Technical Preview verzia sa automaticky zaktualizuje na finálny build.

Microsoft prostredníctvom svojho blogu vysvetlil, čo sa stane s Technical Preview verziou systému Windows 10 po 29. júli 2015. V ten deň totiž vychádza finálne vyhotovenie systému a mnohí používatelia polemizovali, či budú musieť Windows nainštalovať „od nuly“ alebo nie.

Našťastie, testovacia verzia sa automaticky zaktualizuje na finálny produkt. Je však potrebné, aby ste boli v systéme prihlásení pomocou svojho Microsoft účtu, ktorý je zároveň registrovaný v programe Windows Insider. Je to logické, v opačnom prípade by ste si inštalačný súbor ani nemohli stiahnuť.

Do pozornosti dávame aj vetu, ktorá hovorí o tom, že ak si testovaciu verziu (po prihlásení do Microsoft účtu) aktualizujete na finálnu verziu, môžete následne na danom počítači vykonať čistú inštaláciu finálnej verzie systému Windows 10.

Takýto prístup Microsoftu otvára potenciálny priestor pre špekulantov. Teoreticky totiž bude možné nainštalovať testovaciu verziu systému na počítač, ktorý nemá legálny Windows a následne ju aktualizovať na finálne vyhotovenie. Microsoft síce v rámci článku zdôrazňuje, že bezplatná aktualizácia je možná iba pre majiteľov licencovaných verzií Windows 7 a 8.1, ale nie je definované, či a ako bude overované vlastníctvo licencie pri prechode z Technical Preview.

Faktom je, že my sme pri čistej inštalácii TP verzie nezadávali žiadne údaje. Na druhej strane je možné, že Microsoft nejakým spôsobom využije údaje z Microsoft konta, do ktorého sa každý používateľ musí prihlásiť. Avšak ani to nemusí poskytovať informácie o vlastníctve legálnej verzie systému. Najmä ak ste mali na danom počítači predtým nainštalovaný systém Windows 7.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit