Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Certifikácia potvrdzuje, že šesť modelov Neo QLED 8K a Neo QLED 4K má zníženú uhlíkovú stopu v porovnaní s vlaňajšími modelmi, merané od ich výroby po likvidáciu
  • Vzhľadom na to, že spoločnosť Samsung zintenzívňuje svoje úsilie o čo najvyššiu udržateľnosť, očakáva sa, že ešte tento rok získa rovnakú certifikáciu viac než 20 modelov televízorov tejto značky

Šesť tohtoročných modelov televízorov QLED od spoločnosti Samsung Electronics získalo certifikáciu „Reducing CO2“ od Carbon Trust. Táto pečať sa udeľuje produktu, ktorý preukáže, že sa jeho uhlíková stopa z roka na rok znižuje, a dokazuje teda snahu spoločnosti Samsung o vylepšovanie udržateľnosti v priebehu celého životného cyklu jej produktov.

 „Pre Samsung je nesmierne obohacujúce vidieť, že jeho snahy v oblasti udržateľnosti oceňuje dôveryhodná organizácia.  Sme aj naďalej odhodlaní brať pri výrobe našich produktov ohľad na budúcnosť našej planéty,“ vyhlásil Seokwoo Yong, výkonný viceprezident a zástupca riaditeľa divízie Visual Display Business v spoločnosti Samsung Electronics. „Ako najväčší svetový výrobca televízorov si uvedomujeme svoju zodpovednosť ísť príkladom a budeme aj naďalej využívať technológie pre podporu pozitívnych zmien,“ dodal.

Carbon Trust je globálna klimatická poradenská spoločnosť založená vládou Spojeného kráľovstva, ktorej poslaním je reagovať na zmenu klímy a znižovať podiel skleníkových plynov (GHG) v ovzduší. Organizácia udeľuje certifikácie o znižovaní uhlíkovej stopy[1] na základe vyhodnotenia množstva skleníkových plynov vygenerovaných v priebehu celého životného cyklu produktu, od výroby až po jeho likvidáciu, to všetko na základe medzinárodne uznávaných noriem. Je chvályhodné, že na pridelenie certifikácie nemá vplyv využívanie kompenzácií CO2, teda že sa od množstva vyprodukovaných skleníkových plynov neodpočítava kredit získaný za uskutočnené ekologické projekty, ktoré nie sú nijako viazané na výrobu daného produktu.

Televízory Neo QLED modelových radov 2023 získali tieto certifikáty ako uznanie za úsilie Samsungu znížiť hmotnosť týchto produktov aj spotrebu energie počas ich používania oproti modelom z minulých rokov. Šesť certifikovaných modelov zahŕňa tri televízory Neo QLED 8K a tri televízory Neo QLED 4K[2]. Vzhľadom k tomu, že spoločnosť Samsung usiluje o rozšírenie počtu modelov, ktoré budú spĺňať  prísne normy, očakáva sa, že ešte tento rok získa certifikáciu pre znižovanie uhlíkovej stopy viac než 20 modelov tohtoročných televízorov modelových radov QLED, Crystal UHD a OLED, ale tiež monitorov a informačných displejov.

Samsung sa v roku 2021 stal vôbec prvou spoločnosťou, ktorá získala certifikáciu „Reducing CO2“ pre televízory s rozlíšením obrazu 4K a vyšším. Ocenený bol jej Neo QLED televízor. V nasledujúcom roku získalo rovnakú certifikáciu celkom 16 modelov televízorov naprieč modelovými radami 2022, vrátane 11 televíznych prijímačov QLED, Crystal UHD a lifestylových televízorov, a tiež päť monitorov a informačných panelov.

Ako globálny líder v predaji televízorov, ktorý je svetovou jednotkou už sedemnásty rok po sebe, pokračuje spoločnosť Samsung Visual Display Business v zavádzaní ekologicky šetrnejších produktov a výrobných procesov pre zobrazovaciu technológiu.

Ďalšie informácie o modelových radoch televízorov Samsung pre rok 2023 nájdete na www.samsung.sk.


[1] Certifikačný program „Carbon Footprint Label“ od Carbon Trust funguje od roku 2007

[2] Neo QLED 8K (75QN900C, 75QN800C, 75QN700C), Neo QLED 4K (75QN95C, 75QN90C, 75QN85C)