So sériou iPhone 16 sa tlačidlo Action Button rozšíri do viacerých modelov.

Ako by to bolo včera, keď spoločnosť Apple predstavila modelový rad iPhone 15 s novým tlačidlom. Je ním Action Button a nachádza sa len v Pro verzii modelov zo série iPhone 15. Ako však vyplýva z posledných únikov, toto tlačidlo sa má rozšíriť do celej série pripravovaných iPhonov 16, pričom bude dopĺňať aj základné modely. Apple tak chce zmenšiť rozdiel medzi základným a Pro modelom, pričom konečne sa dočkáme aj toho, že využijú rovnaký čip v podobe A18.

Apple však v sérii iPhone 16 neprinesie funkciu, ktorá by bola každodenne využívaná používateľmi už vydanej série smartfónov. Modelový rad iPhone 15 s novým tlačidlom síce na začiatku bol označovaný za prelomový, no radosť okolo tlačidla rýchlo vyprchala. Používatelia naň pravdepodobne nie sú zvyknutí. Rovnako je tu však aj faktor, že nie je také prelomové, aby ho potrebovali využívať.

Action Button – je to taká prelomová novinka?

Tým, že Apple zmenší rozdiely medzi základným a Pro modelom v sérii iPhone 16, určite poteší mnohých fanúšikov. Radosť však zrejme bude len zo zjednotenia použitých čipsetov, nie z príchodu tlačidla Action Button. Toto tlačidlo sa dá využívať na celú sériu úkonov, no nie je nevyhnutné na používanie. Aspoň to vychádza z poslednej ankety, v ktorej fanúšikovia odpovedali, v akej miere toto tlačidlo využívajú.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

Túto anketu spustila redakcia portálu MacRumors na svojom profile na sociálnej sieti X. Z ankety vyplynulo, že len 12,6 % respondentov z celkového počtu 7085 využíva aktívne tlačidlo Action Button a považuje ho za prelomovú novinku. Občasne toto tlačidlo používa 26,8 % používateľov, pričom spolu ide o 39,4 %. Stále ide o menej ako polovicu používateľov, ktorí aktívne využívajú tlačidlo a skutočne v ňom vidia výhodu.

10 % respondentov si myslí, že ide len o marketingový ťah spoločnosti, ktorá toto tlačidlo dobre spropagovala. Až 50,6 % respondentov však odpovedalo, že takmer zabudlo, že toto tlačidlo vôbec existuje. Nadpolovičná väčšina ľudí teda príliš Action Button nevyužívajú a nie je isté, či si svojich používateľov získa v sérii iPhone 16. Predstavenie telefónov z tejto série prebehne už tradične v septembri a my sme zvedaví, či nakoniec nepôjde o ďalšiu funkciu, ktorá po pár generáciách smartfónov úplne zmizne.

Zdroj: andro4all.com, X (@MacRumors)

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.