Epson SureColor SC-P800 je špecializovaná tlačiareň pre profesionálov, ktorí potrebujú tlačiť graficky presné predlohy až do veľkosti A2+.

Využijú ju grafickí profesionáli, ktorí vyžadujú nielen presnú farebnú, ale aj monochromatickú fotografiu. Tlačiareň je vhodná aj pre architektov. Tí využijú možnosť tlače na veľké rozmery a k zariadeniu sa dá pripojiť aj rolka papiera. Vyskúšali sme si tlač aj na takúto rolku, chýbalo nám len orezanie papiera. Na displeji sa po skončení tlačovej úlohy aspoň zobrazí hlásenie o tom, či chcete nakresliť čiaru na záver dokončenej úlohy. Podľa nej potom môžete výtlačok odstrihnúť. Je to nepraktické podobne ako aj odmietanie tlačiť, vtedy keď nepochopíte pokyny zariadenia na správne založenie papiera.

Bežné úlohy však prebiehali bez komplikácií. Tlačili sme na lesklý aj matný papier. Portrétové fotografie vyzerali veľmi dobre na matnom médiu, no lesklý papier zase poslúžil na propagačné letáky vo veľkosti A3+. Takisto chválime stabilitu výtlačku, pozor si treba dať len na čistotu papiera. Smietka prachu môžu potom zapríčiniť odlúpnutie farby. Nie je to chyba zariadenia, na tento účel treba mať skrátka papier čistý aj bez prachových častíc.

Zariadenie má celkom deväť atramentov radu UltraChrome, ktoré sú kombinované tak, aby vytvorili výraznú čiernu alebo zamedzili chrómovému či sépiovému efektu na výtlačkoch v odtieňoch sivej. Počas testov sme v tomto smere nezaznamenali žiadne chyby, a to ani v prípade iných farebných nepresností. Práve pigmentové farby ako matná čierna, fotografická a svetlá čierna či svetlosivá majú vysoký podiel na ČB fotografiách. Farebné zase vyťažia z kombinácie azúrová, svetloazúrová, intenzívna purpurová alebo svetlopurpurová.

Zariadenie podporuje tlač cez cloudové služby a má v sebe Wi-Fi modul. Maximálne rozlíšenie tlače je 2880 × 1440 px a zariadenie sa dá nastaviť aj prostredníctvom dotykového displeja s uhlopriečkou 6,8 cm.

Cena: 1159 EUR
Zapožičal: Epson

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.