Urobiť video s mobilom dnes nie je žiadna veda. Avšak aby zároveň aj dobre vyzeralo a dalo sa naň pozerať, to už chce obsah navyše.

Na leto, keď spravíte asi viac videí ako bežne, sme pre vás vybrali webové stránky s tematickým obsahom. Rozdelili sme ho na dve časti. Weby s hudobnými sekvenciami zadarmo a servery, kde nájdete videostopy do vašich výtvorov. Poobzerajte sa tu, ešte pred tým, než budete najbližšie zdieľať vaše video.

Hudobné stopy

Začať môžete na hudobnom serveri Soundcloud. Na adrese soundcloud.com/freemusicforvlogs nájdete hudobné klipy, ktoré môžete zadarmo použiť vo vašich projektoch. Napríklad na vlogoch, YouTube alebo vo vašich súkromných videách či firemných prezentáciách. Jediné, čo treba, je uviesť názov skladby a interpreta. Vyberať môžete z viac ako 300 skladieb s rôznou dĺžkou. Do pozornosti dávame aj server www.purple-planet.com, ktorý je zbierkou hudobných sprievodov z rôznych serverov. Skladby sú napríklad aj zo servera Soundcloud. Ten ale zverejňuje autorsky chránenú tvorbu, takže samotné hľadanie bez servera Purple Planet by bolo zložitejšie.

CCMixter je vhodný, keď hľadáte niečo menej tradičné

Hudba sa dá použiť kdekoľvek, aj na komerčné účely. Treba ju len priznať a uviesť autora a názov. Inšpiráciu nájdete aj na serveri dig.ccmixter.org. Stačí zadať žáner, hudobný nástroj alebo názov a získate zoznam skutočne rôznorodých hudobných „podmazov“. Keď neviete, kde začať, vyhľadajte podľa kategórií alebo štítkov. Je tu obsah elektronickej hudby alebo napríklad hudby z klasických videohier. Je síce leto, ale už teraz viete, kde nájdete hudobné sekvencie s vianočnou tematikou. Server freemusicarchive.org je miesto, kde nájdete nielen stovky hudobných skladieb od nezávislých tvorcov. Je to miesto, kde si o nich niečo prečítate a celý server je viac ako len databanka MP3 alebo WAV súborov. No a nakoniec určite nevynechajte ani server www.bensound.com. Prehľadné triedenie hudby s popisom jej charakteru a toho, kde ju môžete využiť. To všetko s možnosťou hľadania pomocou štítkov, aby ste našli skladby podobného charakteru.

Bensound má prehľadné triedenie hudby

Video do videa

Niekedy to nie je hudba, čo videu chýba. Poznáte to sami, spravíte video ale ešte by ste niečo doplnili. Server videos.pexels.com obsahuje aj obrázky zadarmo. Nájdete tu vskutku krásne videosekvencie. Napríklad časozberné video oblohy, video rozostrených listov na strome, kráčajúce davy alebo napríklad matrixové animácie pre video s hackermi či snímky na počítači píšucich ľudí. Vyhľadávať môžete podľa názvu. Server odporúča kľúčové slová. Aj podľa nich sa dá hľadať. Vychádza z najpoužívanejších slov použitých pri hľadaní.

Obrázkový server Pexels má aj svoju videosekciu

Server www.videvo.net je tiež dobrou zásobárňou videosekvencií úplne zadarmo. Obsah sa dá prechádzať len tak, podľa náhľadov na videu. Podržte nad ním kurzor a spustí sa jeho náhľad. Špeciálna kategória sa nazýva Motion Graphic. Nájdete tu napríklad futuristický odpočet od 10. Vhodný na začiatok videa. Takisto aj rôzne animácie pripravené v animačných programoch. Klasické videostopy nájdete v samostatnej sekcii. Sú naozaj výborné. Kvalitné snímky s popisom, informácie o rozlíšení a formáte nájdete na serveri www.videezy.com. Na webe www.clipstill.com zase nájdete také špeciality ako nalievanie mlieka, krájanie citróna, tečúcu kávu z espreso stroja alebo hojdajúce sa víno v pohári. Všetko v slučkách, ktoré sú urobené do najmenšieho detailu. Žiadne trhnutie snímky ale plynulé nekonečné nalievanie mlieka alebo neustále tečúca káva. Využijete pri dokrútkach. Základné videá sú vo VGA rozlíšení, za kvalitnejšie je treba zaplatiť.

Videvo je vhodný na sekvencie klasického videa s grafickými prídavkami

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.