A preto je ním hriech mrhať – presne to zaznelo na podujatí v Berlíne, ktorú zorganizovala americká spoločnosť SuccesFactors, dnes súčasť korporácie SAP.

O postavení SucessFactors v rámci SAP a úlohe riadenia ľudských zdrojov sme sa rozprávali s Andreou Hepnerovou, ktorá pracuje ako Head of Digital HR Experience v SAP MEE

V modernom digitálnom pracovnom prostredí sa pracuje inak ako pred povedzme troma rokmi a kto nebude schopný sa prispôsobiť, bude mať problém zohnať zamestnancov. Dnes totiž tzv. generácia Z a mileniálni (ľudia vo veku 18 až 34) už tvoria 50 % pracovnej sily. Majú úplne iné nároky, ciele a požiadavky ako staršia generácia. Ako im vyjsť v ústrety a naplno spracovať ich ľudský potenciál, to si do berlínskeho CityClubu prišlo vypočuť niekoľko tisíc ľudí. Boli to predovšetkým ľudia, ktorí prijímajú nových zamestnancov a ich zodpovednosťou je vybrať to najlepšie pre firmu a to aj vtedy, keď nie sú s nádejným kandidátom v osobnom kontakte.

Prezident SuccessFactors práce vysvetľuje ako je ich riešenie integrované do systému SAP

Prezident firmy SuccessFactors, Greg Tomb to povedal hneď na začiatku konferencie a neskôr aj na exluzívnej tlačovej konferencii – integrácia do SAP je obrovskou príležitosťou preniknúť do firiem rôznych veľkostí. A firmy moderné HCM (human capital management) potrebujú a to na všetkých platformách. Ako teda riadiť ľudí tak, aby naozaj chceli vo firme pracovať? Ak je to možné, treba ich zbaviť rutinnej práce a zamerať sa na to, v čom je konkrétny jednotlivec dobrý a v čom vyniká. Proti tomuto trendu však vystupujú rôzne regulačné opatrenia a neustále sa komplikujúca legislatíva. Prispôsobiť sa tomu všetkému je práve úloha SuccessFactors.

Greg Tomb a Amy Wilson zo SAP SuccessFactors práve vysvetľujú, že náplň manažérov ľudských zdrojov sa dramaticky zmenila

Na stretnutí v Berlíne boli aj predstavené európske spoločnosti, ktoré na riešenie SuccessFactors dlhodobo spoliehajú. Nájdeme medzi nimi napr. automobilku Bentley, mediálny koncern Bertelsmann alebo operátora Vodafone. Na tlačovej konferencii sa predstavitelia týchto firiem vyjadrili, že teraz vedia nájsť vhodné talenty a vychovať ich aj o polovicu rýchlejšie, ako keď to robili bez pokročilých nástrojov. Veľkou výzvou pre celé SAP bolo samozrejme aj nariadenie GDPR a keďže táto firma bola pod drobnohľadom Európskej komisie, je dnes vzorom pre jeho naplnenie.

Takto vyzerá pracovné prostredie moderného manažéra ľudských zdrojov

Na tlačovej konferencii s predstaviteľmi spoločnosti SAP sme sa pýtali aj na to, či nástroje typu SuccessFactors nie sú zároveň aj koncom pre manažérov ľudských zdrojov. Dostali sme odpoveď, že rovnako, ako po zavedení robotizácie v automobilkách, sa počet zamestnancov výraznejšie neznížil, nestane sa to ani pri HR manažéroch. Zmení sa ale obsah ich práce a na to musia byť pripravení.

Takto bude niekedy po septembri vyzerať riešenie na riadenie talentov v Android smartfónoch

Samozrejme, dnes je doba mobilná a nie je možné sa spoľahnúť len na podporu jedného typu zariadenia či platformy. SucessFactors portoval svoje riešenie už pred časom do telefónov iPhone a hodiniek Apple Watch a stretnutie v Berlíne bolo príležitosťou na to, aby ukázali riešenie pre Android smartfóny. HR manažér tak môže prijímať a sledovať rest talentov aj výhradne z mobilného telefónu. Ako sme videli, funkcie v telefóne sú na to pripravené.

Okuliare pre virtuálnu realitu sme si vyskúšali tak, ako to majú možnosť urobiť kandidáti na pracovné miesto

To však nie je všetko. Sami sme si vyskúšali, ako je to s prijímacím procesom a prvými dňami v práci u kandidátov, ktorí používajú okuliare pre virtuálnu realitu. Takto je možné si dopredu „ohmatať“ svoje pracovné miesto, zoznámiť sa s podpornými službami, nájsť kuchynku či umiestnenie tlačiarne vo firme. A to priamo po úspešnom skončení pracovného pohovoru z ľubovoľného miesta na svete.

Vrcholom stretnutia v Berlíne bola prednáška Bruca Dickinsona z kapely Iron Maiden. Dnes je to podnikateľ v letectve a doprave, vizionár a milionár, ktorý má možnosť napĺňať svoje vízie. Hovoril o tom, že pri celom jeho životnom príbehu boli najdôležitejší ľudia, špeciálne talentovaní. Pri menších firmách nie je až tak dôležitá technológia, on sám dosiahol úspech, aj keď väčšinu života bola jediným jeho IT zariadením staručká Nokia.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.