Na tomto telefóne je vidno, že dobrý smartfón nemusí stáť celú výplatu.

Ani od Samsungu. Je to veľmi pekný prírastok do rodiny Galaxy. Na názve vidno, že výrobca inovoval parametre a uviedol na trh edíciu 2016.

Galaxy J3 má Super AMOLED HD displej a zbadáte to hneď po nabehnutí systému. Farby sú žiarivé a kontrastné, o to viac nás potešila dobrá čitateľnosť na slnku. Konštrukcia z plastu je posilnená kovovým rámom. Ten má jemné tvarovanie a telefón sa dobre drží v ruke. Jemne sa ponáša na Galaxy S7, ktorý je technologicky o poriadny kus inde a je aj drahší. Pod displejom sú podsvietené tlačidlá a hlavne oválne, presne tak, ako to Samsung robí a ako to používatelia tejto značky očakávajú. Jemné zmeny sú aj na tomto tlačidle. Nemá snímač odtlačkov prstov a jeho stlačenie je trochu silnejšie a hlučnejšie. Nič kritické, no pri priamom porovnaní s vlajkovou loďou je to citeľné. Zadný plastový kryt má povrchovú úpravu proti šmýkaniu a navyše má jemný olejový efekt. To sme videli aj na modeloch Galaxy A.

Smartfón má vo výbave LTE, čo je ďalší argument na jeho kúpu. Rýchle dáta stoja za to a LTE sa pridáva aj do nižších cenových hladín. Menej spokojní sme boli s kompromisom v kapacite RAM. Je tu 1,5 GB RAM a 8 GB úložisko, z ktorého máte k dispozícii reálne polovicu. My sme mali na test verziu s Dual SIM, teda tu chýbal modul NFC. Existuje ale aj Single SIM verzia, a práve v tej je zahrnuté aj NFC. Fotoaparát na zadnej strane jemne presahuje hlavný kryt. Ochranný prvok okolo objektívu však neškriabe stoly, takže v tomto smere nám absencia zapusteného fotoaparátu neprekážala.

Špeciálnu pozornosť si zaslúži akumulátor. Kapacita 2600 mAh umožní používanie telefónu po celý deň bez obmedzení. My sme vyskúšali aj šetriaci režim a dostali sme sa pri bežnom surfovaní, fotení a prístupe na sociálne siete na takmer 1,5 dňa. V krízovej situácii sa dá zapnúť režim extrémneho šetrenia. Vtedy sa dostanete aj na dva dni. Keď už sme pri fotení, tu sa cena prejavila. Je to fotoaparát, ktorý nemá rád tmavé scény alebo večerné osvetlenie obývačky. Ideálne na použitie vonku, no pripravte sa na zašumené fotky.

SM-J320F_001_Front_Black_web2016_3_nowat

Galaxy J3 však vnímame ako svižný telefón s dobrým hardvérovým základom. Kto chce vyslovene fotiť, pozerá sa po inej cenovej hranici. Na bežné používanie je to dobrý telefón. Nebyť menšieho dátového priestoru, nemali by sme mu reálne čo vytknúť.

Výrobca bude poskytovať aj flipové puzdro v bielej alebo čiernej farbe za 14,90 eura. Tento krok oceňujeme a získate tak puzdro priamo od výrobcu, ktoré nebude stáť „nekresťanské“ peniaze a bude aj cenovo ladiť k smartfónu v tejto nadobúdacej cene.

Hodnotenie

+ vzhľad, kovový rám, efektný zadný kryt, svižný telefón s LTE
– menej vhodný na fotenie pri nízkom svetle

Cena: 189 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Verdikt TOUCHIT

Samsung Galaxy J3 (2016) je vydarený telefón za veľmi dobrú cenu. Nie je to fotomobil, no všetko ostatné zvláda dobre. Páčil sa nám jeho dizajn aj celková svižnosť pri bežnom používaní.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSamsung Galaxy J3 (2016)
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyDual Micro SIM + SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1500 / 8000
Procesor1,5 GHz, 4-jadrový
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video8 MPx, autofocus / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2600 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]13 / neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]142 × 71 × 8 / 138
ZapožičalSamsung Slovensko
Cena [EUR s DPH]189
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score26252
PCMark for Android – Work performance3380
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

VIDEO – testovali sme: Moto X Force

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.