Je to pomerne komplikovaný názov auta, ale stojí to za to. Hyundai i30 N je nová rada, ktorá je orientovaná na šport. Kúpi si ho niekto, kto síce potrebuje dochádzať do práce, starať sa o rodinu pomocou auta, ale keď na to príde, rád si vyskúša možnosti svojho auta naplno na uzavretej dráhe a bude mať čo objavovať.

i30 N sa líši od iných vozidiel značky Hyundai prístupom. Je to auto, ktoré pripravila špeciálna skupina vývojárov a sústredili sa na podvozok, brzdy, vyladenie celého auta, jeho zvuk, celkový dizajn, zavesenie kolies a pod.

Motor je z bežnej produkcie Hyundai, je to benzín s objemom 1998 cm3. Výkon tohto motora je 202 kW, krútiaci moment 353 Nm. Prevodovka je samozrejme manuálna, s krátkymi radiacimi dráhami a veľmi presná. Zhruba na 10 sekúnd môžete dostať z tohto auta ešte vyšší výkon, to keď fakt potrebujete rýchlo predbehnúť. Objem palivovej nádrže je 50 litrov, ak si chcete auto naozaj užiť, ie je to veľa. Spotreba auta totiž v špeciálnom režime N, ktorý budete milovať kvôli zvuku a dynamike blíži k hodnote 13 litrov/100 km. Výrobca udáva kombinovanú spotrebu 8,1 až 8,3 litra, ale to sa musíte fakt snažiť v ekonomickom režime a to asi nebudete chcieť.

Hyundai i30 N má aj asistent rozjazdu, k jeho výbave patrí tiež možno zmerať za koľko urobíte zrýchlenie z 0 na napr. 100 km/h a je tu aj meranie okruhov. Maximálka je podľa výrobcu 250 km/h , túto rýchlosť sme však nemali kde vyskúšať. To všetko prispieva k tomu, aby ste si ho na uzavretej dráhe naozaj poriadne užili.

Štandardný objem batožinového priestoru je 381 litrov, sklopením operadiel zadných sedadiel sa zvýši na 1287 litrov. Pneumatiky Pirelli sú z s rozmerom 235/35 R19, predné kotúčové brzdy v červenej farbe sú s vnútorným chladením.

Z IT výbavy je tu prepojenie na Android Auto a Apple CarPlay, spárovanie s mobilom cez Bluetooth, veľký integrovaný 8-palcový LCD displej, navigácia, zadná parkovacia kamera a snímače ako aj 6 reproduktorov. Tiež sa dá graficky vyjadriť preťaženie a výkon motora. Súčasťou dodívky je aj možnosť bezdrôtového nabíjania smartfónov s Qi štandardom.

Full LED svetlomety sú s prisvetľovaním do zákrut a automatickým prepínaním diaľkové/tlmené svetlá. K dizajnu prispieva aj trojuhoľníkové brzdové svetlo v zadnej lište a dobre ho bude vidieť aj vtedy, ak za sebou robíte vodnú hmlu. K športovému dizajnu patrí aj rozpera v zadnom kufri. Vzadu nájdete aj dojazdové koleso a výbavu na výmenu kolesa.

Ako sa jazdí?

Výborne, je to dynamické auto, v režime N si užívate pozornosť okolia hlavne kvôli zvuku. Výborná je akcelerácia, auto sa stabilne drží v zákrutách. Dá sa z neho urobiť baránok a prepravovať v ňom detský kočík s celou rodinou, ale premeniť ho na leva vás bude baviť oveľa viac. Ak keď to stojí oveľa viac na spotrebe a treba na to uzavretú dráhu. Nám sa páči aj plná technologická výbava.

Cena

Základná cena tohto auta je 27 690 eur, my sme mali príplatkový lak a cena testovaného vozidla tak bola 30 690 eur. Za takto vybavené auto je to obhájiteľná cena.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu