Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Minuloročný nárast cien energií bol pre mnohých šokom.

Hoci jeho negatívne následky pocítili najmä podnikatelia, aj mnohé domácnosti si uvedomili potrebu väčšieho šetrenia a využívania alternatívnych zdrojov energie. Vysoké ceny celkom logicky podporili záujem o fotovoltické systémy, ktorý spôsobil, že na montáž sa čaká aj niekoľko mesiacov. Vybrať si fotovoltiku však vôbec nie je jednoduché, pričom zvážiť treba množstvo faktorov. Keďže systémov je viac a každý prípad je svojím spôsobom individuálny, je tiež viacero možností, ako spraviť chybu. Vybrali sme 3 časté chyby, ktoré vás skôr či neskôr môžu vyjsť poriadne draho.

Nesprávne umiestnenie panelov

Jednou zo základných podmienok pre efektivitu celého systému je správne umiestnenie a orientácia panelov, a to s ohľadom na konkrétnu lokalitu stavby a konštrukčné vyhotovenie strechy. Už pred inštaláciou by ste mali mať jasnú predstavu, kde budú panely umiestnené, avšak nie podľa vlastných dojmov, ale ideálne podľa odborného odhadu a posúdenia napríklad od expertov na stavebné práce zo Safo 2.

Vo všeobecnosti platí, že fotovoltické panely by mali byť orientované na juh, aby bol zabezpečený čo najväčší prísun slnečného žiarenia počas dňa. Pri umiestňovaní netreba zabúdať ani na prípadné tienenie od stromov či okolitých budov.

Inštalácia fotovoltikyZdroj: elements.envato.com
Inštalácia fotovoltiky

Poddimenzované komponenty

Pri výbere fotovoltiky je veľmi dôležité pochopiť, ako konkrétny systém funguje. Nespoliehajte sa iba na to, čo vám povie predajca. V snahe predať sa totiž môže stať, že motiváciou predajcu nebude poradiť vám to najlepšie riešenie, ale riešenie, na ktorom sa aktuálne najviac zarába. Všetky tvrdenia si preto overujte. Častým problémom sú fotovoltické systémy, ktoré majú poddimenzované komponenty, v čoho dôsledku je efektivita a spoľahlivosť systému nižšia, ako by mohla byť. Takéto komponenty sa potom okrem nižšej účinnosti vyznačujú aj kratšou životnosťou a tak vás údržba fotovoltiky bude stáť viac, akoby bolo nevyhnutné.

Za všetky pridajme jeden príklad, a to striedače, ktoré si na svoju prevádzku „ukroja“ časť z vyrobenej elektrickej energie. Pri výbere nesprávneho striedača vás môže nemilo prekvapiť jeho vysoká spotreba, ktorá môže urobiť poriadny škrt cez vaše výpočty úspor.

Neodborná montáž a zapojenie

Niektoré veci ako napríklad upratovanie zvládnete aj sami – pre dôkladné upratovanie však siahnnite po profesionálov, napríklad z Bavaris.

V snahe ušetriť sa niektorí záujemcovia púšťajú do montáže častí fotovoltického systému svojpomocne. Treba si však uvedomiť, že všetka kabeláž, konektory a aj ochranné prvky musia byť pre minimalizáciu strát energie a dosiahnutie maximálneho výkonu fotovoltiky správne nainštalované.

Inštalácia fotovoltikyZdroj: elements.envato.com
Inštalácia fotovoltiky

Celý fotovoltický systém navyše musí spĺňať viaceré normy a absolútnou prioritou by mala byť bezpečnosť, a to ako samotného systému, tak aj pri samotnej inštalácii, k čomu prispieva aj pracovná výbava z Odevypracovne.sk. Neodborné zapojenie je v každom prípade rizikom nielen z pohľadu bezpečnosti, ale aj nízkej efektivity. 

Značky: