Na testovanie tejto kombinácie sme sa tešili, dáva totiž možnosť nakrútiť efektne vyzerajúce videá, a to celkom jednoducho.

Je to vlastne niečo ako mobilný kamerový žeriav (jimmy-jib), ktorý používajú filmové štáby na nakrúcanie filmov a relácií.

Hero 5 – skutočný hrdina?

Hero 5 Black má vode odolné vyhotovenie a odolá aj pádom

Kamera Hero 5 Black je najnovšou akčnou kamerou od GoPro. Prináša obraz v 4K rozlíšení (3840 x 2160) s opakovacou frekvenciou 30 fps. Na súčasných monitoroch aj televízoroch pritom už zobrazíte 4K a toto rozlíšenie vám umožní urobiť výrez z obrazu či počítačovo ho stabilizovať, pričom vo výsledku máte výborný obraz vo Full HD rozlíšení. Inými slovami, 4K v akčnej kamere je super a má reálne využitie. Opakovacia frekvencia je však na hranici toho, aby ste mohli urobiť dobre vyzerajúce spomalené video. Preto je tu ďalšia možnosť nakrútenia obrazu vo Full HD, to už s frekvenciou 120 záberov za sekundu, čo je na spomaľovačky super. Zvuk sa nahráva v stereo formáte. Expozíciu obrazu si môžete používateľsky nastaviť. Fotografie sú v rozlíšení 12 Mpx, k dispozícii je aj RAW formát. Do fotiek aj videa sa nahráva aj GPS súradnica.

Tieto porty umožňujú pripojenie kamery na USB-C a HDMI

Obraz sa zaznamenáva na microSD kartu, tá sa vkladá do priestoru pre batériu. Pod krytkou je USB-C port a tiež microHDMI na výstup obrazu napr. na TV. Obraz je dobrý, sýty a dá sa použiť na profi úrovni. Vidno na ňom efekt rybieho oka, ale to k takýmto akčným záberom patrí.

Súčasťou dodávky je kamera, USB-C kábel na nabíjanie a prenos obrazu, rámček na kameru a prichytenie na rovnú plochu a na prilbu. Túto kameru si môžete dať na prilbu, na hruď, existujú aj držiaky na ruky, na motorku, lyže a pod. Novinkou Hero 5 je hlasové ovládanie, čo je pri použití v teréne naozaj prínos. Testovali sme ho v angličtine, tých pár jednoduchých slovíčok ako „GoPro, take a photo“ dokáže asi povedať každý, kto si kúpi akčnú kameru. Samozrejme, môžete použiť naozaj jednoduché ovládanie pomocou tlačidiel. Tlačidlo na hornej strane s červeným krúžkom jednak zapne kameru a súčasne sa začne aj nahrávanie obrazu. Tlačidlo na boku najprv zapne kameru a potom mení režim práce – video, foto, časozberné video a pod.

Na zadnej strane je 2-palcový dotykový displej. S ním sa jednoducho ovláda kamera pohybom prsta a nastavujú sa jej parametre. Tiež sa dajú aj mierne editovať nakrútené zábery. Kamera odoláva vode, môžete ju ponoriť do hĺbky 10 metrov aj bez krytu. Výrobca vylepšil aj stabilizáciu obrazu a je to vidieť. Obraz je stabilný, aj keď s Hero 5 kráčate po chodníku či skáčete na lyžiach.

Ku kamere existuje mobilná aplikácia s pripojením cez Bluetooth. Na telefóne si tak môžete prezerať svoje zábery a tiež ich editovať. Máte aj možnosť vidieť nakrúcaný obraz na väčšom displeji. Využiť sa dá aj napojenie kamery cez Wi-Fi. S platenou službou GoPro Plus sa potom dajú ukladať zábery na GoPro cloud a máte k svojim nahrávkam prístup kedykoľvek a z ľubovoľného zariadenia.

GoPro Karma Grip – tajný typ na stabilné videá

Karma Grip umožní výborné selfie videá pri rôznych akčných činnostiach)

Tú pravú možnosť na nakrúcanie efektného videa ale dáva tento špeciálny grip. Pomocou neho sa dajú nakrúcať dobre vyzerajúce a stabilné videá, aj keď ste v pohybe a záber má byť na vás. Grip je vyhotovený robustne, mali sme ho na výstave MWC, čo je náročná previerka odolnosti hocičoho. Toto zariadenie len-tak nepokazíte a vydrží na batériu tak na dve hodiny nakrúcania. Fakt dobré, veď stačí si pozrieť ako príklad video, ktoré sme nakrútili touto kamerou.

Pomocou gripu ľahko nakrútite videá v pohybe so stabilizáciou

Grip sa pritom nabíja rovnako ako kamera, cez USB-C port. Aj kamera sa dá nabíjať cez grip. Na umiestnenie kamery do gripu treba dať dole krytku konektorov. Predpokladáme, že táto krytka sa bude rada strácať. Grip si poradí aj s otočením o 180° – kamera sa vtedy otočí hore nohami. Obraz sa na displeji kamery síce prepne do správneho smeru, ale na kontinuálnom zázname obrazu je vidieť toto otočenie.

Tlačidlá na gripe a signalizácia úrovne nabitia batérie

Na paneli gripu sú tlačidlá na spustenie nahrávania, označenie zaujímavej časti v zábere (Tag) a fixovanie polohy kamery, keď prechodne prestane pracovať gripu časť so stabilizáciou kamery v určenom smere. Súčasťou dodávky je ešte prstenec na pripevnenie gripu napr. k podstavcu alebo na ruksak.

Takto sa dá pripevniť Karma Grip na špeciálny ruksak

Verdikt

GoPro Hero 5 Black spolu s Karma Grip je „pekelná vecička“. Je to úplne najľahšia cesta ako pripraviť dobre vyzerajúce video. Trochu horšie je to so zvukom, je v ňom dosť hluku. Na akčné zábery to postačuje, ale na takú reportáž treba inú formu záznamu zvuku. No a potom je tu otázka ceny – GoPro veľmi dobre vie, že vyrába špičku vo svojej oblasti. A tomu odpovedá aj cena a nie je to produkt pre každého. Podľa nášho názoru si však táto kombinácia svoju cenu obháji.

Cena: GoPro HERO5 Black – 469,99 EUR, GoPro Karma Grip – 349,99 EUR
Zapožičal: Vrga (www.vrga.sk)

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.