Najpodstatnejšou súčasťou smartfónov je ich displej. 

Je to zobrazovacia plocha, ktorá zobrazuje potrebné informácie a keďže sme v roku 2020, samotné displeje prešli zásadnými inováciami. Dnes je tak úplne bežné, že používame smartfóny s Oled panelmi alebo so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. V teste portálu AndroidAuthority sa objavili iba smartfóny, ktoré boli predstavené v prvej polovici roka 2020. Pri nich bolo hodnotených niekoľko parametrov – hustota pixelov, rozlíšenie alebo ostrosť obrazu.

Test Displejov 2020

Zdroj: AndroidAuthority

Graf znázorňujúci hustotu pixelov z výberu najlepších telefónov roku 2020.

Dôležitým je aj hodnotenie presnosti farieb v celom farebnom priestore displeja, ako aj na teplota bielej farby a gama. Výrazne do hodnotenia vstupuje aj obnovovacia frekvencia 90 Hz a 120 Hz.

Výsledky

Rok 2020 je dobrým rokom pre klasické displeje. Na trhu je dostupných veľa možností s výnimočnou presnosťou farieb vo farebnom priestore DCI-P3, ktorý vyplňuje oveľa viac viditeľného spektra ako starý štandard sRGB. Väčšinou sú tu zastúpené vlajkové lode od Huawei, LG, OnePlus a Samsung – a to aj v ich cenovo dostupnejších modeloch. Preto je potrebné sledovať aj ďalšie hodnoty.

oneplus 8 pro

Veľa výrobcov vrátane OnePlus využíva Amoled technológiu od spoločnosti Samsung Display. Táto technológia má niekoľko výhod, medzi ktoré patrí skutočne čierna a celkovo vysoká kvalita zobrazovania, vrátane podpory HDR. 

Tento rok sa vo „výbere najlepších“ nenachádza žiadne zariadenie, ktoré by používalo LCD panel. 

Víťaz je jasný, aj keď nie je dokonalý

OnePlus 8 Pro ponúka vo svojom predvolenom režime zobrazenia výnimočne nízku priemernú farbu deltaE2000 2,86. Tým sa dostaneme veľmi blízko k prahu, kde je ťažké vidieť chyby obrazovky (deltaE2000 2.0) a tiež do oblasti s veľmi vysokým výkonom. Je to kvôli dodatočnej kalibrácii, ktorú OnePlus vykonal na Amoled paneli, čím prekonal predvolené výrobné nastavenia. OnePlus 8 Pro prináša výhody vyváženia bielej farby, ktorá nie je ani príliš teplá ani studená. OnePlus skutočne urobil výnimočnú prácu s displejom modelu 8 Pro, hoci nie je dokonalý. Rovnako nie je ideálna Gama krivka displeja.

Test Displejov 2020

Zdroj: AndroidAuthority

Chyba farby obrazovky OnePlus 8 Pro

Test Displejov 2020

Zdroj: AndroidAuthority

Chyby farby obrazovky OnePlus 8 Pro Natural sRGB 

Väčšina používateľov pravdepodobne ponechá na OnePlus 8 Pro predvolené nastavenia, pretože farebný rozsah DCI-P3 je omnoho širší a živší ako sRGB. 

OnePlus 8 Pro má vynikajúci displej, ktorý bude vynikať farbami, ale stále existuje priestor na vylepšenie pomocou budúcich technológií. OnePlus 8 Pro ponúka množstvo ďalších dôležitých funkcií. Špičkový jas 820 nitov, ktorý prekračuje požiadavky na pohodlné používanie v exteriéri a je prínosom pre sledovanie HDR obsahu. Telefón má obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Viac o OnePlus 8 Pro, zariadení s najlepším displejom prvého polroka 2020, si prečítate aj v našej recenzii na tomto odkaze.

Na ďalších miestach sa podľa očakávania umiestnili zariadenia Samsung Galaxy S20 a Huawei P40.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

iQOO predbehlo konkurenciu: Oficiálne predstavilo superrýchle nabíjanie s výkonom 120 W

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.