Pravdepodobne väčšina z vás už SSD disk v nejakej podobá má.

S príchodom Windows 11 sa rozvírila hladina debaty práve jeho zvýšenými požiadavkami. Potrebujete minimálne 64 GB úložisko, špecifikácie ale neprikazujú, o aký disk musí ísť. Podľa webu ghacks.net, ktorý sa odkazuje na priemyselnú analýzu z webu Trendfocus, je tu vidieť uprednostňovania SSD diskov v počítačoch a snaha o ich pretlačenie práve zo strany Microsoftu.

Napríklad na to, aby ste mohli využiť funkciu DirectStorage, potrebujete SSD disk. Nie však klasický SATA disk ale už musí ísť o typ M.2 NVMe, ktorý má odlišné pamäťové čipy. Nikto vás do kúpy takéhoto disku nenúti, výrobcovia ale môžu pociťovať tlak a musia sa teda vysporiadať s hlavnou veličinou. Tou je kapacita. Podobne ako pri megapixeloch, aj tu reagujú ľudia viac na celkovú kapacitu.

Zdroj: ghacks.net

Otáčkový disk s kapacitou 1000 GB sa javí lepšie ako NVMe disk s kapacitou 256 GB. Disk Seagate Barracuda Laptop 1 TB stojí približne 55 eur. Samsung 980 M.2 NVMe s rovnakou kapacitou stojí 100 eur. Teda platíte dvojnásobok. Najschodnejšou cestou je potom znížiť kapacitu, teda pôjde o opačný smer a budete mať 500 GB variant. To už na pohľad neznie tak dobre.

Samozrejme, z nášho pohľadu je lepšie mať 500 GB SSD disk ako otáčkový, ak ide o bootovací disk. Už Windows 10 mal problémy so spúšťaním a komfortným fungovaním, ak ste mali otáčkový disk.

Kto potrebuje veľký objem na dáta, je lepšie použiť externý otáčkový disk, kde získa priaznivú cenu a zároveň si nebude výkon počítača kriviť pomalým otáčkovým diskom. Ten má prenosové rýchlosti na úrovni 110 MB/s, SSD disk M.2 ich má 10× rýchlejšie.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.