Je to tak, éra notebookov Lenovo ThinkPad začala v roku 1992, kedy sa na trh uviedol notebook ThinkPad 700C, vtedy od firmy IBM. 

Spoločnosť Lenovo usporiadala vo svojom bratislavskom sídle špeciálnu Skype konferenciu so špecialistom Kevinom Beckom z USA.

Ten nás previedol celou históriou notebookov ThinkPad.

Cena notebooku ThinkPad 700C bola neuveriteľných 4350 USD, čo je na dnešnú dobu tak tri krát viac. Bol to notebook v cene dobrého automobilu., pritom dnes by sme na ňom mohli prevádzkovať tak maximálne operačný systém MS DOS 5.

Podstatný však bol jeho dizajn pôvodného ThinkPadu – ten vychádza z krabice na sushi, čo je obľúbené jedlo v Japonsku. Tento dizajn si notebooky ThinkPad držia dodnes.  Na súčasnú dobu mal ThinkPad 700C veľmi široké okraje okolo displeja, dodnes však existujú funkčné kusy.

Nasledoval notebook ThinkPad 755CD, ktorý bol ako prvý vybavený zabudovanou CD ROM mechanikou.

Ikonickým sa stal ThinkPad 702C, ktorý mal rozkladaciu klávesnicu v podobe krídiel motýľa. Zaujímavé bolo, že vzhľadom na zložitú mechanickú konštrukciu  bolo na tento notebook minimum reklamácií.

Nasledoval neuveriteľne drahý notebook so zabudovaným spätným projektorom v zadnej časti displeja. Hovoríme o modeli ThinkPad 755CV.

Prvým notebookom so zabudovanou čítačkou prstov bol ThinPad T42. Tento systém sa v súčasnosti vylepšil s tým, že prst nie je treba definovanou rýchlosťou prechádzať prstom, ale prst stačí na čítačku len priložiť.

Notebook ThinkPad T61 mal v sebe integrovanú dokovaciu stanicu, ktorá sa dala vymeniť za ďalšiu batériu

Notebook, ktorý už pripomína súčasnú dobu ThinkPod je model X300.

A prichádzame k najvyššej rade notebookov ThinkPadu, ktorým je X1 Carbon. Ten je vyrobený z uhlíkových vlákien a ide o mimoriadne tenký biznis notebook.

Na to nadväzuje aj biznis notebook s otočným displejom, ktorým je ThinkPad X1 Yoga, ktorý sa dodáva aj s OLED displejom.

Rad X1 Carbon je charakteristický najmä mimoriadne tenkými hranami okolo displeja

ThinkPad X1 Yoga má zase klávesnicu, ktorá sa pri otočení displeja zasunie do tela notebooku a zabraňuje tak neželanému zadávaniu znakov alebo ovládaniu notebooku.

Rodina ThinkPad bola vždy zameraná na vysokú odolnosť voči poruchám, vyplývajúcim z drsného mobilného použitia a to aj nezávislé štatistiky potvrdzujú.

Základom je práve použitie uhlíkových vlákien v tele notebooku. Práve preto sa notebook ThinkPad použil aj pri výskume vesmíru.

Napriek odolnému telu Lenovo vyvinulo mimoriadne úspešný systém na zaistenie kvalitnej bezdrôtovej komunikácie v notebookoch ThinkPad.

Dlhý čas sa tiež výskumníci venovali tomu, kde má byť umiestnená kamera na realizáciu Skype hovorov. Ako vidíte z obrázku, určite to nie je jedno.

Piata generácia notebookov ThinkPad je vyvinutá úplne od začiatku po novom, sú tu použité odolnejšie materiály a vylepšená je aj bezdrôtová komunikácia.

Ďalej sa Kevin Beck venoval aj lepšej možnosti servisu, veko nového ThinkPad X1 Carbon notebooku je napr. pridržiavané len 5 skutkami a ľahko sa dá odňať a vykonať servisný zásah.

Novinkou je aj zvukový systém detailného hlásenia chyby. Tento zvuk je možné jednoducho cez telefón preniesť do servisného strediska a určiť, čo presne notebooku je.

K dispozícii je aj bezplatná aplikácia pre iOS a Android, pomocou ktorej môže detaily o poruche zistiť aj používateľ

V prípade ventilátora sa používa inšpirácia sovím krídlom a ventilátor v ThinkPad Yoga 5-tej generácie sa teraz chladí efektívnejšie.

Prach, ktorý sa usadzuje v medenej časti chladiča sa teraz dá elektrickým pulzom striasť a výduchom ventilátora vyfúknuť.

Na to, aby mohol byť notebook označovaný ako ThinkPad musí prejsť viacerými testami a splniť vojenské certifikácie vrátane overenia prežitia pádu na zem.

ThinkPady sa tiež testujú na odolnosť voči prachu, piesku, vysokej a nízkej teplote ale aj nadmorskej výške.

Aktuálne sa tiež znížila teplota, ktorá sa používa pri výrobe notebooku ThinkPad a to má priaznivý dopad na ochranu životného prostredia

Všetky slajdy si môžete pozrieť aj v originálnej kvalite

Viac  o Lenovo ThinkPadoch 25 rokoch od príchodu na trh

VIDEO TOUCHIT: ThinkPad oslavuje 25 rokov a na naše otázky odpovedá šéf slovenského Lenova

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.