Internetový prehliadač Opera získal v poslednej dobe viacero užitočných funkcií.

Pokiaľ tento program používate, možno o nich viete. Rekapitulácia však nezaškodí a článok dávame do pozornosti aj používateľom konkurenčných prehliadačov. Možno vás zoznam tipov a užitočných rozšírení presvedčí, aby ste Operu vyskúšali.

Šetrite batériu

setric_web2016_8_nowat

Operu používame posledné 3 mesiace a všimli sme si, že je menej náročná na operačnú pamäť ako prehliadač Chrome. Naše mobilné zariadenia takisto dlhšie vydržia na jedno nabitie a výdrž batérie si môžete zlepšiť aj pomocou zabudovaného šetriča batérie. Stačí ťuknúť na ikonu v pravom hornom rohu a funkciu aktivovať.

Šetrič batérie obmedzuje aktivitu na pozadí v oknách prehliadača, ktoré máte otvorené, ale práve ich nepoužívate. Takisto limituje prehrávanie videa v snahe optimalizovať spotrebu batérie. Šetrič batérie používame v redakcii dlhodobo a zatiaľ sme si nevšimli, že by spôsoboval nejaké problémy pri prehliadaní internetu. Túto funkciu teda chválime, je praktickým prínosom. Mimochodom, výbornú výdrž batérie má aj zabudovaný prehliadač Edge od Microsoftu. Opera nám však vyhovuje viac.

Chráňte súkromie s bezplatnou VPN službou

vpn_web2016_8_nowat

Novinkou aktuálnej verzie 40.0 je zabudovaná bezplatná VPN služba. Tá je priamo integrovaná v prehliadači a nemusíte teda nič inštalovať. VPN sa vám automaticky ponúkne pri prehliadaní webu v privátnom režime, ale funkciu si môžete aktivovať aj pre klasické prezeranie webu. Stačí ju zapnúť v Nastaveniach – Súkromie a zabezpečenie – Zapnúť VPN.

VPN služba od Opery je dostupná bezplatne a zatiaľ bez obmedzení. Môžete si nastaviť virtuálnu polohu v Nemecku, Holandsku, Singapure, Kanade alebo USA. Na sledovanie zahraničného obsahu v službe Netflix síce toto VPN nevyužijete, ale ak chcete zvýšiť svoje súkromie na internete alebo bezpečnejšie surfovať počas pripojenia do nezabezpečených verejných Wi-Fi hotspotov, toto je jednoduché a dostupné riešenie. Takisto ho využijete v Číne alebo iných krajinách, kde sú niektoré služby blokované.

Blokujte reklamy

reklamy_web2016_8_nowat

Opera má zabudovanú funkciu blokovania reklamy. Je to praktické, nepotrebujete inštalovať žiadne rozšírenia. Blokovanie reklamy si môžete aktivovať pri prvom spustení prehliadača a dodatočne túto funkciu vypnúť alebo zapnúť pre hocakú webovú stránku. Tento nástroj je prezentovaný ikonou v pravej časti lišty, do ktorej zadávate webovú adresu. Na ikonu stačí kliknúť a vybrať si, či majú byť reklamy na danej stránke blokované alebo nie. Výnimky si jednoducho nastavíte aj v Nastaveniach – Základné – Blokovať reklamy.

Používajte rozšírenia pre prehliadač Chrome

rozsirenia_web2016_8_nowat

Opera má podporu rozšírení. Ponuka natívnych doplnkov je pomerne bohatá, ale ak ste boli zvyknutí na rozšírenie z Chromu a neviete ho nájsť vo verzii pre Operu, netreba zúfať. Stačí nainštalovať doplnok s názvom Download Chrome Extension. Vďaka nemu si následne môžete pridávať ďalšie rozšírenia priamo z obchodu Chrome Web Store. Plnohodnotné aplikácie a témy síce nefungujú, ale rozšírenia si nainštalujete bez problémov. Výborná funkcia, uľahčí prechod z jedného prehliadača na druhý.

K ponuke rozšírení na stiahnutie sa dostanete cez panel Ponuka – Rozšírenia – Stiahnuť rozšírenia. Následne stačí vyhľadať frázu Chrome.

Ďalšie užitočné rozšírenia

V Opere používame niekoľko základných rozšírení, ktoré zlepšujú celkový používateľský zážitok. Veľkou výhodou sú zabudované funkcie ako VPN alebo blokovanie reklamy, takže doplnky s touto funkcionalitou nepotrebujeme. Aktuálne využívame nasledujúce služby, užitočných rozšírení je samozrejme o poznanie viac:

Sticky Password – Český správca hesiel, ktorý je dostupný na zariadeniach so systémom Windows, Mac, iOS a Android. Ponúka natívne rozšírenia pre Chrome, Firefox a Operu. V prípade Chromu nefungovalo vždy spoľahlivo, to je však pripomienka na vývojárov služby. Počas používania Opery sme nemali problém a tento nástroj nám uľahčuje prihlasovanie sa do webových služieb bez nutnosti pamätania si hesla.

Pocket – Výborný nástroj na ukladanie článkov. V minulosti sme si zaujímavé odkazy ukladali ako obľúbené položky priamo v prehliadači. Vzhľadom k používaniu viacerých prehliadačov na rôznych platformách sme však prešli na službu Pocket. Tá ponúka výborné mobilné aplikácie, ktoré uľahčujú prezeranie uložených stránok na telefóne.

Chromecast – Vďaka rozšíreniu Download Chrome Extension sme si do Opery nainštalovali rozšírenie Chromecast a teraz môžeme bezdrôtovo zrkadliť obrazovku prehliadača a počítača na televíznej obrazovke, ku ktorej je pripojené zariadenie Google Chromecast.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit