Jedno z najlepších riešení, ako si zrýchliť váš počítač.

Potrebujete na to ale NVMe slot. Získate približne 5× rýchlejší disk, než akou disponujú bežné SATA disky. Na výber máte štyri veľkosti od 250 ÷ 2000 GB. Nedá sa vyslovene povedať, ktorá veľkosť sa oplatí najviac. Prikláňam sa ale k 500 GB verzii.

Tá vychádza cenovo najlepšie a zároveň kupujete diskový priestor do budúcna. Pre tých, čo chcú naozaj ušetriť a nepotrebujú veľké kapacity, tam určite treba 250 GB disk. Vhodný napríklad do notebookov, ktoré potrebujete zrýchliť a používate napríklad externý disk na väčšie objemy dát.

Výkon

Výrobca uvádza maximálnu rýchlosť prenosu dát na úrovni 3500 MB/s. V mojom teste disk tieto údaje prekonal. Išlo o sekvenčný zápis 1 GB objemu dát. Vtedy bola rýchlosť zápisu 3155 MB/s, pri čítaní som dosiahol ešte vyššie rýchlosti – až 3560 MB/s. To sú rýchlosti pri kontinuálnom prenose dát. Je ale zrejmé, že toto nebude úplne bežný scenár.

Najmä ak chcete použiť tento disk ako primárny, systémový napríklad. Vtedy treba počítať s prenosom dát vo forme menších, niekoľko megabajtových súborov. Tu bola prenosová rýchlosť na úrovni 500 MB/s.

Poviete si, v poriadku veď to je rýchlosť SATA SSD diskov. Áno, ale to je ich maximálna rýchlosť. Tu máte maximálnu 7× väčšiu. Prenos dát s menšou veľkosťou by zrazil SATA SSD disk keď nie priamo na kolená, tak na niekoľko desiatok megabajtov za sekundu.

Bližšie k 100 MB/s a viac ale aj tak by ste pocítili pokles prenosových rýchlostí. Preto je dôležité si uvedomovať, o aké rýchlosti a v akých prípadoch ide. Disk je podľa meraní vhodný aj na hry. Príležitostní hráči, ktorý neskladajú vyslovene hernú zostavu, nájdu uspokojenie aj v tomto disku.

Informácie o disku zo softvéru CrystalDiskInfo

Ďalšie záležitosti

Disky od WD majú jednu z výhod. Môžete ich použiť so špeciálnou aktiváciou softvéru Acronis True Image. Podstatné je, aby ste mali podporovaný disk a zálohovací program ho v počítači rozpoznal. Disk má teplotu 32 °C pri bežnom použití. Faktom ale je, že bol umiestnený v skrinke desktopu, a zároveň pod hliníkovým chladičom. Dá sa ale použiť aj bez prídavného pasívneho chladenia.

Verdikt

WD Blue SN570 1TB zo série Blue je určený pre široké masy používateľov. Do bežných notebookov a počítačov. Všade tam, kde chcete rýchly disk, no nepotrebujete nič extrémne. Tým získate nielen vysoké prenosové rýchlosti ale aj výbornú cenu. Odporúčam ho v 500 GB verzii, prípadne 1 TB. Verzia s kapacitou 2 TB je dvojnásobne drahšia plus niekoľko eur navyše. Čiže tu princíp, kúpiť väčší disk a získať lepší pomer cena / dátová kapacita, neplatí.

Páči sa nám

  • Cenový typ a náhrada za SATA SSD
  • Vysoké prenosové rýchlosti

Nepáči sa nám

  • Cena za 2 TB je vysoká a neoplatí sa ak nepotrebujete tak veľkú kapacitu

Cena: 92,90 eur za 1 TB verziu; 61,90 eur za 500 GB verziu

Disk sa dá zakúpiť v týchto predajniach: eshop.progma.sk, datacomp.sk, markit.sk.

Zapožičal: Western Digital

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.