Pozorovať žiaru hviezd v najtmavšom kúte Slovenska, spoznať divokú prírodu Polonín či prekonať sa na kremnických ferratách. Aj toto môžete podniknúť vo vlakoch ZSSK.

Tipy #vlakomnavylet po Slovensku nájdete vo vlakoch ZSSK na už nevyužívaných nosičoch na miestenky vo veľkopriestorových vozňoch aj v kupé. Nová forma komunikácie tipov na výlety vlakmi je offline súčasťou prevažne internetovej kampane na nedávno spustený portál vlakomnavylet. Miestenky pre zážitky obsahujú QR kód, ktorý odkazuje na tento portál.

Nová forma komunikácie tipov na výlety vlakmi podporuje nedávno spustený portál vlakomnavylet
Nová forma komunikácie tipov na výlety vlakmi podporuje nedávno spustený portál vlakomnavylet

Nájdete tu zaujímavé cieľové destinácie rozdelené podľa niekoľkých kategórií v rámci celého Slovenska. ZSSK takto motivuje k objavovaniu prírodných krás, kultúrneho dedičstva, technických pamiatok a celkovo oddych priamo v jednotlivých regiónoch našej krajiny.

Letná kampaň upriamuje pozornosť aj na posilnené letné vlaky a ponuku SLOVAK, vďaka ktorej môžete spoznávať Slovensko výhodne celý týždeň alebo až 31 dní.

Každý z ôsmich krajov Slovenska má čo ponúknuť, každý jeden je jedinečný a niečím iným výnimočný. Podpora dostupnosti turistických atraktivít ekologickou formou dopravy je podstatná aj pre propagáciu Košického kraja. Jeho ponuka zážitkov „na Kraji sveta“ sa totiž stále intenzívnejšie profiluje v duchu princípov udržateľného cestovného ruchu a oslovuje stále viac návštevníkov, ktorí si vedome vyberajú menej navštevované lokality.

V Banskobystrickom kraji sa venujú téme dostupnosti regiónov vlakmi aj cez špecifický produkt – historické zážitkové vlaky už od roku 2019.

Udržateľnosť dopravy vnímajú ako nosný pilier rozvoja cestovného ruchu aj v Trenčianskom kraji. Kampaň #vlakomnavylet upriamuje pozornosť na možnosti, ako jednoducho a zároveň zábavne vycestovať za zážitkami do Trenčianskeho kraja. Výlet vlakom do centra trenčianskeho regiónu odkiaľ kroky turistov môžu viezť za históriou, do prírody či kúpeľov je tým pravým letným dobrodružstvom.

Aj do obce Čachtice sa dá dostať vlakmi ZSSK, nájdete v nej známu zrúcaninu
Aj do obce Čachtice sa dá dostať vlakmi ZSSK, nájdete v nej známu zrúcaninu

Aj v Prešovskom kraji môžu turisti objaviť naozaj krásne miesta, vrátane UNESCO pamiatok a jedinečnej prírody. Čakajú na vás známe turistické lokality ako Stará Ľubovňa s hradom a prírodným bludiskom, UNESCO mesto Bardejov alebo krajské mesto Prešov, v ktorom nájdete aj národnú kultúrnu pamiatku Solivar s historickým komplexom na ťaženie soli zo 17. storočia. Zároveň vás vlaky dopravia aj do menej známych, ale unikátnych lokalít ako sú Národný park Poloniny, hrad Plaveč, kaštieľ a skanzen v Humennom či archeopark v Hanušovciach nad Topľou.

V rámci kampane Miestenky pre zážitky sa môžete tešiť aj na odmeny na facebookovominstagramovom profile ZSSK, kde sa počas leta postupne predstavujú jednotlivé kraje aj formou rôznych súťaží. Výhercovia získajú ako odmenu napríklad vstupenky na podujatia, do múzeí a na ďalšie atrakcie.

Chmarošský viadukt je súčasťou železničného technického diela – Telgártska slučka, prezývajú ho tiež najkrajší železničný most pod Kráľovou hoľou
Chmarošský viadukt je súčasťou železničného technického diela – Telgártska slučka, prezývajú ho tiež najkrajší železničný most pod Kráľovou hoľou

Zároveň na sociálnych sieťach jednotlivých krajov majú ľudia možnosť súťažiť o extra bonusový kredit do ZSSK ID – 10× 5 €. Navyše jeden zo zapojených súťažiacich na profiloch ZSSK získa atraktívnu hlavnú výhru – ročný neprenosný MAXI KLASIK do 2. triedy v hodnote 850 €, s ktorým bude môcť cestovať za zážitkami počas celého roka.

Pre všetkých milovníkov cestovania, dobrodružstiev a zážitkov, ktorí sa radi pochvália svojou zdolanou cestou, ZSSK vytvorila aj nový AR filter pre sociálne siete Facebook alebo Instagram.

Už tradične, v letnej sezóne ZSSK vypravuje letné vlaky, pretože počas leta sa Slovensko objavuje najlepšie. Všetkým výletníkom je k dispozícii takmer 1 800  pravidelných vlakových spojení, vrátane posilnených letných vlakov, ktoré ich dopravia na výnimočné miesta, pretože počas leta je každý vlak letným vlakom. Aktuálne najobľúbenejším vlakovým spojením letných vlakov je trať Košice – Stará Ľubovňa. Doposiaľ sa ňou previezlo 3 690 cestujúcich. Pohodlne, bezpečne, výhodne, a pritom ekologicky – vlakom, tak môžu cestujúci objavovať prírodné krásy, históriou opradené zaujímavosti alebo si naplánovať zábavný výlet s rodinou do jedného zo slovenských akvaparkov. Na portáli si stačí prezrieť regióny, vybrať si typ výletu, na aký máte chuť, a naše vlaky vás tam odvezú.

Panoráma malebnej prírody spolu s vlakom ZSSK, v pozadí vidieť hrad Krásna hôrka
Panoráma malebnej prírody spolu s vlakom ZSSK, v pozadí vidieť hrad Krásna hôrka

Leto je ako stvorené na špeciálne ponuky. Jednou z nich je aj ponuka celosieťových cestovných lístkov SLOVAK, ktorá platí do 31. 8. 2023 na celom Slovensku v 2. vozňovej triede vo všetkých vlakoch ZSSK. Lístky z ponuky SLOVAK si možno zakúpiť v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK alebo pohodlne prostredníctvom e-shopu na stránke www.zssk.sk.

Okrem domácich destinácií ZSSK približuje aj tie zahraničné. Pravidelné sezónne spojenie EuroNightom s prepravou automobilov do Splitu si zakúpilo už 16 821 cestujúcich a doposiaľ máme predaných 601 lístkov pre autá a 1 594 pre motorky. Rovnako už tradične premávajú sezónne vlaky do Poľska (4 vlaky na trase Medzilaborce – Łupków – Sanok/Rzeszow, ktorými ZSSK v tejto sezóne doposiaľ prepravili 620 cestujúcich a 4 vlaky na trase Poprad-Tatry – Plaveč – Muszyna, ktorými ZSSK prepravili viac ako 195 cestujúcich).

Zdroje: ZSSK

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.