V našej redakcii pristál aj 75-palcový model 8K televízora s označením QE75QN900B. Jeho cena poriadne presahuje 7000 eur.

Hlavné črty

Ide o natívne rozlíšenie 8K (7680 × 4320, to je 33 miliónov pixelov na displeji) a tento model je z najnovšej série Neo QLED 8K. K hlavným prednostiam patrí veľmi dobrý obraz. Je to dané HDR displejom Quantum Matrix, ktorý má navyše mimoriadne tenké rámčeky (Samsung to volá Infinity Screen).

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Zobrazenie webovej stránky na televízore Samsung QN900B

One Connect Box

QN900B používa systém oddelenej elektroniky a displeja. Elektronika a všetky prepojovacie káble sú umiestnené v bloku OneConnect Box. Tento je spojený s displejom pomocou jediného priesvitného káblu. Profil displeja má 15 mm a jeho hrany predstavujú vlastne chladič. Vo výbave je digitálny a satelitný tuner vrátane šachty pre dekódovaciu kartu. Vo výbave sú 4 HDMI a 3 USB porty. Tiež je tu Ethernet port, Wi-Fi6 a Bluetooth 5.2.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
One ConnectBox je samostatne stojaci blok

Využívanie neurónových sietí a zvuk

Spracovanie obrazu má na starosti Quantum Processor 8K s podporou neurónových sietí. Zvuk je s podporou Dolby Atmos, v tomto televízore sú aj reproduktory smerujúce do stropu. Formát reproduktrov je 6.2.4 a vo výbave je aj basový reproduktor. Celkový zvukový výkon je 90 W. Podľa našich skúšok zvuk vychádza zo všetkých rohov televízora a tiež zo stredu. Je to QLED televízor a v spojení s technológiou Quantum Matrix je tu presné riadenie Quantum Mini LED diód. S precíznym ovládaním svetla takto tento televízor dosahuje ostré, presne vykreslené detaily aj pri veľmi tmavých i veľmi svetlých scénach.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Reproduktory v zadnej strane televízora

Spomenutý procesor Neural Quantum Processor 8K Neo QLED je za netradičným zážitkom zo sledovania obrazu. Využíva až 20 neurónových sietí a vylepšuje takto políčko po políčku v celom filme. Znamená to napr. zvýraznenie čŕt ľudskej tváre, ak je osoba v popredí, pričom jej pozadie nechá bez zmeny. Takto pracuje aj ľudské oko pri vnímaní reality okolo nás.

Samsung QN900BZdroj: TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie aj so solárnym nabíjaním

Vysoký kontrast

Pri 75-palcovej verzii je k dispozícii štandard Quantum HDR 4000. Znamená to bohaté, presné farby a hlbší kontrast s ostrými detailmi aj pri zložitých scénach. Dynamické mapovanie tónov HDR10+ mení farebnosť a kontrast scénu po scéne. Samsung dlhodobo vo svojich televízoroch nepodporuje štandard Dolby Vision.

Samsung QN900Zdroj: TOUCHIT.sk
Obraz na televízore Samsung QN900B

Zamedzte reflexom

Povrch displeja je v tomto prípade pokrytý antireflexnou vrstvou. Eliminujú sa tak odlesky slnka najmä v popoludňajších hodinách alebo svetlá lámp v noci. Samozrejme to má svoje limity ale pri porovnaní s klasickým televízorom je vidieť v nasadení antireflexnej vrstvy rozdiel v prospech modelu QN900B.

Samsung QN900BZdroj: TOUCHIT.sk
Mierne odlesky na displeji pri priamo slnečnom žiarení

Navyše aj jas televízora sa prispôsobuje tomu, koľko je v jeho okolí svetla. To znamená aj šetrenie vašich očí pri sledovaní obrazu. Po západe slnka totiž znižuje jas aj mení farby tak, aby obraz nenamáhal váš zrak.

Určený aj pre hráčov

Tento televízor je vhodný aj pre hráčov, podporuje technológiu AMD FreeSync Premium Pro. Tá sa postará o zníženie zasekávania a trhania obrazovky. Dosiahnete obraz s vysokým dynamickým rozsahom s nízkou latenciou.

Samsung QN900BZdroj: TOUCHIT.sk
Televízor Samsung QN900B

Úplne nový Smart Hub

Tento televízor QN900B prichádza s novým Smart Hubom založeným na operačnom systéme Tizen. Iná je hlavne domáca stránka, ktorá preferuje správu a hlavne objavovanie nového obsahu. Mali by ste tráviť menej času vyhľadávaním pre vás obsahu a viac času samotným streamovaním filmov, relácií a ďalšej zábavy. Súčasťou Smart Hub je aj správa inteligentnej domácnosti cez platformu SmartThings. Pri sledovaní televízie môžete zariadenia ovládať pomocou diaľkového ovládača alebo aj hlasom.

Samsung QN900BZdroj: TOUCHIT.sk
Nový Smart Hub v televízore Samsung QN900B

Tiež je možné komunikovať cez televízor pomocou Google Duo pomocou videohovorov. V tomto prípade treba televízor doplniť webovou kamerou Slim Fit Cam alebo od firmy Logitech. Využiť sa však dá aj fotoaparát na vašom smartfóne.

Zaujímavou funkciou je zobrazenie viacero samostatných obrazoviek na jednom displeji. V tomto prípade môžete zobraziť 4 obrazovky na jednom displeji.

Samsung QN900BZdroj: TOUCHIT.sk
Štyri obrazovky na jednom displeji na Samsung QN900B

Maximálna elektrická spotreba tohto televízora je 430 W, typicky je to 300 W.

Cena: 7699 eur

Zapožičal: Samsung Slovensko

Zdroje: Vlastné. Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.