Cez miliardu stiahnutí sa pritom dostali iba dva prehliadače.

Mobilné prehliadače patria medzi najsťahovanejšie a najpoužívanejšie aplikácie v našich smartfónov. Pokým niektorí používatelia si prehliadač vyberajú na základe jeho použiteľnosti, existuje aj veľká skupina, ktorej záleží na vysokej bezpečnosti. Nie je však žiadnym prekvapením, že v prieskume zverejnenom portálom TechRadar chýbajú práve tie, ktoré patria medzi najbezpečnejšie.

Prehliadač Safari od Applu aktuálne dosiahol miliardu stiahnutí, čo predstavuje takmer 20 % podiel na trhu. Hoci sú tieto čísla skvelé, na prvý Google Chrome to zďaleka nestačí. Tento prehliadač totiž používa viac ako 3,3 miliardy používateľov po celom svete, čo predstavuje takmer 65 % podiel na trhu. Po prvých dvoch rekordéroch nasledujú ďalšie prehliadače v poradí:

  • Microsoft Edge sa umiestnil na treťom mieste s viac ako 212 miliónmi používateľov a trhovým podielom 4 %.
  • Firefox je štvrtý s viac ako 179 miliónmi používateľov a trhovým podielom 3,26 %. 
  • Samsung Internet je piaty s takmer 150 miliónmi používateľov a trhovým podielom 2,86 %.
  • V tesnom závese za TOP5 sa nachádza ešte prehliadač Opera, ktorý dosiahol trhový podiel 2,12 %(GlobalStats).
WebZdroj: Grendfell Internet Centre

Čo hľadať za úspechom prehliadačov?

Chrome ťaží z obrovského záberu spoločnosti Google, ktorá ľudí motivuje k používaniu tohto prehliadača. Úspech prehliadača Safari vychádza z faktu, že je nainštalovaný na veľkom množstve zariadení spoločnosti Apple – iPhonoch a Macoch. Okrem toho je jeho súčasťou aj bezpečnostná funkcia Intelligent Track Prevention, ktorá zamedzuje sledovaniu používateľov počas ich aktivity na webe.

Microsoft Edge a Samsung Internet sú podobné prehliadaču Safari, avšak bez bezpečnostných funkcií. Pokým Edge je predvoleným prehliadačom na všetkých zariadeniach spoločnosti Microsoft, Samsung podobnú taktiku použil aj pri svojom prehliadači.

Firefox prešiel veľmi dlhú cestu vývoja, pričom si zakladá na bezpečnostných funkciách, ktoré je možné do prehliadača nainštalovať pomocou rôznych rozšírení. Okrem tohto, Firefox je jedným z mála prehliadačov, ktorý podporuje sieťový protokol Secure Shell na zvýšenie bezpečnosti.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.