TikTok musel dať prísľub, že neprinesie formu odmeňovania na svojej platforme.

Práve v tejto súvislosti bola sociálna sieť vyšetrovaná Európskou komisiou na možné porušovanie zákonu o digitálnych službách – Digital Services Act (DSA). V pôvodnom prípade išlo o aplikáciu TikTok Lite, ktorej systém odmien bol spustený vo Francúzsku a Španielsku na začiatku roka. Ten umožňoval používateľom získať body za rôzne činnosti. Témou sa zaoberal magazín TechCrunch.

Aj bez systému odmien sa o aplikácii TikTok a o sociálnych sieťach vo všeobecnosti hovorí, ako o vysoko návykových. Získavanie bodov za vykonávanie činnosti, ako je sledovanie alebo lajkovanie videí viedlo k ešte väčším a hrozbám v podobe závislosti. Podľa Európskej komisie sa firma zaviazala, že sa nepokúsi nejakým spôsobom obísť svoj záväzok, napríklad na hlavnej aplikácii TikTok.

Európska komisia argumentuje najmä možným negatívnym vplyvom na duševné zdravie mladých používateľov. Odmeňovanie vo forme bodov, ktoré mohli neskôr vymeniť za poukážky na Amazone priamo nabádala k návykovému správaniu. Aplikácia krátko po vyšetrovaní pozastavila získavanie odmien v Európskej únii.

Súčasťou vyšetrovania bolo zistenie, že TikTok neporušil DSA, čo pre firmu znamená, že sa tentoraz zaobišla bez sankcií. V prípade, že by firma nedodržala dohodu, mohla by byť pokutovaná až do výšky 6 % celosvetového ročného obratu. Európske dozorné orgány budú aj naďalej skúmať túto aplikáciu, keďže sa domnievajú, že nedostatočne chráni deti pred prístupom k nevhodnému obsahu.

K situácii sa vyjadril aj hovorca TikTok Elliott Burton, ktorý pre vyššie uvedený zdroj uviedol: „Vždy sa snažíme konštruktívne spolupracovať s Európskou komisiou a ďalšími regulačnými orgánmi. Spoločnosť TikTok je rada, že dosiahla priateľské riešenie a stiahla program odmien TikTok Lite, ktorý bol spustený vo Francúzsku a Španielsku v apríli a ktorý sme už predtým dobrovoľne pozastavili.“

Whee, nová aplikácia od TikTokuZdroj: sammobile.com
Whee, nová aplikácia od TikToku

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.