Spomínam si, keď mi rodičia kúpili na základnej škole môj prvý počítač. Bola to klasická stolová zostava s obrovským CRT monitorom, bedňou, drôtovou myšou, klávesnicou, samostatným skenerom a samozrejme tlačiarňou. V tom čase bola celková hodnota týchto zariadení 60 000 slovenských korún. Bol to klenot, ktorý bol iba v mojej izbe, ovládal som ho iba ja a musím povedať, že vďaka nemu som sa výrazne posúval dopredu.

Nepatril som medzi decká, ktoré bavilo hrať hry a tak som veľmi veľa písal (internet sme vtedy nemali, bol svet CDčiek, kedy som si kupoval kopec časopisov s CD prílohami) a už ako šiestak som si vypracoval kompletný študijný materiál na literatúru s grafmi, prehľadmi a diagramom. Jednoducho cool vec. Len ju bolo treba vytlačiť a dať do šanóna.

A tu sa dostávam ku tomu, že tlač jednej strany vtedy vôbec nebola lacná. Najmä ak ste chceli tlačiť farebne, čo som pochopiteľne potreboval. Veď vtedy som mal všetko zvýraznené inou farbou, aby som si veci lepšie zapamätal. Moja stará HP tlačiareň, ktorá podľa mňa dodnes funguje, obsahovala kazetu na čierny toner a toner s trikolórou. Jeden mohol vtedy stáť tak 200 korún, možno viac.

Pri mojom počte strán to bola dosť náročná misia a vždy som si kládol otázku a to boli deväťdesiate roky, že prečo dočerta nevymyslia tlačiareň, ktorá má takú kapacitu tonerov, že si tam jednoducho toner dolejem a tlačím ďalej a nič neriešim.

Určite sú za tým roky vývoja, ktoré nevyhnutne museli prejsť, aby atrament nevysychal, aby to celé bolo praktické a ľahko obsluhovateľné. A je to tu. Doma mám už tlačiareň Epson EcoTank L3150, ktorá presne spĺňa moje očakávania. A dokonca už nemusím mať samostatný skener. 🙂

Jej recenziu nájdete u nás na webe. Keď zvažujete nákup tlačiarne, určite si už vyhľadajte multifunkčné zariadenia, do ktorých viete dopĺňať atramenty, pri ktorých nemusíte pančovať, ale kúpite originál za priaznivú cenu s výbornou kvalitou.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.