Jeden z najlepších konceptov dvoch displejov.

Iste, niekto uprednostní verziu, akú ponúka ASUS. Avšak, Lenovo ide na to úplne inou cestou. Pre mnohých „poznámkarov“ praktickejšou. Najmä, keď zoberieme do úvahy, že druhý displej sa dá použiť veľmi prirodzene. Ide o E-Ink displej, teda taký, ktorý môžete vidieť v čítačkách elektronických kníh.

Druhý displej

To najzaujímavejšie na notebooku je práve horná strana veka. Tu je E-Ink displej a ide o sčasti nezávislé riešenie. Nie je to technicky vzaté druhý monitor. Je to samostatný displej. Sčasti nezávislý preto, lebo na svoj beh potrebujete mať zapnutý notebook a môžete využívať služieb OneNote a prepojenia z cloudu.

Nezávislý v tom, že obsah hlavného displeja sa nebude zobrazovať na tomto E-Ink displeji. Nemusíte sa obávať toho, že omylom niečo stlačíte a prepnete si zobrazenie na veko notebooku.

Súčasťou základnej výbavy je dotykové pero. To sa dá využiť na poznámky písané rukou po displeji. Použiť môžete aj vaše prsty. Je to dobrý koncept a nájde svoje využitie. Môžete sa oň rukou opierať podobe ako pri bežnom papieri. Nie je podsvietený, ale to nijako neprekáža. Vlastne je to v poriadku. Toto je notebook, nie čítačka kníh a je dosť ťažký na to, aby ste ho držali v ruke.

Uhlopriečka je 10,8“, čo je dosť veľká plocha na písanie a kreslenie ako aj prezeranie PDF dokumentov.

Najlepšie sa používa na stole alebo na kolenách. Keďže ide o e-ink displej, nemá spotrebu energie, kým sa neprekreslí jeho obsah. Dá sa vybrať aj to, aký obrázok sa na ňom bude trvale zobrazovať. Je to taká zaujímavosť a určite pritiahne pozornosť okolia, ak budete Thinkbook Plus používať ako bežný notebook.

Zatvorením krytu sa na displeji zobrazí otázka, čo chcete ďalej robiť. Nemusíte robiť nič a notebook sa vypne alebo prejde do úsporného režimu. Môžete ale ťuknúť na položku používania e-ink displeja a notebook sa nevypne. Vy získate plochu na písanie, kreslenie alebo napríklad prezeranie PDF dokumentov. Do nich môžete ďalej kresliť a robiť si poznámky.

Displej zároveň slúži na notifikácie o pošte, kalendárnych udalostiach alebo informáciách o počasí. Je na vás, čo na e-ink displeji uvidíte.

Písanie poznámok aj kreslenie sa potom synchronizuje s OneNote priamo na cloud a vy si nemusíte robiť starosti s obsahom. Všetko, čo spravíte sa automaticky ukladá. Je to naozaj ako používať papier, no s výhodami elektronického sveta.

Používanie displeja je pohodlné a je skoro také prirodzené ako pri klasickom pere na papieri. Odozva oneskorenia je len minimálna. Na výber máte rôzne hrúbky a farby pera, gumu, nástroj na výber atď. Tiež sa dá nastaviť orientácia displeja, resp. ovládacích prvkov. Je totiž na vás ako si notebook otočíte a budete displej používať.

Keď pero nepoužívate dá, sa magneticky pripnúť o ľavú alebo pravú hranu veka displeja.

A čo zvyšok notebooku?

Toto si asi nekúpite len kvôli displeju na hornej časti veka.

V celej svojej podstate je to perfektný Thinkbook. Táto séria sa naozaj podarila. Kovové telo robí z neho odolný notebook. Vynikajúca klávesnica s podsvietením a veľmi dobrý výkon. Displej v tomto prípade nemá až tak úzke rámiky, no to vôbec neprekáža. Práve z ergonomického hľadiska je prínosom to, že je vsadený vyššie a spodný rám je hrubší.

Veko sa dá otvoriť na 180°, čo poteší vždy aj keď tu nie je dotykový displej. Klávesnica nie je hlučná a dobre sa používa aj touchpad. Ten ale na rozdiel od série ThinkPad nemá samostatné tlačidlá. Tlačidlo na vypnutie je na boku a má v sebe čítačku odtlačkov.

Notebook zaujme aj tým, že sa dá okamžite zobudiť z úsporného režimu a nechýba podpora Wi-Fi 6. Bude tak pripravený pre najrýchlejšie Wi-Fi siete. Podobne ako iné Thinkbooky, aj tento podporuje rýchle nabíjanie. Nabíja sa cez konektor USB-C a za hodinu ho nabijete na 80 %.

Záver

Lenovo Thinbook Plus ponúka praktické využitie dvoch displejov. Na čítanie obsahu a najmä jeho tvorenie je to dobrý nápad. Stále tu máte klasiku v podobe nedotykového displeja.

Keď ale chcete kresliť, máte E-Ink vo vodorovnej polohe. To je praktickejšie ako kresliť na otvorený dotykový displej vo forme klasického notebooku.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo Thinkbook Plus
ProcesorIntel Core i7-10710U 1,1 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB Intel Optane
Pevný disk512 GB SSD
Displej13,3″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB-C, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]308 × 217 × 17
Hmotnosť [kg]1,4
thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Praktický nápad s dvomi displejmi
  • Všetky dôležité výhody Thinkbookov
  • Rýchle nabíjanie
  • Písanie na E-Ink skoro ako na papieri

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Pero sa nedá vložiť do tela notebooku

Cena: 1554 EUR

Zapožičal: Datacomp.sk

Prečítajte si aj:

Recenzia Lenovo ThinkBook 13s: Super stroj na cestovanie

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.