Antivírusový výrobca upozorňuje na šírenie podvodov cez mobilné aplikácie.

Podvodníci sa snažia z aktuálnej situácie ohľadne koronavírusu vyťažiť čo najviac a vybrali sa aj cestou mobilných aplikácií. Avast so svojou platformou na analýzu mobilných hrozieb www.apklab.io.

apklabio

apklab.io. Zdroj: avast

Aktuálne firma rozpoznala 35 škodlivých aplikácií z celkovo 450, ktoré analyzovali. Ich riziko tento raz nie je len v tom, že by zašifrovali telefón alebo šírili škodlivé kódy či kradli súkromné údaje. Aplikácie totiž šíria aj dezinformácie, ktoré môžu byť škodlivejšie v podstatne väčšom meradle.

Žiadna z aplikácií zatiaľ nebola v obchode Google Play. Šíria sa prostredníctvom SMS, URL alebo metódami sociálneho inžinierstva, naraziť na ne môžete aj na sociálnych sieťach.

Výrobca spomedzi analyzovaných a rozpoznaných ako škodlivé vybral tri príklady:

Covid19 / Coronavirus Tracker: Klasický príklad ransomvéru, ktorý uzamkne telefón používateľa a za odomknutie požaduje výkupné v rozsahu 100 až 250 USD v bitcoinoch.

Corona live 1.1: Tato aplikácia používa oficiálnu ikonu aplikácie Samsung Health App. Má prístup k polohe a kontaktoch infikovaného zariadenia a umožňuje čítať SMS, spúšťať fotoaparát a fotiť, nahrávať zvuk, kontrolovať spustené aplikácie a ďalšie činnosti..

Coronavirus: Tato aplikácia v sebe skrýva malware, konkrétne slávny bankový trojan Cerberus, ktorý prekrýva skutočné bankové aplikácie, aby ukradol prístupové údaje, a získal prístup k SMS správam a kontaktom.

Zdroj: avast

Prečítajte si aj:

Ako sledovať vývoj koronavírusu na počítači či smartfóne: Vyskúšajte nový nástroj od Microsoftu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.