V redakcii sa špecializujem na testovanie produktov súvisiacich so starostlivosťou o telo. Do rúk sa mi dostala aj ústna sprcha Truelife AquaFloss Station.

Som veľký vyznávač sonických zubných kefiek a z vlastných skúseností môžem potvrdiť, že odkedy používam pravidelne takúto kefku, k zubárovi prídem iba na preventívnu prehliadku, na ktorej sa dozviem, že je všetko v poriadku a nemám ani zubný kameň. Samozrejme, patrične tomu obetujem aj čas, každý deň 5 minút poctivého čistenia zubov (2,5 minúty ráno a 2,5 minúty večer), používanie ústnej vody a občasného používania medzizubných kefiek. Určite tento môj recept na zdravé zuby nemusí fungovať každému. Pokiaľ máte iné stomatologické komplikácie, vždy sa riaďte pokynmi vášho zubára.

Spomínané medzizubné kefky, priznávam sa, som nepoužíval často. Možno tak 3-krát týždenne. Do zbierky mi chýbalo zariadenie na čistenie medzizubných priestorov. Čiže test Truelife AquaFloss Station som veľmi uvítal. Otestoval som už rôzne čínske zariadenia na batérie s ktorými som nebol spokojný, pretože nedosahovali uspokojivé výsledky. V budúcnosti by som rád otestoval aj ústne sprchy Philips, ktorý túto technológiu vyvinul.

Zuby by ste si mali čistiť v predklone, aby vám v ústach nezostávala prebytočná voda

Princíp zariadenia AquaFloss Station spočíva v tom, že do 600 ml nádržky napustíte vlažnú vodu, alebo ústnu vodu. Ak by ste sa rozhodli pre riedenú ústnu vodu, najskôr nalejte obyčajnú vodu a potom dolejte ústnu, aby ste sa vyhli vzniknutiu peny. Cez trysku, ktorá je so stanicou spojená špirálovou hadičkou sa prostredníctvom čerpadla do nej dostáva zmes vody a vzduchu, ktorá vie dosiahnuť tlak až 125 PSI. Tryskou prechádzate po okraji ďasien (žliabok medzi zubom a ďasnom) a smerujete ju aj do medzizubných priestorov.

Tlak vody a vzduchu narúša zubný povlak, vyplachuje zvyšky potravy a zuby zostávajú čisté. Toto čistenie odporúčame ako doplnkové, ku štandardnému očisteniu sonickou zubnou kefkou. Samozrejme, treba dodať, že nikdy nebudete mať zuby čisté ako po dentálnej hygiene, pretože pri tej sa mechanicky, ultrazvukom či pieskovaním odstraňuje zubný kameň či škvrny a ak už zubný kameň máte, treba zájsť za odborníkom.

Pri pravidelnom čistení medzizubných priestorov, však budete mať zuby čistejšie, ako väčšina populácie. 🙂 A navyše pravidelným používaním, zabránite tvorbe zubného kameňa. Ten vzniká z usadeného zubného povlaku. Spočiatku je povlak takmer neviditeľný, no ak sa dostatočným čistením zubov neodstráni, začne sa hromadiť do hrubšieho nánosu. Následným pôsobením slín sa do povlaku dostanú minerálne látky a vzniká zubný kameň.

Zariadenie Truelife AquaFloss Station sa pripája do elektrickej siete a v balení sú dodávané aj dve trysky, ktoré sú farebne odlíšené. Dokúpiť si môžete ďalšie, aj špeciálne na čistenie zubov so strojčekom. Trysky sa ľahko zasunú do držadla a dajú sa otáčať v rozsahu 360°. Úroveň tlaku nastavujete otočným kolieskom na stanici v desiatich stupňoch. Pozastaviť prietok vody môžete dočasne aj priamo v držadle trysky, posuvným tlačidlom. Pri dlhšej nečinnosti v režime pozastavenia je nutné zariadenie vypnúť, pretože čerpadlo zostáva naďalej v činnosti a mohlo by dôjsť k jeho znehodnoteniu. Celé zariadenie je odolné voči vode na úrovni IPX3.

Po týždni používania môžeme skutočne potvrdiť, že nám AquaFloss Station nahradilo medzizubnú kefku. Pri prvých použitiach sa môžu vyskytnúť aj krvácajúce ďasná, rovnako ako pri používaní dentálnej nite či medzizubných kefiek. Tento jav však pri pravidelnom používaní úplne odznie. Ak by pretrvával, poraďte sa s vašim stomatológom. Zariadenie nie je určené na cestovanie, takže sa medzizubným kefkám či niti úplne nevyhnete.

Cena: 100 eur
Zapožičal: TrueLife

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Recenzia Soocas Soocare X3: Štýlová sonická zubná kefka len za 34 eur

 

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.