O skútre je na Slovensku obrovský záujem. V lete je to ideálny dopravný prostriedok. Otestovali sme pre vás jeden z najpredávanejších skútrov na slovenskom trhu – Honda PCX 125, modelový rok 2020. Jeho cena je 2990 eur a nepotrebujete naň vodičák na motorku. Stačí oprávnenie pre skupinu B.

Ten jasne vychádza z modelu 2018, je tu však športovejší dizajn, väčšie zdvihy na prednom a zadnom kolese. Zmenila sa prístrojová doska, je tu LED svietenie vpredu aj vzadu a je to stále staré dobre PCX-ko.

Aj sa do neho pobalíte

Pod sedlom sa dá dať celohlavová prilba a aj nákup. Odkladací priestor pod sedlom má až 28 litrov. Prikúpiť sa dá aj zadný kufor s objemom 35 litrov a ten stojí 205 eur.

Batožinový priestor pod sedadlom

Na palubnom systéme vidíte všetko podstatné ako je rýchlosť, otáčky, prejdená vzdialenosť na trase a pod.

Inovovaný palubný systém

Ideálny do mesta a pritom bezpečný

Ocenili sme, že pri rozbiehaní ide najprv pomalšie, vo vyšších otáčkach sa však využíva silnejší krútiaci moment a takto ľahko predbehnete iné vozidlá. Je to moderné mestské vozidlo na každodenné jazdenie. Kombinuje športový vzhľad s výbornou spotrebou 2,1 litra/100 km.

Modelový rok 2020 má ľahšie kolesá obuté do širších pneumatík. To zabezpečuje lepšiu priľnavosť a vytvára účinnú kombináciu s prednou brzdou so systémom ABS a zadným odpružením s dlhším zdvihom pružín. Používa pevný dvojitý kolískový rám. Skúter celkovo poskytuje hladkú jazdu s pocitom istoty.

Parametre motora

PCX 125 je tenký skúter, a preto sa s ním dostanete aj medzi vozidlá. Nemusíte čakať na mestskú dopravu, jednoducho si sadnete a idete. Motor Smart Power (eSP) má objem 125 cm3 a v tomto roku zvýšil svoj výkon bez zníženia krútiaceho momentu alebo obetovania hospodárnosti. Je jednovalcový, 4-taktný s dvoma ventilmi. Jeho výkon je 9 kW pri 8500 ot/min, a krútiaci moment 11,8 Nm pri 5000 ot/min. Hmotnosť skútra je 130 kg.  S plne natankovanou 8-litrovou nádržou môžete jazdiť takmer 400 km na jedno natankovanie.

Výrobca tu tradične používa AutoStop, čo šetrí palivo a uznávame, že to funguje znamenite.  Do troch sekúnd po zastavení sa motor vypnete a okamžite ako potočíte plynom sa motor naštartuje. Otvorene povedané, radšej by sme si namiesto auto stopu želali vyhrievané rukoväte, to na začiatku a konci sezóny veľmi oceníte.

Medzi šikovné veci patrí zásuvka, ktorá je vybavená aj 12V zásuvkou. Nie je však uzatvárateľná. Na výber sú štyri farby: červená, biela, šedá a čierna.

Zapožičal: Honda Motor Slovakia

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu