Rok 2023 je zároveň koncom niektorých programov z dielne Microsoftu.

Svoj koniec dosiahne dokonca aj jedna verzia Windows 11. Tým, že Microsoft vydáva aktualizácie vplývajúce na predlžovanie podpory systému, aj najnovší Windows z tohto pohľadu zastaráva. Kto má verziu 21H2, bude mať nechránený systém po 10. 10. 2023. To sa týka aj viacerých verzií Windows 10. Pre používateľov ide najmä o verzie Home a Pro označené ako 21H1. Tým skončí podpora skôr a to 13. 6. 2023.

Verziu vášho systému zistíte ľahko. Do okna Spustenie (Win + R) napíšte winver a stlačte Enter. Zobrazí sa okno s informáciami o systéme a verziou označenou ako vyššie uvedené systémy. Len pre úplnosť môžeme uviesť, že Windows 7, 8 / 8.1 majú po konci termínu podpory a ich používanie môže byť rizikové. Výrobca už na tieto systémy nevydáva opravné balíčky.

Microsoft tiež prišiel s informáciou o tom, že Windows 10 22H1 bude automaticky aktualizovaný na verziu 22H2. Prv než sa pustíme do kritiky „vnútenia“ aktualizácie, treba zohľadniť to, že prechod medzi týmto verziami nebol problematický. Ide navyše o malú záplatu a aj keď má svoje označenie hlavnej aktualizácie, proces prechodu na novšiu verziu sa podobal na aplikovanie bežnej kumulatívnej záplaty. Tento krok len chválime a mnoho používateľov bude mať aktuálny systém na ďalšie obdobie a vyhnú sa potenciálnym starostiam.

okno s verziou Windows 11Zdroj: TOUCHIT

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.