Toto je Access Point, teda nie je to priamo router ale poslúži ako prostredník v sieti alebo dokonca ako zariadenia na pripojenie Sony PS3 do internetu.

Možnosti zariadenia

V tomto prípade ide o dvojpásmový AP s maximálnou rýchlosťou 1200 Mbps pri simultánnom využití oboch pásiem. To znamená, že svojím výkonom postačí na sledovanie 4K obsahu ako aj hranie on-line hier. Technológia Beamforming, ktorá je dostupná na 5 GHz pásme, umožňuje cielenie signálu podľa toho, kde sa zariadenia nachádzajú. Je to zariadenie, ktoré sa jednoducho nastavuje a odporúčame ho na pokrytie do viacposchodových domov, do väčších hál ako aj napríklad špecificky riešených bytov. Tam totiž panelové steny spoľahlivo znižujú dosah routerov.

Nastavenie

Konfigurácia tohto zariadenia spočíva v zapnutí odpovedajúceho režimu. Teda či ho chcete použiť ako AP, napríklad na vytvorenie vašej LAN siete na Wi-Fi. Druhým príkladom je použitie v režime Repeater, teda opakovača. Vďaka tomu rozšírite vašu aktuálnu Wi-Fi sieť na ďalšie územie a rozšírite si pokrytie.

To všetko bezdrôtovo. Neraz síce máte router, ktorý prepnete do režimu opakovača, no iba vo forme LAN. AP300-vka sa k vášmu routeru pripojí aj bezdrôtovo. No a posledný režim sme už načrtli – Client. To vtedy, keď chcete spraviť z tohto zariadenia sieťovú Wi-Fi kartu. Prepojíte ich s počítačom alebo hernou konzolou či napríklad TV cez eternetové porty a ďalej sa bude šíriť signál cez Wi-Fi sieť.

Režim sprievodcu prevedie procesom každého režimu, môžete však priamo skočiť do pokročilých nastavení a všetko si nakonfigurovať samostatne a s dôrazom na detaily.

Tu sa menia parametre Wi-Fi siete, samostatne pre 2,4 GHz a 5 GHz pásmo. Zariadenie podporuje pripojenie cez WPS, teda napríklad vhodné pri nastavení multifunkčnej tlačiarne, alebo napríklad telefónu, ktorý tento spôsob pripojenia podporuje. Netreba zadávať heslo. V rámci zvýšenej bezpečnosti máte možnosť filtrovať povolené zariadenia na pripojenie k AP pomocou MAC adresy a to v režime povolených alebo zakázaných zariadení.

AP300 má vlastný DHCP server, pričom rozsahy sa dajú nastaviť podľa vašich potrieb. To umožňuje použiť viac takýchto zariadení. Nám sa páčilo aj sledovanie štatistík dátového prenosu. Graf v reálnom čase vyzerá veľmi dobre a zobrazuje všetky pásma a režim Wi-Fi prenosu. Výborná vlastnosť.

Ak chcete siete rozlíšiť, je tu možnosť vytvoriť vlastný SSID, rovnako tak ho aj skrývať. V prípade, že naozaj rozširujete priestor a chcete jeden identifikátor siete po celom objekte pokrytia, dá sa jedným kliknutím na tlačidlo skopírovať aktuálny názov siete, ktorú sa chystáte predĺžiť.

Verdikt

Prístupový bod TP-Link AP300 sme si pochvaľovali najmä v režime rozšírenia Wi-Fi siete bezdrôtovým pripojením. Teda nemuseli sme použiť dlhý a nepraktický LAN kábel. Predĺženie signálu bolo citeľné a pokryli sme priestory s rádiusom o ďalších zhruba 50 metrov v priemere rádiusu.

Celková rýchlosť bude závisieť najmä na vašom poskytovateľovi, tu nenarazíte na reálny limit. Jemná latencia sa môže prejaviť v režime opakovača. Ak ale máte pôvodný router dostatočne rýchly, nebude prepojenie cez AP300 limitujúci faktor.

Pri prenose na vzdialenosť 15 metrov od zhruba 55%-tného pôvodného signálu Wi-Fi sme dosahovali rýchlosť 2,3 MB/s. To je veľmi dobrý výsledok a hodnota pre vzdialenosť do troch metrov od AP300 v 5 GHz pásme.

Cena: 99 EUR

Zapožičal: TP-Link

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.