Najmladší slovenský operátor vyriešil hlavný nedostatok svojich služieb.

4ka začala v marci predávať nové paušály s názvom SLOBODA. Tie sú dostupné vo viacerých verziách a ponúkajú cenovo atraktívne služby, čo je vlastnosť, ktorou najmladší slovenský operátor láka už od začiatku svojho pôsobenia na trhu. Doteraz však musela 4ka bojovať so slabším pokrytím, kvôli čomu sa používatelia jej služieb delili do dvoch základných skupín – tí, ktorí využívali 4ku primárne v mestách, boli zväčša spokojní. Používatelia z dedín a okrajových častí miest, kde nemuselo byť pokrytie ideálne, však mali o poznanie horší používateľský zážitok. Na pokrytie sme upozorňovali aj my v našich predchádzajúcich článkoch o službách 4ky. Fakt je, že ide o faktor, ktorý najvýraznejšie ovplyvní vašu spokojnosť/nespokojnosť s týmto operátorom.

Druhý fakt je, že 4ka disponuje licenciou na 2 × 15 MHz v pásme 1800 MHz a to jej zväzuje ruky v snahe rozširovať svoje vlastné pokrytie. Toto pásmo je vhodné na pokrývanie miest a husto zaľudnených plôch, inde je rozširovanie vlastného pokrytia problematickejšie. S týmto sa musí operátor nejako vysporiadať a aktuálnym riešením je dohoda o národnom roamingu s Orangeom o využívaní jeho 2G a najmä 3G siete. Ide o strategický a rozumný krok, čo potvrdilo aj naše testovanie paušálov SLOBODA. Hneď na úvod upozorňujeme, že nový paušál od 4ky testujeme krátkodobo, ale v testovaní budeme pokračovať aj počas nasledujúcich mesiacov a o našich poznatkoch vás budeme informovať.

Ako si aktivovať paušál SLOBODA? Prvým krokom je kúpa SIM karty na pošte alebo cez internet. Následne si nabite kredit v požadovanej výške a potom si môžete aktivovať žiadaný balíček

S národným roamingom už aj v 3G

Ak by sme mali vybrať jeden kľúčový poznatok z doterajšieho testovania, je to práve prínos národného roamingu v 3G sieti Orangeu a jeho začlenenie do nových paušálov SLOBODA a tiež aj do dátového balíka GIGA. Aktuálne totiž platí, že každý paušál SLOBODA obsahuje 1 GB dát, ktoré môžete využiť v sieti aj 4ky aj Orangeu. A platí to tiež pre balíček GIGA, ktorý síce na konci minulého roka zdražel z ceny 1 euro na 2 eurá, ale teraz ho môžete využívať aj v 3G sieti Orangeu, takže vo výsledku ide o výhodnejšiu ponuku. V minulosti totiž 4ka ponúkala 1 GB dát vo vlastnej sieti za 1 euro a 1 GB dát v národnom roamingu (vtedy to bola 2G sieť Telekomu) za 4 eurá. Teraz získate 1 GB dát, ktoré môžete využívať v sieti 4ky aj Orangeu a nemusíte sa tak báť neočakávaných poplatkov, pretože ste si napr. nevšimli, že sa telefón prepol do národného roamingu.

Späť k paušálom SLOBODA. Pred začiatkom testovania sme si pozreli ponuku 4ky, ktorá láka najmä balíkom SLOBODA ∞ +. Ten obsahuje nekonečné dáta v sieti 4ka + 1 GB dát na celom Slovensku a neobmedzené hovory a SMS v rámci SR. Tento balík stojí 20 eur, čo je dobrá cena, avšak v rámci nášho bežného používania by sme ho asi naplno nevyužili. Rozhodli sme sa preto pre voľbu z rozumu a siahli sme po balíku SLOBODA 100 +, ktorý za cenu 8 eur ponúka 10 GB dát v 4ke + 1 GB dát na Slovensku a 100 jednotiek v rámci SR. 1 jednotka je 1 minúta hovoru alebo 1 SMS, štandardne vyčerpáme za mesiac cca 50 jednotiek. 11 GB dátový balík sme tiež zhodnotili ako dostačujúci, keďže aktuálne sa naša spotreba pohybuje na úrovni 5 GB dát a to sa neobmedzujeme. Je pravda, že v službách Spotify a Netflix využívame najmä offline režim, avšak web a iné služby používame naplno.

Paušály SLOBODA sú dostupné v nasledujúcich variantoch

Prvé dojmy sú pozitívne

V tomto článku sa chceme zamerať na prvé dojmy z testovania. Nezaplavíme vás preto výsledkami merania prenosných rýchlostí, ani inými číslami. Tie budú pre väčšinu z vás asi zbytočné. Zameriame sa skôr na celkový používateľský zážitok, ktorý v nás služba vyvolala. Faktom je, že služby 4ky sme využívali aj doteraz, avšak takmer vždy išlo o druhú SIM kartu, ktorá dopĺňala nášho primárneho operátora. Cez 4ku sme dátovali vo veľkých mestách, kde mala dobré pokrytie a lacné dáta, avšak počas cestovania sme sa vždy prepínali na nášho primárneho operátora.

SLOBODA toto správanie zmenila. Počas uplynulých takmer dvoch týždňov sme používali SIM kartu 4ky ako našu hlavnú kartu pre účely telefonovania, SMSkovania a dátovania. V Bratislave a aj na cestách, keď sme sa presúvali takmer cez celé Slovensko do Tatier a späť. A práve počas cestovania sme ocenili fakt, že SLOBODA v sebe obsahuje 1 GB dát, ktoré je možné čerpať aj v sieti Orangeu. Naša SIM karta bola razom dobre využiteľná aj počas cestovania a v miestach, kde nemá 4ka svoje pokrytie. Oproti pôvodnému 2G roamingu je terajší národný roaming v 3G sieti oveľa praktickejší – prenosové rýchlosti sú dobre použiteľné pre bežné účely a 1 GB dát pre účely cestovania bohato postačuje. Tiež je fajn, že 4ka strháva využité dáta férovo. V prípade nami testovaného paušálu SLOBODA 100 + sa dáta v sieti 4ky strhávajú najskôr z 10 GB balíčka. 1 GB balík dát pre celé Slovensko sa tak využíva primárne pre účely surfovania v sieti Orangeu.

4ka a aktuálna mapa pokrytia vlastnou sieťou. Vďaka národnému roamingu Orangeu sú služby dostupné pre 99% populácie SR

Kto ocení nové paušály?

Počas úvodných dní testovania sme nemali problémy s dostupnosťou služieb a nezaznamenali sme ani výpadky či iné technické nedostatky. Spoľahlivosť služieb však budeme vedieť lepšie posúdiť po pár mesiacoch používania. Faktom je, že ani v minulosti sme sa nestretli s problémami, ale 4ku sme primárne využívali na dátovanie. Telefonovali sme veľmi zriedkavo. V rámci doterajšieho používania služieb štvrtého operátora sme si tiež obľúbili funkciu Moja zóna, ktorá je dostupná cez webové rozhranie. Pomocou nej si môžete nastaviť platobnú kartu pre automatické nabíjanie kreditu. Je to praktické a pohodlné.

Paušály SLOBODA považujeme za krok správnym smerom. 4ka spoluprácou s Orangeom rieši problém vlastného pokrytia a národný roaming v 3G sieti je v rámci možností rozumné riešenie. Prínosom je najmä pre používateľov, ktorí väčšinu času využívajú služby priamo v sieti 4ka. Národný roaming v 3G sieti a predplatené dáta v celej SR v rámci paušálu však umožňujú využívať mobilné služby, najmä pripojenie do internetu v dobrej kvalite, aj mimo vlastného pokrytia 4ky. Otázne je, ako na nové paušály zareagujú používatelia, ktorí 4ku zvažujú, ale bývajú mimo jej pokrytia. Má zmysel si zaobstarať SIM kartu 4ky a používať ju takmer neustále v národnom roamingu? Odporúčame pozrieť si cenník, ponuku paušálov a spočítať si, čo presne chcete a potrebujete. Výhodou 4ky je, že ak nebudete spokojní, môžete po mesiaci jej paušál zrušiť bez pokuty.

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Takto vyzerá dátová sloboda: 4ka prichádza s novými paušálmi SLOBODA (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit