Zaoblené monitory sú trendom posledných mesiacov. Výrobcovia často používajú mierne zakrivené obrazovky najmä v prípade širokouhlých monitorov s pomerom strán 21:9, kde zaoblenie pekne vynikne. Samsung C27F591F je však podľa parametrov obyčajný 27-palcový Full HD monitor s pomerom strán 16:9 a VA panelom. Napriek tomu je zaoblený a vyzerá to dobre.

Je to dané najmä tým, že obrazovka je výraznejšie zaoblená ako v prípade konkurenčných modelov. Tie majú zaoblenie na úrovni 4000R, čo znamená, že polomer kružnice, ktorá by lemovala zakrivenie displeja, je 4 metre. Novinka od Samsungu má zaoblenie 1800R. Polomer kružnice je v tomto prípade 1,8 metra a obrazovka je viac zahnutá. V praxi si to všimnete aj na menšej uhlopriečke, netreba mať pomer strán 21:9.

samsungmonitor_2166 (2)_vyd2016_5_nowat

Zaoblenie displeja je zaujímavá vlastnosť. Nedá sa povedať jednoznačne, že je prínosom, ale nám sa tento efekt počas používania páčil. Keďže obvykle sedíme vo vzdialenosti 1 metra od obrazovky, viac sme ocenili zaoblenie testovaného 27-palcového modelu v porovnaní so širokouhlými monitormi s pomerom strán 21:9. Ak používate tie, treba sedieť vo väčšej vzdialenosti, aby bolo ich používanie pohodlné.

Samsung monitor má VA panel. Ten ponúka dobrú reprodukciu farieb, v rámci testovania sme namerali priemernú odchýlku DeltaE pre farebný priestor sRGB na úrovni 3,3. Po kalibrácii to bolo 2,2, s maximálnou odchýlkou 3,8. Je to štandardný výsledok v tomto segmente monitorov. Farby pôsobia sviežo, chválime zobrazenie čiernej.

samsungmonitor_2166 (3)_vyd2016_5_nowat

Monitor má malý plastový stojan. Neponúka reguláciu výšky, môžete si zmeniť iba sklon. Súčasťou výbavy sú dva 5 W reproduktory, ktoré však nezmenili náš názor na túto funkciu. Radšej si zaobstarajte samostatné reproduktory. Počas testovania sme namerali spotrebu monitora 17 W.

Samsung C27F591F má HDMI, VGA a DisplayPort. Ide o štýlový monitor s dobrým zobrazením farieb, ktorý vyniká najmä zaoblením obrazovky. Túto vlastnosť chválime, počas používania sme ju ocenili a zvykli sme si na ňu. Monitor taktiež ponúka podporu technológie AMD FreeSync a pre niekoho užitočný režim Eye Saver.

Cena: 349 EUR
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit