Rozplánovať si deň, týždeň alebo dlhšie obdobie, nie je jednoduché. Todoist vám pomôže s plánovaním úloh a ešte k tomu si zachováva príjemné a prehľadné rozhranie.

Práve posledné dve menované vlastnosti sú pre mnohých kritických. To je aj dôvod, prečo mnohí z nás hľadajú rôzne utility a skúšajú on-line nástroje na internete.

Prečo práve Todoist?

Toto je základná otázka, ktorú si mnohí položíte. My sme si ju položili pred pár mesiacmi a dôvodov prečo práve túto aplikáciu používať bolo niekoľko.

  1. Cena
  2. Prehľadné rozhranie a zadávanie úloh
  3. Triedenie a úloh
  4. Verzia zadarmo neprináša pre jednotlivca veľké limity

todo2

Poďme si týchto pár bodov predviesť podrobnejšie. V prvom rade je jasné, že aplikácia tohto formátu nebude úplne zadarmo. Ročný poplatok stojí 23 EUR, no my už niekoľko mesiacov využívame bezplatný účet. Áno, má niektoré limity, no tie pre nás vlastne ani limitom nie sú.

Druhou vecou je rozhranie. Množstvo aplikácií typu to-do list sú buď priveľmi jednoduché. Často sa potom človek prichytí pri myšlienke, prečo by nemal používať pero a papier, ak má prejsť na danú aplikáciu.

Zároveň je Todoist robustný a aj v základnej verzii ponúka neobmedzenú synchronizáciu medzi zariadeniami. Ponúka vytváranie „podúloh“ a „podprojekty“ presne tak ako platená verzia. Máte k dispozícii mobilné aplikácie aj pluginy pre prehliadače a to úplne zadarmo. Niekto určite využije plugin pre emailových klientov. My sme si obľúbili aj desktopovú aplikáciu. Je to síce okno, ktoré prakticky spúšťa nejaký plugin webového browsera, no aj tak máme na počítači radi, keď nie je aplikácia vyslovene viazaná na okno prehliadača a dá sa s ním manipulovať najmä čo sa týka veľkosti. Práve tu zistíte, že aj Windows aplikácia reaguje na zmenu šírky okna responzívne.

todo

V základnej verzii môžete mať 150 úloh v rámci projektu a celkovo 80 aktívnych projektov – Todoist má aj samostatnú sekciu ako Archívne projekty. Preto uvádzame hodnotu 80 pre aktívne.

Triedenie úloh je na základe projektov, štítkov alebo filtrov. Posledné dve sú súčasťou len platenej verzie. No nám vôbec neprekážalo, že si život nekomplikujeme ešte aj štítkovaním.

Ocenili sme napríklad farebné zvýrazňovanie projektov. V riadku s úlohou zobrazenia podľa kalendárnych dní síce vidíte názov projektu, no má aj farebnú bodku. A tak presne viete, ktoré činnosti sú pracovné, osobné alebo sa týkajú nejakého projektu alebo oblasti. Projekt je síce univerzálne slovo, no chápať ho môžete ako oddiel na k sebe blízke úlohy. Môžete sem umiestňovať vaše nápady, ktoré chcete niekedy v budúcnosti zrealizovať alebo pridávať úlohy v rámci nejakej záľuby. Pri prepnutí sa do režimu konkrétnych projektov sa zase v riadku pre danú úlohu zobrazuje deň, kedy má byť hotová.

Nie sú tu pripomienky, ani podrobná vizualizácia produktivity (iba základná), ani viac písanie poznámok. To tiež nie je problém, aspoň si úlohu pomenujete čo najvýstižnejšie.

Praktické dojmy

Pridanie

Fakty, prečo sme začali používať spomedzi spleti rôznych služieb práve Todoist, sme uviedli. Je to ale aj o dojmoch a pocitoch. Veď práve rozhranie a celkový vzhľad vás má motivovať pracovať s programom a efektne využívať jeho možnosti. Prostredie je výborné a nám sa páčilo vyškrtávanie hotových úloh, ich zobrazovanie podľa priority a označenie červenou, modrou, svetlomodrou alebo bielou ako najnižšieho stupňa priority. Tiež sa nám páčilo hromadné presúvanie úloh na iný deň. Vieme, nie je to o tom, ale priznajme si to: Občas sa všetci prepočítame a niektoré veci jednoducho nestíhame podľa plánu.

Špecialitou je používanie aplikácie na smartfónoch. Aj to sa nám páčilo a považujeme ju za výborne zvládnutú. Neodradí vás teda to, že má síce prepracované rozhranie ale na smartfóne sa zle používa. Aj také prípady sú, no tento to nie je.

Prijali by sme síce vkladanie príloh ako napríklad PDF dokumentov alebo tvorbu poznámok, no bez toho sa vieme zaobísť.

Vo výsledku tak pre nás predstavuje veľmi dobrý nástroj na zvýšenie produktivity.

Verdikt touchIT.sk

Todoist nie je na trhu jediný zoznam úloh. Je to však do detailu prepracovaná aplikácia, ktorá sa dobre používa. Či už na mobile alebo v prehliadači. Vždy budete mať prehľad o úlohách a vašej karme, podľa toho, ako úlohy plníte. A na záver to podstatné – verzia zadarmo pre mnohých nebude mať reálne žiadne limity.

Cena: zadarmo; Premium – 23 EUR / rok

Stiahnutie

Na tomto linku si môžete stiahnuť aplikáciu pre 15 platforiem a špecifických zariadení.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.