Mať doma ochranu zariadení je rozhodne dobrá vec, skoro nevyhnutnosť.

Drahý TV prijímač, notebook, router alebo hocijaké iné zariadenie treba chrániť proti napäťovým výkyvom v elektrickej sieti. Práve na to sú určené tri produkty v našom článku, dva z nich majú vlastný akumulátor.

CyberPower SB0801PRG

Mať doma drahé elektrospotrebiče priamo ponúka otázku, ako ich chrániť. Netreba kupovať hneď UPS zariadenie. Postačí predlžovačka, ideálne v podobe tohto modelu. Zaujímavý je nielen typom ochrany, ale aj usporiadaním zásuviek. Celkovo je ich k dispozícii osem, z toho polovica má automatické vypínanie. Takže napríklad po vypnutí TV sa rozpozná znížený odber a zásuvka sa deaktivuje. Počuť aj jemné cvaknutie, ktoré signalizuje spustenie napájania a jeho vypínania pre zásuvky. Hoci dnes majú spotrebiče podstatne nižší odber na prázdno, je to užitočná funkcia. Najmä preto, že je tu prepäťová ochrana. Každá zo zásuviek je natočená tak, aby ste do každej mohli pripojiť tzv. L kábel s uzemnením a neprekážali vám káble. Dve z oboch radov sú oddelené a sú ideálne na zapojenie zariadení, ktoré majú transformátor vonku, teda priamo súčasťou rozmernejšieho adaptéra.

cyber_power_SBO801PRG_web2016_3_nowat

Okrem toho chránite zariadenia ako faxy a telefónne linky. Vhodné aj pre domácnosť a firmu, tiež je tu aj ochrana ethernetového kábla. Prvotný kábel privediete na vstup a do výstupného konektora dáte napríklad ten, ktorý bude vedený na vstup do vášho routera. Ideálne riešenie aj pre domácnosť. Súčasťou je poistka na 10 A, je vymeniteľná. Reakčná doba kontaktov je pod 1 ns. No a v praxi sme ocenili aj dva USB porty. Výrobca neuvádza výstupný prúd ani napätie na oboch portoch. Podľa nabíjania nášho telefónu odhadujeme výstupný prúd na 1,5 A pri odbere z jedného USB portu. Výrobca ponúka zásuvku aj v konfigurácii pre konektory iných krajín.

Prečo kúpiť?

+ výbava zásuviek a konektorov, samostatný vypínač, filter elektromagnetického rušenia
Cena: 29 EUR
Zapožičal: SWS Distribution

CyberPower BU600E

Toto je už UPS zariadenie, ktoré je vlastne vo svojom princípe jednoduchšie ako klasické UPS-ky. Nám sa však páčilo práve pre svoju cenu a prínos, ktorý poskytne v kancelárii alebo doma. Sú tu tri zásuvky s umiestnením pre tri napájacie káble bez transformátorov a tak, aby si pri zapojení rôznych káblových variantov neprekážali. Doba nabíjania je podľa výrobcu do osem hodín. Tento údaj nie je až taký podstatný, ak zoberieme využitie v praxi. Tým je zapojenie do el. siete a využitie na istenie zariadení. Najviac budete predsa využívať možnosť napájania zariadení po výpadku prúdu, no hlavne ako predlžovačku. Zariadenie sa dá vypnúť, vtedy okrem funkcie UPS vypínate aj tri zásuvky. Zariadenia s príkonom 50 W môžete po výpadku siete prevádzkovať zhruba pol hodiny. Riešenie je vhodné pre stolný počítač a monitor. Tam počítajte zhruba s polovičným časom, no je to závislé od konfigurácie počítača.

cyber_power_BU600E_web2016_3_nowat

V praxi sme túto UPS-ku využívali na napájanie notebookov a nabíjanie telefónov. Pri výpadku prúdu sa dostanete pri bežnom kancelárskom notebooku na hodinu nabíjania jeho akumulátora. UPS má vlastnú prepäťovú ochranu a štyri druhy alarmu. Bude tak signalizovať napríklad režim pri práci na akumulátor alebo preťaženie. Každá zásuvka má automatickú reguláciu napätia. Môžete mať síce cudzokrajný produkt, napríklad notebook dovezený z Ameriky. No aj tam je predpoklad, že už samotný adaptér má dva varianty napätia, s ktorými funguje.

Prečo kúpiť?

+ šikovná UPS do domácnosti, prepäťová ochrana, alarmy, veľký prínos pri použití s notebookom a zariadeniami s nízkym odberom prúdu
Cena: 39 EUR
Zapožičal: SWS Distribution

CyberPower Value 800EILCD

Riešenie je vhodné pre špecifické účely. Maximálny príkon zariadení je do 480 W. UPS-ka je teda vhodná pre vybrané zostavy stolných počítačov s pripojením monitora. Na zadnej strane sú totiž zásuvky priamo na napojenie takýchto zariadení. Tento zdroj sa teda nedá použiť, na rozdiel od predchádzajúceho, na pripojenie bežných zariadení ako je lampa, akýkoľvek notebook alebo napríklad tlačiareň. Využitie vidíme viac v serverovni alebo firme, kde potrebujete zabezpečiť napájanie do troch vybraných zariadení a mať tak zabezpečený nielen chod pri výpadku napätia ale aj prepäťovú ochranu. Reakčná doba pri výpadku sú maximálne 4 ms. Okrem toho môžete pripojiť telefónnu/faxovú linku a vo výbave je aj COM port. Nechýba USB, ktorým si záložný zdroj napojíte k počítaču a môžete ho spravovať priamo cez špecializovaný softvér. Okrem toho je na prednej strane displej, ktorý ukazuje stav napätia a ďalšie údaje, medzi nimi aj stav akumulátora. Samozrejmosťou je potom signalizácia na rôzne udalosti. Typická doba nabíjania je 8 hodín. Výdrž pri polovičnom zaťažení je do 8,5 hodiny. Pri plnej záťaži je to 1,5 hodiny.

cyber_power_800EILCD_web2016_3_nowat

Softvér zobrazuje stav zariadenia, odhadovanú dobu výdrže pri práci na interný akumulátor aj aktuálne napätie. Konfigurácia podporuje aj nastavenie plánovania vypínania pripojených zariadení, tiež maximálnu dobu, po ktorú budú bežať. Môžete mať tak preddefinované časy behu a netreba sa obávať vybitia akumulátora pri akomkoľvek vypnutí. Plánovanie je podrobné, a to v čase na celý týždeň. A to samostatne pre zapnutie a vypnutie pripojených zariadení.

Prečo kúpiť?

+ ovládanie cez COM port alebo cez USB a počítačový softvér, tri „manažovateľné“ zásuvky

Cena: 89 EUR
Zapožičal: SWS Distribution

Verdikt TOUCHIT

CyberPower SB0801PRG je základná ochrana pre každú domácnosť. Nazvali by sme to „povinnou jazdou“. Vždy totiž máte doma drahšie zariadenia, ktoré sa oplatí ochrániť proti prepätiu a elektromagnetickej interferencii.

CyberPower BU600E predstavuje pokročilý model a zároveň ide hlavne o UPS. Má tri zásuvky a tak stále získavate univerzálne použiteľný doplnok na ochranu zariadení v domácnosti a pri výpadku elektrickej energie si môžete poistiť chod niektorých zariadení.

CyberPower Value 800EILCD je v našom prehľade najvyššia UPS-ka. Je ale vhodná skôr do firemného prostredia, kde sa hodí manažment cez počítač ak potrebujete spravovať tri zariadenia a riadiť správanie UPS v rôznych udalostiach.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.