Lenovo vynovilo svoje herné notebooky.

Lenovo Legion je značka herných notebookov, ktorá v minulosti pútala výrazným herným dizajnom. V prípade aktuálnej generácie sa však výrobca rozhodol pre zmenu. Legion Y530 má čierne plastové šasi, ktoré pôsobí odolným a elegantným prvkom. Horné veko je nenápadne osvetlené v písmene O, avšak tento prvok iba jemne oživuje dizajn a nehlási sa agresívne o pozornosť.

Preferencia dizajnu je vec vkusu a hoci sme boli z nového spracovania notebookov Legion spočiatku zaskočení, musíme uznať, že majú svoje čaro. Legion Y530 vyzerá štýlovo, ako športové auto, ktoré môžete so sebou zobrať kdekoľvek. Plusové body dávame aj za tenké rámiky okolo displeja z troch strán. Toto je prvok, ktorý niektorým používateľom v prípade konkurencie vadí – stretli sme sa s negatívnymi reakciami na hrubé rámy okolo obrazovky. Nový Legion teda poteší aj milovníkom takmer bezrámikových displejov.

Všimnite si umiestenie webkamery a elegantné podsvietenie v nápise LEGION

Webkamera pod displejom

Hrubší rámik sa nachádza iba pod displejom, avšak sem výrobca umiestnil webkameru. Opäť, toto umiestnenie môže vzbudzovať rozporuplné reakcie. Niežeby vás webkamera nesnímala celých, ľuďom však niekedy vadí, ak sa na nich niekto díva zdola. Samozrejme, záleží aj od toho, ako ďaleko budete pri video hovore sedieť od notebooku.

Lenovo Legion Y530 testujeme v redakcii už niekoľko dní a v rámci testovania sme ho zobrali so sebou aj na výstavu IFA do Berlína. Recenziu nájdete v septembrovom vydaní magazínu TOUCHIT, v tomto článku prinášame prvé dojmy a postrehy.

Lenovo Legion Y530 a jeho boky. Do pozornosti dávame umiestnenie pántu

Rozumná konfigurácia

Konštrukciu a dizajn sme už zhodnotili. Šasi je odolné a dizajn elegantný. Za zmienku stojí aj trochu odlišné umiestnenie pántu, vďaka ktorému dizajn pôsobí viac jedinečne a zároveň ide aj o praktické rozhodnutie – väčšinu portov bolo možné presunúť na zadnú stranu a obrazovku je možné otvoriť až o 180°.

Testovaný model notebooku ponúka konfiguráciu s procesorom Intel Core i5-8300H, grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1050 so 4 GB videopamäte a s 8 GB RAM. Úložisko je kombináciou 128 GB systémového SSD disku a 1 TB pevného disku pre hry a multimédiá. Obrazovka ponúka rozlíšenie Full HD a 60 Hz obnovovaciu frekvenciu. S jej kvalitou a pozorovacími uhlami sme spokojní a vyhovoval nám tiež maximálny jas. Lenovo v blízkej budúcnosti uvedie na trh aj modely so 144 Hz obrazovkou, ktorá bude ešte jasnejšia. Cena testovanej konfigurácie je 949 eur.

Podsvietená klávesnica a softvér pre Lenovo Legion

Podsvietená klávesnica aj s numerickou časťou

Legion Y530 tiež disponuje na bielo podsvietenou klávesnicou, ktorá obsahuje aj numerickú klávesnicu. Jej dizajn a spracovanie vás spočiatku prekvapí, dá sa však na ňu zvyknúť. Spočiatku sme však vždy ťukali na čísla o jeden riadok nižšie, ako sme mali. Dôvod je ten, že riadok s číslami 7, 8 a 9 sa nachádza na úrovni klávesov F1 až F12. Kvôli numerickej časti je touchpad posunutý viac doľava, aby bol priamo pod medzerníkom.

Výkon Legionu Y530 a aj výdrž batérie budeme musieť ešte podrobiť podrobnejšiemu testovaniu. Očakávame však, že si notebook poradí s dnešnými hrami vo Full HD rozlíšení a cca v strednej nastavení kvality. V tejto súvislosti dávame do pozornosti, že Legion Y530 je dostupný aj v lacnejšej verzii s grafickou kartou GTX 1050, avšak iba s 2 GB videopamäte. Extra videopamäť v moderných hrách určite oceníte.

Lenovo Legion Y530

Vďaka inému umiestneniu pántu bolo možné umiestniť väčšinu portov na zadnú stranu

Spoľahlivosť v záťaži potešila

V rámci testovania sme už stihli zaťažiť hernú novinku od Lenova testom spoľahlivosti v programe 3DMark. Výsledok na úrovni 99,4% je výborný a notebook si dobre poradil aj s chladením grafickej karty, ktorej teploty sa pohybovali na úrovni necelých 70 °C. To je výborný výsledok. V prípade procesora sa teploty v záťaži pohybovali na úrovni až 90 °C, čo je priemerná hodnota a porovnateľná s konkurenciou. V prípade potreby však môžete aktivovať extra výkon chladiča, my sme ho nechali pracovať v automatickom režime.

V testovaní Legionu Y530 budeme pokračovať počas nasledujúcich dní. Kompletnú recenziu nájdete v septembrovom vydaní magazínu TOUCHIT, ktoré budeme čoskoro finalizovať. Notebook zatiaľ spĺňa naše očakávania, chválime bohatú portovú výbavu, svieži dizajn, výbornú spoľahlivosť počas hrania a rozumný pomer cena/výkon.

Výhodou notebooku je tiež dobrá mobilita – má hrúbku 24 mm a hmotnosť 2,3 kg a nadštandardná záruka na celé obdobie 2 rokov. V prípade problémov tak môžete využiť opravu priamo u vás doma alebo v práci s reakciou servisného technika do druhého pracovného dňa.

Lenovo Legion Y530

Podsvietená klávesnica aj s numerickou časťou a o 180° vyklápateľný displej s ultratenkými rámikmi po troch stranách obrazovky

Cena: 949 eur

Zapožičal: Lenovo

Prečítajte si aj:

Herné notebooky sa zmenili na nepoznanie. Pozrite si novinky Lenovo Legion Y530 a Y730

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit