Cestovanie vlakmi má svoje čaro. Prináša radosti aj starosti, podobne ako cestovanie lietadlom. Nie vždy ide všetko načas a lietadlo spravidla dokáže svoje meškanie dohnať lepšie ako vlak.

Tomu totiž v ceste stoja ďalšie vlaky. Keď budete nabudúce cestovať, nezabudnite, že vlaky vyššej kategórie majú prednosť. Na rovnakej trati sa najprv spravidla pripraví cesta pre EC vlaky, až potom IC a regionálne rýchliky a osobné vlaky.

Slovak Rail – najdôležitejšia stránka na cestovanie vlakmi na Slovensku

Plánujeme cestu

Prekážajú vám dlhé rady na staniciach? Vyhnite sa im kúpou elektronického cestovného lístka. Tá najdôležitejšia stránka, ktorú potrebujete vedieť, je www.slovakrail.sk. Dozviete sa tam nielen aktuality, ale nakúpite aj cestovné lístky s miestenkami (do zahraničia bez miestenky). Na zistenie meškania sú tu stránky meskanievlakov.tk alebo napríklad tis.zsr.sk/elis/pohybvlaku. Informácie o dianí v súvislosti s vlakmi na Slovensku nájdete aj na stránke www.vlaky.net.

Zaujímavosti zo sveta vlakovej prepravy nájdete na stránke Vlaky.net

Mapa všetkých spojení a ich aktuálneho stavu a meškania na stránke mapa.zsr.sk

Na stránke mapa.zsr.sk zistíte aktuálnu polohu vlakov na celom území Slovenska. Na to, aby ste videli jeho polohu na týchto stránkach, musí byť vlak na slovenskom území. Pri cestách do Čiech odporúčame využiť stránku našich susedov na adrese www.idos.cz alebo pri cestách v Poľsku na adrese www.polrail.com. Keď už budete v Prahe a chcete mať extra zážitok, navštívte stanicu Náměstí Míru. Je to najhlbšia stanica metra v Prahe. Eskalátory majú prevádzkovú rýchlosť 0,7 metra za sekundu. Nastupujte na ne svižne. Ak pôjdete RegioJetom, meškanie týchto spojov zistíte na adrese www.regiojet.sk/novinky-z-trate/ .

Metro v Prahe má svoje čaro: „Ukončete nástup a výstup, dveře se zavírají.“

Plánovanie trasy po celej Európe zvládnete na stránke www.raileurope-world.com. Je tu vyhľadávač spojení pre európske mestá. Nie vždy sa vám poradí spojenie vyhľadať. Preto skúste vyhľadávaču pomôcť rozdelením na menšie úseky. Keď pôjdete z Košíc do Madridu, nechajte sa najprv navigovať do Nemecka alebo Talianska. Dobrá mapová stránka vlakovými mapami je www.openrailwaymap.org. Zobrazuje tri typy vrstiev. Infraštruktúru, na ktorej rozlíšite lokálne spojenia od hlavných ťahov a koridorov pre rýchlovlaky. Tiež aj zobrazenie tratí podľa rýchlosti s odlíšením farieb. Tretí podklad charakterizuje celkové zabezpečenie trate.

Výborná mapa je na stránke OpenRailwayMap.org

V podobnom duchu sa nesie stránka www.eurail.com. Pomôže vám s plánovaním výletov po celej Európe. Vyberať môžete z najznámejších destinácií a môžete si nechať poradiť špeciálne výlety. Napríklad cesty rýchlovlakmi. Počítajte ale, že za túto romantiku môžete pokojne zaplatiť viac ako za letenku. Ako ale zistiť, kadiaľ vedú koľaje rýchlovlakov? Môžete skúšať náhodne kupovať lístky na zahraničné spojenia. Zistíte to nielen podľa dĺžky trvania cesty, ale aj ceny. Najistejší spôsob bude ale, keď si pozriete mapu na adrese mapofeurope.com/rail-europe. Je to web so zobrazením rôznych typov európskej mapy, aj politickej napríklad. Nezabudnite na stránku www.gojapango.com, kde nájdete informácie o japonských rýchlovlakoch Shinkansen.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.