Na jar 2023 prináša novinky v oblasti tlače a multifunkčných zariadení. Nové zariadenia HP Color LaserJet Pro a HP Color LaserJet Enterprise prichádzajú s novým technologickým riešením a predovšetkým novým tonerom.

My sme zašli do pražského zastúpenia spoločnosti HP a nové zariadenia sme si aj osobne vyskúšali.

Séria HP Color LaserJet Pro 4000

Tento rad je určený pre menšie a stredné kancelárie od 1 do 10 zamestnancov. Do takéhoto podniku prinášajú farebnú produktivitu a bezproblémovú správu.

Rýchlosť tlače je teraz až 33 str/min, ide o farebné zariadenie ideálne vhodné pre dynamické pracovné skupiny do 10 členov. Multifunkčné zariadenie potom prináša farebnú tlač, skenovanie a kopírovanie. Tlač je kvalitná s vernými farbami a ostrými detailmi.

Správa tlače

Bezproblémová správa sa realizuje pomocou HP Web Jetadmin, pomocou ktorého sa jednoducho pridávajú nové zariadenia a zaisťuje aj aktualizáciu zariadenia. Výhodou je napr. vyhľadanie aktuálne najsilnejšieho Wi-Fi pripojenia vo firme tak, aby zariadenie zostalo čo najdlhšie on-line. Zariadenie sú tiež zabezpečené hneď po vybalení z krabice a pripojení do siete. Navyše pravidelné aktualizácie vám pomôžu udržať si odolnosť voči najnovším hrozbám. O bezpečnosť sa komplexne stará systém HP Wolf Pro Security.

Sólo tlačiareň HP Color LaserJet 4200
Sólo tlačiareň HP Color LaserJet 4200

HP TerraJet Toner

Základom revolúcie je použitie nového tonera HP TerrraJet, ktorá používa séria LaserJet Pro 4000. Tento znižuje spotrebu elektrickej energie o 27 %, objem plastu v tonerových kazetách menší o 28 %. Navyše, HP znížila aj objem plastu v obale kaziet a to až o 71 %. Pre používateľskú prax je asi najviditeľnejšie, že rýchlosť tlače nových zariadení sa zvýšila až o 25 %.

Tlačová kazeta pre sériu HP Color LaserJet Pro 4000je teraz menšia a to znamená aj menšiu veľkosť tlačiarne. Kazeta je v priemere menšia o 30 % a tlačiareň sa zmenšila v priemere o 10 %. Nový toner priniesol aj vyššiu kvalitu tlače. Farebný gamut sa rozšíril o 7,5 % (v režime HP Premium) a aj kalibrácia zariadenia sa zrýchlila o 15 %.

Udržateľnosť

Nové zariadenia od HP samozrejme odpovedajú aj na požiadavku trvalej udržateľnosti. Zariadenie spotrebuje o 27 % menej elektrickej energie a na výrobu tonera sa použije o 33 % menej plastu.

Multifunkčné zariadenie HP Color LaserJet 4300
Multifunkčné zariadenie HP Color LaserJet 4300

HP Color LasetJet Pro 4200

Toto je prvé zariadenie, ktoré sme testovali. Je to sólo tlačiareň, teda nie je to multifunkčné zariadenie. Prináša rýchlu tlač a zaberá veľmi málo miesta. Jej súčasťou je automatická obojsmerná tlač. Na lokálne ovládanie sa dá využiť 4-riadkový LCD displej, ktorý sa ovládať otočným prvkom. Ako sme spomenuli, zariadenie je kompaktné a prichádza s novým dizajnom. Charakteristickou je teraz aj modrá predná plocha. Vstupný zásobník má kapacitu 250 listov, nad ním je multifunkčný zásobník na 50 listov. S ďalším zásobníkom sa môžeme dostať na celkovú vstupnú kapacitu až 850 listov.

HP Color LaserJet 4200 aj s podporou tlače z mobilu
HP Color LaserJet 4200 aj s podporou tlače z mobilu

Tlačiareň sa veľmi jednoducho nastavuje a má široké možnosti konektivity. Nájdete tu dvojpásmovú Wi-Fi s tzv. samoliečbou (vyhľadanie najsilenejšieho spojenia), je tu Bluetooth a Wi-Fi Direct. Samozrejme, k dispozícii je aj káblové prepojenie pomocou USB portu a cez Ethernet. Na doplnenie ešte uveďme, že existuje model Color LaserJet Pro 4202dn bez podpory Wi-Fi siete a model 4202 dw s touto podporou.

Hlavnými vylepšeniami série Color LaserJet Pro 4200 voči predchodcami je v zrýchlení tlače, kratšej dobe čakania na vytlačenie prvej farebnej strany (teraz je to 10,5 sekundy, čo je o 0,8 sekundy rýchlejšie ako doteraz). Vylepšilo sa ovládanie a spotreba energie je nižšia (teraz je to 0,520 kWh/týždeň).

HP Color LaserJet 4200 zaberá v podniku veľmi málo miesta
HP Color LaserJet 4200 zaberá v podniku veľmi málo miesta

HP Color LasetJet Pro MFP 4300

Toto je multifunkčné zariadenie, dokáže teda farebne tlačiť, kopírovať a skenovať. Aj tu je k dispozícii automatická obojstranná tlač, maximálna rýchlosť je spomínaných 33 str/min. Dizajn je podobný ako v prípade HP Color LaserJet Pro 4200, multifunkcia je samozrejme vyššia o automatický obojstranný podávač. Veľkou zmenou je však 4,3-palcový dotykový displej. Tento prináša ovládanie podobné, ako je to v prípade tabletu.

HP Color LaserJet 4300
HP Color LaserJet Pro MFP 4300 ako multifunkčné zariadenie

Hlavnými vylepšeniami série Color LaserJet Pro MFP 4300 voči predchodcovi je opäť zrýchlenie tlače a kratšia doba čakania na vytlačenie prvej farebnej strany. Podstatným spôsobom sa vylepšilo ovládanie a spotreba energie je nižšia (teraz je to 0,555 kWh/týždeň). Rýchlejšie je aj farebné skenovanie, aktuálne je to 26 ppm.

Odporúčané zaťaženie týchto zariadení je 50 000 strán mesačne. V porovnaní s konkurenciou sú tieto tlačové zariadenia kompaktnejšie, ich výhodou je presná a kvalitná tlač, prinášajú tiež možnosť tlače odkiaľkoľvek a nezanedbateľnou výhodou je ich bezpečnosť.

Zdroje: vlastné, HP Inc.

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.