Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Návštevníci výstavy Bond in Motion uvidia viac ako tridsaťpäť vozidiel, ktoré sa počas 60 rokov histórie tejto filmovej ságy objavili po boku najslávnejšieho špióna sveta Jamesa Bonda.

 Štandardné vstupenky v cene od 95 Kč (cca 4 €) si v sieti GoOut zakúpite už teraz. Jednotlivé čísla vstupeniek potom budú zaradené do žrebovania o možnosť vyhrať hodnotné ceny.

V priestoroch Križíkových pavilónov sa predstaví viac ako 75 exponátov, ktoré pokrývajú šesť desaťročí filmovej histórie. Zbierka zahŕňa automobily, motocykle, lode, lietadlá, vrtuľníky, a dokonca aj puzdro na violončelo, ktoré použil Bond ako sane v legendárnej scéne s Timothym Daltonom a Maryam d’Abo z filmu Dych života. Dej tohto filmu z roku 1987 sa podľa scenára odohráva v Bratislave. Keďže politickí predstavitelia z ideových dôvodov filmárom nepovolili natáčanie na pôvodne plánovaných lokalitách, nakrúcali vo Viedni, ktorá sa kulisami zmenila na Bratislavu. Väčšina exponátov nesie aj autentické stopy kaskadérskych kúskov.

Ikona s bielo-modrým znakom

Veľkolepú scénografiu výstavy na ploche takmer 3 000 m² tvoria svety inšpirované štyrmi živlami: ohňom, zemou, vodou a vzduchom.

Výnimočné postavenie medzi vystavenými vozidlami má BMW Z8 z filmu Jeden svet nestačí z roku 1999. Už v čase vzniku sa hovorilo, že model BMW Z8 vytvoril jeho dizajnér Henrik Fisker iba preto, aby sa mohol stať služobným automobilom Jamesa Bonda. Vyrábal sa v rokoch 1998 až 2003 a jeho 5-litrový atmosférický motor V8 dodával na tie časy skvostný výkon 295 kW (400 k) a krútiaci moment 500 Nm. Manuálna 6-stupňová prevodovka poháňala iba zadné kolesá, takže vozidlo schopné zrýchliť z 0 na 100 km/h za 4,7 sekundy potrebovalo skúseného vodiča. Dnes ide medzi zberateľmi o vyhľadávaný exemplár. Nielen pre pôsobenie vo filme o Jamesovi Bondovi, ale aj pre nízky počet vyrobených kusov – iba necelých 6 000.

Uvidíte aj modely vozidiel z filmu Len pre tvoje oči z roku 1981, z filmu Dych života z roku 1987, či z filmu Spectre z roku 2015. Je tu dokonca aj automobil z filmu Casino Royale z roku 2006, ktorý sa čiastočne natáčal aj v Českej republike – v Karlových Varoch, Prahe a v mestečku Loket.

Premyslené do detailu

Súčasťou výstavy je aj bar 007 rozmiestnený na dvoch poschodiach v areáli Výstaviska. Bolo nesmierne dôležité oživiť všetky exponáty filmovými ukážkami a prostredím vytvárajúcim autentickú atmosféru.

Viac informácií nájdete na https://bondinmotion.cz/.

Viac informácií o hereckých úlohách BMW vo svete filmu nájde na linku tu.

Značky: