Slúchadlá s aktívnym odhlučnením sú veľmi dobrá vec, v redakcii sme testovali miniatúrne slúchadlá Elephone ELE Whisper s ANC.

Active Noise Canceling je technológia, ktorá sa udomácnila vo veľkých mušľových slúchadlách. Preto je to taký malý zázrak, keď ju objavíme aj v štupľových slúchadlách in-ear, teda do uší. Na pohľad ide o bežné slúchadlá s ovládacím prvkom na kábli.

Tento však neslúži ako mikrofón alebo na úpravu hlasitosti ale na aktivovanie funkcie odhlučnenia okolitého rušenia. Zároveň sa tu nachádza akumulátor s kapacitou 24 mAh. Ten by mal napájať čip a mikrofóny počas 25 hodín. Takto to uvádza výrobca. My sme počas testovania nemerali čas detailne. Pri našom rannom počúvaní do práce, z práce a počas práce na počítači, vydržali slúchadlá tri dni. Veľmi dobré je to, že fungujú aj s vybitým akumulátorom. Nemáte teda žiadne limity.

Nabíjanie cez telefón

A teraz absolútna špička – slúchadlá môžete nabíjať priamo audio portom v kompatibilných telefónoch. Napríklad Huawei Mate 8, Mate S, Mate 7, Honor 7 a 8 alebo napríklad Honor 6 Plus. Vyskúšali sme to s modelom Honor 8 a po pripojení do audio konektora sa slúchadlá začali naozaj nabíjať. Kto by nemal nateraz podporovaný smartfón, potrebuje špeciálny nabíjací kábel. Ten pozostáva z audio portu na jednej strane a USB-A portu na strane druhej. Nabijete ich cez počítač, powerbankou alebo klasickou nabíjačkou na telefóny. Áno, reálne potrebujete ďalší proprietárny kábel, ale to nám neprekážalo. Slúchadlá sú totiž šikovné práve tým, že sú takto malé a ani akumulátor na kábli nepredstavuje závažie navyše. Podobné slúchadlá má aj Sony, no sú väčšie a treba povedať, že aj menej praktické.

Elephone ELE Whisper sa dajú využiť aj na telefonovanie. Mikrofón s tlačidlom na prijatie hovoru je na pravom kábli.

Mušle sú o niečo väčšie, no správnymi návlekmi budú dobre držať v uchu. Tu si ľavú a pravú rozhodne nepomýlite. Celkom iste vám naopak tvarovo nebudú držať v ušiach.

Zvuk

Zvukovo sa radi medzi to lepšie, čo na trhu v segmente malých slúchadiel nájdete. Zvuk je čistý a výrazné. Basy ako aj stredy a výšky majú svoju vyváženú frekvenčnú krivku. Ak si pustíte hudbu s rozšíreným stereom, slúchadlá vás absolútne uspokoja a budete si vychutnávať výbornú reprodukciu. Pri modeloch s ANC sme vždy zvedaví, ako pôsobí opačná fáza na kvalitu reprodukcie. V tomto prípade treba zdôrazniť dve veci. Podobne ako pri niektorých iných modeloch bude s ANC zvuk mierne výraznejší. Najmä v oblasti stredov a výšok. To však nie je problém. Druhý fakt je, že slúchadlá majú nižší prah odhlučnenia. Niekedy sme mali problém rozpoznať, či sme funkciu zapli alebo nie. Efekt s ANC nie je tak silný ako inde. To je možno ich jediná nevýhoda. Sú vhodné na eliminovanie zvukov ako fúkanie vetra alebo klepotanie, napríklad pri ceste vlakom alebo električkou. Ostatné odhlučnenie je fyzické. Teda konštrukciou a silikónovými návlekmi.

Plusy

  • Veľkosť akumulátora
  • Fungujú aj s vybitým akumulátorom
  • Výdrž a možnosti nabíjania
  • Kvalita a čistota zvuku

Mínusy

  • Minimálna sila odhlučnenia
  • Veľmi tenké kábliky, čoskoro sa polámu

Technické parametre

Rozsah: 10 ÷ 20 000 Hz

Impedancia: 32 Ω

Typ konektoru: 3,5 mm, 4-pólový

Dĺžka kábla: 1,2 m

 

Cena: 54,33 EUR

Zapožičal: GearBest

Stránka výrobcu: ELEPhone

7.0 Miniatúrne ANC slúchadlá

Elephone ELE Whisper sú veľmi dobré slúchadlá, ktoré sú ľahké, dobre držia v ušiach a ponúkajú vynikajúci zvuk. ANC je síce slabšie, ako pri iných modeloch, no zároveň nedeformuje pôvodnú reprodukciu. Pozor si treba dať na veľmi tenké káble, ktoré sa pravdepodobne rýchlo poškodia.

  • Dizajn 8
  • Kvalita zvuku 8
  • Vyhotovenie 7
  • Intenzita ANC 5
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.