesor4 × 2 GHz + 4 × 1,5, 8-jadrový,  Snapdragon 810
Displej, počet fariebAMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,4 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video21 MPx, autofocus /  4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3760 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 78 × 9 / 169
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]699
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score89014
PCMark for Android – Work performance5438
3DMark Sling Shot – Total score1893
Graphic2065
Physics1466
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.